r
Nosalty Logó

"Három nővér" leves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
witch
"Három nővér" leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 106 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 629 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 21 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1173.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    974 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    443.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    379 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    597 micro
  • β-karotin
    3022 micro
  • β-crypt
    2449 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    202 micro
Összesen 106 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7038.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    440 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    294 mg
  • Foszfor
    425 mg
  • Nátrium
    5845 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    2658.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2277 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    265 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    3580 micro
  • β-karotin
    18131 micro
  • β-crypt
    14694 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1213 micro
Összesen 629 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    122 micro
  • β-karotin
    620 micro
  • β-crypt
    503 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 21 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az olajon futtassuk meg a kockára vágott vöröshagymát, adjuk hozza a finomra vágott szardellát, illetve a felszeletelt fokhagymát. Szórjuk rá a chilipelyhet, és kevergessük fél percig. Most következik a megpucolt és kockára vágott tök, amit felöntünk vízzel, sózzuk.
  2. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon főzzük 15 percig.
  3. Ha félig megpuhult a tök, hozzáadjuk a zöldbabot (fagyasztottat használtam), együtt főzzük 4-5 percig. Végül a szárazbabot meg a kukoricát is belerakjuk a levesbe, ezekkel éppen csak összeforraljuk.
  4. Citromlével ízesítjük.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 3123
  • Feltöltés dátuma: 2018. január 29.

Ajánló

Szerintem édeskés sütőtök illik a legjobban bele.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Indiánoktól eredő recept, aminek három főszereplője van: kukorica, bab meg a tök. A bab lehet zöldbab vagy bármelyik szárazbab, a tök lehet nyári vagy téli. A kukorica eredetileg nagy szemű és fehér, aminek én csak az angol nevét tudom: hominy.   Amiért a három nővér nevet kapta, az pedig egy érdekes történet. Ezt a három növényt az indiánok együtt termesztik, mégpedig úgy, hogy kis dombokat csinálnak a földeken, és először elvetik a kukoricát középen. Amikor mar kicsit kinő a földből, akkor vetik el a babot meg a tököt váltakozva a kukorica köré. Ahogy nődögélnek a zöldségek így együtt, úgy viselkednek, mint a jó testvérek, óvják, védik, támogatják, táplálják egymást. A kukorica szárára fel tud kapaszkodni a futóbab, míg a tök a szúrós szárával védi a többieket a kartevőktől, nagy leveleivel pedig árnyékot ad, hogy a gazok ne tudjanak elszaporodni körülöttük, és a nedvesség se párologjon olyan gyorsan a földből.    Rengeteg receptet találtam, és ahogy elnéztem, mindenki kedvére alakítgatta, mert csak a három zöldség az, ami a lényeg, hogy benne legyen. Én kicsit mediterrán hangulatúra alakítottam a szardellával, olívaolajjal meg a citromlével.    Szerintem az indiánok lángossal eszik, de ez csak az én véleményem.

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?

Masszi- Rigó Csilla

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.