Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hajtogatott kolbászos pogácsa Anditól

Hajtogatott kolbászos pogácsa Anditól
Hajtogatott kolbászos pogácsa Anditól
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik hétvégén hosszú útra mentünk, és egy kis pogácsát akartam sütni, hisz az könnyen szállítható, ha meleg van is eláll. De nem tudtam, hogy milyen legyen. A hűtőben volt három darab kis kolbászka, és így jött az ötlet, hogy a fincsi Hajtogatott tepertős pogácsa mintájára készüljön kolbászos. 40 darab lett belőle, így még a rokonok is kaptak belőle. A teteje ropogós, a belseje finom puha lett. Mindenképpen megéri a hajtogatással töltött időt rászánni, mert tényleg így az igazi.

hozzávalók / 12 adag

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 5,5 dl tej
  • 2 tk só a tésztába
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg margarin a tésztába
  • 1 tk só
  • 1 csapott kk bors
  • 10 dkg margarin a kolbászhoz
  • 1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
  • 2 ek tej a kenéshez sütés után
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
  2. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A kolbászt ledaráljuk, és elkeverjük a margarinnal.
  4. Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a kolbászkrémet. Megszórjuk a sóval, borssal.
  5. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
  6. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
  7. Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
  8. Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  9. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással.
  11. Kb. 20 percet még kelesztjük.
  12. Előmelegített sütőben, 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
  13. Ha kivettük a sütőből, azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38×28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 26 843
elküldve: 22
receptkönyvben: 379
elkészítve: 27/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kolbászos pogácsa, hajtogatott pogácsa, füstölt kolbászos pogácsa

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Fri, 2019-03-29 08:23

Ezek a legszebb pogácsák, amit láttam eddig a Nosalty-n. Az, hogy kolbászos, külön öröm, mert a tepertőset én nem szeretem. Köszönöm a szuper receptet Andi!

Potik4
Potik4 Sat, 2016-12-31 16:38

Nagyon szépen köszönöm a receptet, életem legsikeresebb pogácsájához segített hozzá. :)

ribizli555
ribizli555 Wed, 2016-06-08 07:11

Nagyon gusztusos, meg fogom ma sütni. Remélem ilyen szépek lesznek a pogik nekem is.Gratulálok! Mentve.

myldy
myldy Tue, 2014-02-18 11:19

Mindenkit lenyűgöztek a szépséges, finom pogácsák :)
Köszönöm!
Üdv. Ildikó

szuszypapa
szuszypapa Sun, 2013-06-02 11:52

......nos,csak annyit szeretnék hozzáfűzni, vigyázni kell a kenésnél,csak a tetejére kerüljön a tojás mert ha lefolyik nem igazán "magasodik"fel.Sajna tapasztaltam,más ízesítésű pogácsáknál....viszont a recept nagyon jó,kipróbálom,és persze ha sikerül teszek fel képeket,még csak most próbálgatom-ízlelgetem a sütést...ha nem sikerül, kérek tanácsot......az első:mivel itt nem nagyon van friss élesztő,mennyit javasolsz a szárítottból 1kg liszthez?.....köszönöm szépen..

veressandrea
Andi80 / veressandrea Thu, 2013-06-06 21:21

Szia,
Köszönöm a hasznos tanácsot, ezt már én is olvastam.
Úgy tudom, hogy egy tasak élesztő 50 dkg liszthez elegendő, így ehhez az adaghoz 2 tasak szükséges.
Jó sütögetést és sok sikert kívánok! Szívesen válaszolok a kérdéseidre ha tudok, de biztosan jól fog sikerülni :-)
Üdv:Andi

icuka700
icuka700 Tue, 2013-07-02 19:42

köszönöm szépen a választ.Mindig gondban vagyok a lisztekkel:-))))Holnap sütöm is.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-05-05 10:14

Végem van!! :)
Gyönyörűséges, finomságos, csodás... :D
Hogy mekkorát kordult a gyomrom....képről miért nem lehet legalább kóstolni? :)
Mentés.:)
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-05-05 07:46

Gyönyörűek! jaj de megenném most reggelire, egy pohár hideg tejjel, hmmm. :)
Szép napsütéses vasárnapot! Üdv: Fahéj

bakfitty
bakfitty Sat, 2013-05-04 18:10

Gyönyörűek a pogácsák kedves Andi80! Gratulálok hozzá! És ez be is van szépen vagdalva! Nagyon gusztusos!!!!