r
Nosalty Logó

"Hajrá!" leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
ze(n)derta
"Hajrá!" leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 172 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 690 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 23 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    894.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    625 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    636.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    121 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    625 micro
  • β-karotin
    2012 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    987 micro
Összesen 172 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3579.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    256 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    536 mg
  • Nátrium
    2499 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    2545.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    775 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    113 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    484 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    498 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2502 micro
  • β-karotin
    8049 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3949 micro
Összesen 690 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    87 micro
  • β-karotin
    279 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 23 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megtisztítjuk a zöldségeket. A burgonyát nagyobb kockákra vágjuk, a répaféléket vékonyanfelkarikázzuk, a spárgát kb. 0,5 cm-es darabokra vágjuk.
  2. A vöröshagymátésa petrezselyemzöld szárátfelaprítjukés egy fazékba tesszük. Ráöntünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a sótés feltesszük a tűzre.
  3. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag zsiradék hozzáadása nélkül készíthetjük el az ételt, ugyanakkor a párolt hagyma jól megalapozza a leves ízét.
  4. Ha elfőtt a víz, akkor a spárga és a zöldborsókivételével beletesszük a zöldségeket, és rövid ideig kevergetve pirítjuk, majd felengedjük hideg vízzel.
  5. És itt jön a titok! Miután a vizet beleöntöttük, hajtsuk le takarékra a lángot, és nagyon lassan főzzük puhára a zöldségeket. Így a levesünk nagyon ízletes lesz, és a leve is szép átlátszó marad.
  6. Ha már majdnem megpuhultak a zöldségek, beletesszük a spárgát és a zöldborsót, és együtt főzzük még pár percig.
  7. A petrezselyemzöld apróra vágott levelét, illetve a csillagtésztát már csak akkor keverjük bele, miután a tűzről levettük.
  8. A tészta a forró levesben kb. 10 perc alatt megpuhul.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 75001
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 08.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

"Hajrá!" leves
ze(n)derta 188 recept

Ennek a levesnek a koncepciója még az általános iskolában fogalmazódott meg bennem, amikor az el-nem-dönthető nevű levest kavargatva azon méláztam: vajon a szakáccsal tolt-e ki a beszerző, aki semmiből sem vett elegendő mennyiséget egy rendes leves megfőzéséhez; avagy éppenséggel a másik oldal a hunyó, vagyis velünk akart kibabrálni a szakács? Szóval ott ábrándozva arra a megállapításra jutottunk a többiekkel, hogy ebbe a levesbe tényleg minden belekerült ami csak fellelhető volt a konyhában. Tehát így lett a neve mindent-bele leves. Innen már csak egy picike lépés volt oda eljutni, hogy a kedvenc csapatunk bíztatása okán a "Mindent bele!" helyett a "Hajrá!" jelzőt kapta. Mostanra már átértékeltem a zöldségleves fogalmát, ami ezentúl már nemcsak vízízű, de leginkább íztelen, híg löttyként szerepel a repertoáromban; de ízletes, zamatos, laktató - és mégis kalóriaszegény, vacsorára is bűntudat nélkül fogysztható étek. A recept csak ajánlás, hogy ténylegesen milyen alapanyagokból készül, az annak a függvénye, hogy mit találunk odahaza.  

Hozzászólások (13)

Törölt felhasználó

a menzai leveseket mi anno "búvár-levesnek" hívtuk:-))

ze(n)derta

szia Kriszta! hát az sem rossz elnevezés. lehet, hogy majd kipróbálom egyszer, csak azt nem tudom, hogy a búvárszemüveget meg a pipát felszeletelve f?zzem-e, vagy egyben? ;-)

Törölt felhasználó

Mi nem túl elegánsan BMV levesnek hívtuk: Bele Minden Vackot... :)

Törölt felhasználó

Nálunk szépirodalmi neve volt, "valamit visz a víz"

ze(n)derta

A hozzávalók kombinációjának változatosságán túl már csak az elnevezés sokfélesége töbd;-)

Juditka

Mi pedig Pet?fi levesnek hivtuk. Minek nevezzelek?

Törölt felhasználó

Én meg Fradi levesnek. Mindent bele!

Törölt felhasználó

Nálunk Sport leves volt a neve, szintén a mindent bele szlogen miatt! :) Csak gondoltam gyarapítom az elnevezések listáját, üdv: Mrs Smith

ze(n)derta

kedves Mrs Smith, hajrá!, búvár, BMV, "valamit visz a víz", Pet?fi, Fradi, sport... szépen gy?lik a lista ;-) köszönöm a hozzászólást! üdv, toma

annazsofi

Azért fel lehet ezt engedni húslevessel is, hogy tényleg ne "f?zök már valamit" leves legyen.Én csontból gyakran f?zök egy nagy adag levest, s lefagyasztom,(akár jégkockatartóban, vagy tupperware edényben), s mikor szükség van rá felhasználom leves alaplének.Nem szeretjük a vásárolt leveskockát.A zöldségízek egyébként az AMC edényekben jön ki a legjobban. S a lényeg az, minden zöldséget, esetkeg rizst hozzá, egyszerre beletehetsz. A legvégén a levestésztát, de azt már lángon nem is kell f?zni, hiszen az edény a simafed?vel is f?z még egy ideig.

ze(n)derta

kedves Annazsófi! nagyon köszönöm az ajánlataidat! ez a leves azért jó, mert ki-ki saját szája íze szerint variálhatja a hozzávalókat. további jó sütés-f?zést! üdv, toma

Törölt felhasználó

Az AMC nagyon szuper!!!!!Nekem nagyon sok energiát és id?t megspórol!!!!!

zoldmarika

Mi is készít?nk ijen mindent bele levest és ez fogy el a leg rövidebb id? alatt. De az új megnevezés tényleg nagyonjó! Köszönöm

Éva-Anyóca

Radnai Gáborné eltalálta, azaz ?k is úgy hívták, ahogy anno a napközis, vagy menzai levest, ami ilyen kissé durr bele bumm volt,költ?i módon:"valamit visz a víz!"Mi mindig tudtuk, a hét melyik napján lesz ilyen finom modorban elnevezett leves.De azért ehet? volt.Mondjuk,amit aztán tökre nem bírtunk, az a tejleves volt.Másik történet.Ha hirtelen nincs más otthon, azért jó lehet.Éva-Anyóca

ze(n)derta

a tejleves az nagyon finom! ;-)

Éva-Anyóca

annazsofi!Igazad van.Én is így f?zöm a nagy mennyiségben készült tyúklevest, húslevest, csontlevest,stb.Aztán aznap eszünk bel?le, és vannak direkte erre edényeim, amikben lefagyasztom a levest.Ha kell, alaplének, bármihez amihez kell, nagyon jók, a leveskockák hátulját olvasva, inkább ezen levespótlás mellett maradok.Bizarr dolgokat írnak azokra a dobozokra!Örülök, hogy Te is teszel el így levest.Éva-Anyóca volt,akinek meséltem, azt jó leszólt érte!!

Éva-Anyóca

zederta!Attól függ ki csinálja, mib?l,mennyit!!!!!Mert a nagyanyámét, azt megettem, még fincsi is volt, de a sulis, mint a moslék,bocs.Ezért mondom, nem mindegy ki f?zi, mit rak bele, mennyit f?z, stb.,.....Éva-Anyóca

koszider

A menzai borzalmak fokozása a robbantott leves: ez alapvet?en csirke akart lenni, aminek petárdát dugtak a fenekébe és jó alaposan szétdurrant, azonosíthatatlan alkatrészekre. Ezt gyakran vegyítették a Fradi-levessel. Brrrr. Kedves Toma, szerencsére a Te levesednek semmi köze a menzához. Üdvözöl: Koszider

Lilith Dark

Na, csak hogy még egyféle megnevezés szerepeljen itt: nálunk gezemice leves a becses neve. :D

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek