Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos isler Bjkata konyhájából

Habos isler Bjkata konyhájából
Habos isler Bjkata konyhájából
105 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kis másodikos tanítványaimat leptem meg ma ezekkel a habos islerekkel. Osztatlan sikert arattak a gyerekeknél a tálcán sorakozó "habkatonák."

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A habhoz

A csokoládémázhoz:

ajánlat

Tálalásig hűtőben tároljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóiból linzertésztát készítünk. Ha szükséges, kevés lisztet vagy vizet adhatunk még hozzá aszerint, hogy túl lágy vagy túl kemény a tésztánk.
  2. Hűtőben kissé lehűtjük a tésztát kb. 30 percig.
  3. A hűtés után kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, majd 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha az nincs, akkor pohárral vagy csészével) korongokat szúrunk ki a tésztából.
  4. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon világos színűre sütjük a tésztakorongokat. Nekem 85 db korongom lett. Ebből pedig 42 db kész isler.

A habhoz

  1. A cukorból 40 dkg-ot felfőzünk 1,5 dl vízzel úgy, hogy a víz nagy része közben elpárologjon.
  2. A tojásfehérjéket felverjük egy csipetnyi sóval, apránként hozzáadjuk a maradék 20 dkg cukrot és a citromlét, majd gőz fölött tovább verve belecsurgatjuk a meleg cukorszirupot is.
  3. A gőz fölött, lassú fokozaton verjük tovább, ha már jó kemény a habunk. A víz forrásától számítva kb. fél óra múlva már kész is a hab.
  4. Nagy habzsákba töltjük a habot (én erős nejlonból készítettem erre a célra fóliahegesztővel, de vasalóval és újságpapírral is lehet erős nejlonzacskóból ilyet készíteni). A tésztakorongokat tálcákra rakjuk, és a habot csigavonalban rányomjuk a tésztákra.

A csokoládémázhoz

  1. A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk a 6 evőkanál étolajjal, folyamatosan kevergetve.
  2. A korongokat egyesével belemártjuk a híg csokis mázba, majd a hab tetejére illesztjük a csokis tésztakorongokat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 72 478
elküldve: 16
receptkönyvben: 773
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

habos linzer, édes habos isler, tojáshabos-csokimázas isler

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csigabika
csigabika Wed, 2014-09-10 19:53

Minden elismerésem! Gyönyörűek! Nekem a tojáshab egy mumus. Tehát sokáig kell verni? Akár 15 percen tül is? Utána pedig, még hagyni a gőz felett?
Ez a recept tejfehérje érzékenyeknek is jó, ezért szeretném megtanulni. Nagyon köszönöm a receptet!

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2014-09-13 06:59

Ha elég tartós habot szeretnénk, akkor legalább 30 percig érdemes a habot gőz fölött keverni, verni, akár gépi habverővel, akár kézi habverővel. Nem kell végig nagy fokozaton, elég, ha annyira mozgatjuk, hogy ne "süljön" bele a gőz fölötti edénybe.
Remélem, segíthettem!
Kata

annabelluska
annabelluska Tue, 2014-01-28 17:39

Nagyon szép, mutatós, de szerintem az igazinak a tésztájában őrölt dió is van. Én legalábbis igy készitem egy régi cukrászda receptje alapján.

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2014-01-28 17:54

Igen, a dióval biztosan még finomabb! :)
Ki fogom próbálni úgy is!

Nefelejcs62
Nefelejcs / Nefelejcs62 Tue, 2014-01-14 13:16

Kedves Kata!
És azt hogyan éred el, hogy tényleg körben csokis az isler felső korongja, nincs ott az ujjad helye??? :-) Ezek tényleg 6-7 cm-es sütik? Mert én lehet, hogy kisebbet készítenék, és akkor egy falatnyi lenne... Köszönöm a választ, üdv.
Janka

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2014-01-15 21:35

Kedves Janka!
Az ujjak helyét csokiba mártott konyhai ecsettel tüntetem el.
A kisebb sütik is biztosan nagyon szépek lesznek! Kis gusztusos, habos falatkák!
Üdv:
Kata

Nefelejcs62
Nefelejcs / Nefelejcs62 Wed, 2014-01-15 22:16

Azért úgy már lehet, hogy túl pepecselős lenne az elkészítés, maradok én is a nagyobb islereknél!!! :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-12-02 23:06

Kedves Bjkata!
Itt a jászságban ,ezt mi tudjuk a legjobban,:D illetve még akik a megyénkben laknak, :) - hogy ez az igazi ishler, a tészta, rajta friss, cukros óriás friss tojásfehérjehabos csoda, /aki nagy luxust akar tejszínből /, rá a tészta, leöntve csokival, de úgy, hogy az oldala is olyan legyen, hatalmas , magas sütit kapunk, és ezt bizony kézzel kell ketté venni, és úgy enni, folytatva kézzel vagy illedelmesen villával, és csakis frissen jó, de még mennyire jó!!!!!!!!!!! :) :D
Köszönöm Neked.
Máshol más szokás van, csokihab, meg lekvár, ki hogy szereti, de nekünk ez az igazi, és mi a másik ízesítéseken lepődünk meg, ezért van az, hogy : " ahány ház, annyi szokás!"
Azért mert más, nem kell leszólni a másik receptjét.
Nem igaz? :)
Éva-Anyóca

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Sun, 2013-12-01 08:45

Gratulálok,tényleg guszta.
Én is készítettem már hasonlót,azzal a változattal,hogy az alsó korongot vékonyan megkentem barack lekvárral és úgy rá a habot. Elveszi az édes tömény ízt és így valóban " Isler" lesz belőle.

flora.b
flora.b Sat, 2013-11-30 23:48

Talán inkább a gyönyörűséges szót kereste "kedves" pál...

Köszönjük Kata ezt a szuper receptet, gyönyörű a fotó is, nem csoda, hogy nagy sikere volt a gyerekeknél! :)

684
finomliszt 48 dkg
vaj 32 dkg
porcukor 16 dkg
tojássárgája 2 db
sütőpor 0.5 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojásfehérje 8 db
cukor 60 dkg
víz 1.5 dl
citromlé 0.5 citromból nyert
tortabevonó 9 dkg
napraforgó olaj 6 ek