Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kolbászos pogácsa

Kolbászos pogácsa
Kolbászos pogácsa
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kolbászos pogácsámat - amely a piacom állandó ajánlata - a francia konyha ihlette, amely egy szál kolbászt helyez a kalács közepébe. Az édes-sós mindig nagyon izgalmas, a kínai konyha is bátran kombinál ilyen meglepő variációkat. Gondoltam: a magyar kolbász megérdemli az extra figyelmet!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Vedndégek fogadásakor a belépő italhoz, frissen sütve: biztos siker!
Borozáshoz, sörözéshez, sőt! Még a gyerekek is szeretik!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A foszlós kalácsnál részletesen leírtam a kalács-tészta készítés fortélyait.
  2. Itt - a mennyiségekre ügyelve - ugyanúgy dolgozunk egészen a dagasztásig. A tésztához 1 tojás kell, a másik kettő a kenéshez kell majd.
  3. 4 cipót formálunk, liszttel megszórva, letakarva kelesztjük a cipókat.
  4. Amíg a cipók kelnek, langyos vízzel öblítjük a kolbászt, lehúzzuk a héját, felkarikázzuk.
  5. Amikor másfélszeresére keltek a cipók, vesszük az elsőt, hurkát formálunk belőle.
  6. A hurkából szeleteket vágunk.
  7. Egy-egy szelet tésztát lazán kinyújtva a közepébe helyezünk egy karika kolbászt és hézagmentesen becsomagoljuk.
  8. Peremes tepsiben, nem túl közel, egymás mellé helyezzük a kerek kis csomagokat.
  9. Kelni hagyjuk (25 fok - el ne felejtsük!), közben folytatjuk tovább a többi cipóval.
  10. Felvert tojással megkenjük, 15 percig még pihentetjük.
  11. Forró sütőbe tesszük, majd 5 perc után takarékra véve pirosra sütjük.
  12. A sütőből kivéve, tálalókanállal azonnal másik edénybe (hideg helyre: fazékba vagy másik tepsibe) kotorjuk a pogácsákat. (Ehhez az adaghoz 4 tepsi kell, parti adag, gyorsan fogy!)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 117 659
elküldve: 48
receptkönyvben: 1 337
elkészítve: 19/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: nehéz
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Kolbász-szelet kalács-tésztába burkolva

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyusza93
nyusza93 / nyusza93 Fri, 2015-09-25 10:55

Most sül az utolsó adag. Nagyon finom, omlós a tészta. A párom még nem kóstolta, de szerintem odáig lesz érte. Nekem csak egy gondom volt vele: nem tudtam, hogyan belerakni a kolbász szeleteket, hogy ne nyíljon szét. Először két kis karikát szaggattam ki és a kettőt párosítva állítottam össze, utána megpróbáltam egy kis karikába belecsomagolni a kolbit, de valamit nem jól csináltam. :/ No, de mindegy, a gyomrunk úgysem lát! :) Köszönöm a receptet, nagyon finom!

ÓKriszti
ÓKriszti Sat, 2012-11-24 16:37

Kedves Ildikó!

Milyen fajta édesítőszert használsz? Más intenzitással édesítenek egyes termékek, ezért kérdem. Jövő héten biztosan megsütöm. :)

ÓKriszti
ÓKriszti Sun, 2012-11-25 00:48

Nagyon szépen köszönöm. :)
Olvastam az Indexen, amit a piacról írtak. Sajnálom és remélem, hogy megoldódik. :(

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Fri, 2012-04-06 12:53

Kedves Ildikó!

Nagyjából mennyi ideig szoktad a pogácsákat sütni? Nem akarom kiszárítani, ezért érdeklődök.

Üdv.: Norbi

Kálnokyné
Kálnokyné Sun, 2011-09-11 16:57

Kedves Ildikó,
a kalácsrecepted alapján már heti rendszerességgel, csukott szemmel ontom a kalácsokat . most ezt is megsütöttem,nagyon finom, viszek a szomszédoknak is :-) nem is nehéz szerintem. köszönjük.

Kiss Judit
Kiss Judit Thu, 2011-09-08 22:57

Kedves Ildikó!

Köszönöm szépen a receptet,és azt,hogy olyan szépen leírtad a kalácstészta készítésének a fortélyait.Nagyon jól sikerült és ízlett a családnak.Köszönöm,hogy megtanulhattam tőled!
Judit

Döme-Ádám
Döme-Ádám Sat, 2011-02-12 23:59

Kedves Ildikó!
Szeretném megsütni ezt a pogácsát. Írnál pár sort pontosabban a sütéséről? Hány fokon kezded sütni, majd mennyire veszed le a sütő hőmérsékletét? Lehet légkeveréssel is sütni?
Válaszod előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Ildi

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2010-09-18 18:34

Kedves Ildiko!

Megirnad kerlek, hogy cukorbol mennyi kell bele?
Az edesitoszert ugyanis messze elkerulom, borzasztoan karos az egeszsegre... :(

Elore is koszonom,
moncsa

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2010-09-18 18:44

Kedves Moncsa!

maximum 10- 12 dkg cukor, de kevesebb is lehet, akár el is maradhat. Pikáns a kolbász az édes tésztával, de édestés nélkül is finom!
Ildikó

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2010-09-18 18:58

Szuper, koszonom! Jo, hogy szoltal, hogy kihagyhato a cukor, mert sem a parom, sem en nem szeretjuk az edes-sosat :) (oke, gyumolcs + hus kivetel ;) )

Tovabbi kellemes hetveget,
moncsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-30 14:09

Köszönöm ez isteni fincsi. Ha szabad hozzátennem hogy a tetejét szezámmaggal szórtam:) Ha esetleg még igy nem ismerte valaki. De olyan kreatív csipet-csapattal találkozom itt,hogy bizonyára ismert ez a variáció is. Mégegyszer köszönöm:):)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2010-08-05 21:44

Majdnem együtt sütöttünk, Nóra! Én 9-re lettem készen ma a sütéssel, 9:13-kor jöttek érte, ezúttal megrendelésre a 10 órás reggelihez. A piacon szerettek bele a kolbászos pogácsába, de a piacra már sajnos nem tudok sütni, nincs időm rá. Csak így hétköznap néha.
Kicsit késtem Hozzád képest, a kakasok előtt keltem azonban én is.
Hát ez egy ilyen műfaj!
Szerintem megéri mégis, az eredmény kárpótol!
Örülök, hogy Neked is sikert hozott!
Ölellek: Ildikó

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-08-04 10:24

Kedves Ildikó!
Szeretném megkérdezni, hogy fogyasztás előtti délután is elkészíthető? Jó, nyilván, de nagy a különbség? Mert ha frissen az igazi, és másnaposan már csak olyan hm, egész jó, akkor felkelek hajnalban...:)
Előre is köszönöm a segítséget
Szép napot:
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-08-05 14:19

Kedves Ildikó!
köszönöm a választ, tanácsot megfogadtam, keltem a kakasok előtt, nyolcra kisült, kilenckor tálaltam, tízre egy szem se maradt (igaz, voltunk rá 15-en :D)
Köszönöm a receptet, biztos máskor is felkelek:)
Szép napot
Üdvözlettel:
Nóra

Semperke
semperke / Semperke Fri, 2010-05-21 14:15

Szia Ildikó!

Ez isteni! Köszi a receptet!
Egy apró baj van csak vele: nagyon gyorsan elfogy.. :) :) :) :)

loncsi
loncsi Thu, 2010-04-01 08:53

kiss szinti!

Felháborító a beírásod!!!!!! Vasárnap sütöttem meg, és valóban ISTENI!!!!!! Az unokatestvéreméknek is vittem kóstolót, imádta mindenki!!!! KÖVETELIK A RECEPTET!!!! A maradék tésztából fonott kalácsot sütöttem, olyan finom lett, hogy Húsvétra is ezen recept alapján sütök kalácsot. EZ EGY TÖKÉLETES KALÁCSTÉSZTA!!!! Mindannyiunk nevében kikérem a NYÁLGÉPET!!!! Te tele vagy rosszindulattal, csak sajnálni tudlak, és ha szeretnél köztünk boldog lenni, meg kellene változnod. SÜSD MEG TÉNYLEG EZT A POGÁCSÁT, ÉS PRÓBÁLD A SZÉP OLDALÁRÓL MEGKÖZELÍTENI A DOLGOKAT!
Szeretettel
loncsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-01 07:52

Ekkora nyálgépeket. Én is ki próbáltam,de nem jött be a családnak,pedig 40 éve házasok vagyunk,nagyon jól főzök és sütök is. Nem fognak ki rajtam a receptek,de ez borzalmas ízű.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-04-04 00:47

Akkor Neked nem ízlett. Ennyi. De esetleg ezt úgy is leírhatnád, hogy ne dobjunk töled hátast.
A fözési tudományodat senki nem kérdöjelezi meg, nem kell nekünk bizonygatni, de a modorodat ezek után mindenképp.
Üdv:
Eszter

loncsi
loncsi Mon, 2010-03-29 09:48

Kedves Ildikó!
Köszönöm szépen, igazán kedves vagy:)
Szeretettel
loncsi

loncsi
loncsi Sun, 2010-03-28 23:10

Utóirat: kár, hogy ide nem lehet képet felrakni a elkészített "termékekről":(

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2010-03-29 09:40

Szia Loncsi!
Kösz a dícséretet és nyugodtan használd és népszerűsítsd a tészámat! Sokat kísérleteztem, mire összejött a - szerintem - igazi kalácstészta receptje.
Üdv: Ildikó

loncsi
loncsi Sun, 2010-03-28 23:06

Kedves Ildikó!
Ma megsütöttem ezt a receptet. Valami isteni lett. Egyszerűen fantasztikusan finom a kelt tésztád, tökéletes a receptje, csak annyit variáltam rajta, hogy folyékony édesítős szerrel készítettem. Szeretném megkérdezni, hogy más töltelékkel nevezhetem e ezzel a tésztával a receptet itt, természetesen rád hivatkozva, hogy a tészta receptje a Tied? Nagyon várom a válaszodat!!!!
Szeretettel
loncsi

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2009-09-01 16:57

Szia Marika!

A szelet vastagsága a kolbász minőségének függvénye. Kedvenc kolbászomból (a félszáraz, csípős Pikkerből) olyan 3 mm vastag szeleteket vágtam. A cég tönkrement, ez a kolbász nincs többé! (jó lenne tudni, miért mindig a legjobbak mennek tönkre!?!)
Most vagy Gyulai lángolt csípőset használok, az szárazabb, abból 2 mm vastag szeleteket vágok (kicsit vékonyabb), vagy a piacomon kapható mangalica félszáraz csípőset, az megint elbírja a 3 mm vastag szeletet.
Régebben sütöttem a Pápai félszáraz csípősből is, jó az íze, csak egyáltalán nem lehet szeletelni: málik szana-széjjel. Talán ha lefagyasztanám, segítene....
Összegezve: 2 - 3 mm a kolbász minőségétől függően. Ha belefutnál valami tuttiba a Pikker helyett, szólj! Szempontok: nem túl száraz, könnyen lehúzható a bél róla, enyhén csípős, finoman aprított összetevőkkel = jól szeletelhető.
Üdv: Ildikó

nauszika63
nauszika63 Tue, 2009-09-01 11:57

Szia! Marika vagyok, azt szeretném megkérdezni, hogy a kolbászt milyen vastag szeletre szeljük?Előre is köszönöm a válaszod. Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-09-15 15:12

Szia,

ha jól értem, akkor a kalács édes tésztájába kerülnek bele a kolbász karikák?
Ha igen, akkor ez kicsit érdekesen hangzik, de mindenképp kipróbálom majd.

725
finomliszt 1 kg
cukor 1 ek
élesztő 5 dkg
édesítőszer 12 db
vaj 10 dkg
tojás 3 db
1 kk
tej 8 dl
csípős kolbász 80 dkg