Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis csörögefánk

Hamis csörögefánk
Hamis csörögefánk
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hamis, mert nem a valódi csörögefánk tésztájából készül (tejföllel és élesztő nélkül), csak a formája lesz olyan, mint a csörögefánké. Ennél a sütésnél a tésztát kétfelé vettem, s a másik feléből sima kerek fánkokat sütöttem. Így összesen 2x 6-10db fánk készíthető a recept alapján.

hozzávalók / 6 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Híg, tunkolni való sárgabaracklekvárral tálalom, de a szilva, az áfonya és a szeder is remekül illik hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta elkészítése

  1. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt a cukrokat és pár csipet lisztet. Elkeverjük, és 10-15 percre félretesszük: felfuttatjuk.
  2. A vajat megolvasztjuk, és hozzáadjuk a liszthez a tojássárgájával, a sóval és az élesztős tejjel együtt. Kézzel 5-10 perc munkával szépen összedolgozzuk, akkor jó, ha a végén semmi tészta nem marad a kezünkön. Ha túl nyúlós-lágy a tészta, lisztet kell kis adagokban hozzáadni; míg ha túl kemény, akkor kevés langyos vízzel javíthatunk rajta.

Kelesztés és sütés

  1. Megfelelően nagy edényben konyharuhával lefedve kétszeres méretűre kelesztjük: ez egy hűvös konyhában 80-100 perc, a lakás legmelegebb pontján 50-70 perc, sütőben 30-35 fokon (1-3 percre be, majd kikapcsolva) 30-45 perc. A sütővel vigyázni kell, mert ~50 fokon már száradni kezd a tésztánk, és más folyamatok indulnak el benne, mint szeretnénk.
  2. Ennél a sütésnél a megkelt tésztát két egyenlő részre osztottam, s egyik feléből klasszikus farsangi fánkokat szaggattam, a másik feléből csörögefánk formákat hajtogattam: A klasszikus fánkhoz a tésztát ~1ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval formázzuk. A csöröge formákhoz a tésztát fél ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és ~4*7cm téglalapokra vágjuk. A téglalapok közepét átlósan bevágjuk, és ebbe lyukba visszahajtjuk a tészta egyik sarkát.
  3. Mindkét fánkfélét letakarva félretesszük további 10-20 percre kelni, ezalatt egy edénybe legalább 2 ujjnyi olajat hevítünk.
  4. A fánkokat mindkét felét a forró olajban 1-1 perc (vagy kevesebb!) alatt aranybarnára sütjük, ha elég forró az olaj, tényleg egyetlen perc alatt kész! Lecsepegtetjük, és papírtörlőre tesszük, majd porcukorral meghintjük.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 789
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

haraszt, herőce

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

542
finomliszt 25 dkg
tej 1.5 dl
vaj 3 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 1 ek
tojássárgája 1 db
1 csipet
porcukor 1 teáskanál