adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
48 dkg finomliszt
-
32 dkg vaj
-
16 dkg porcukor
-
2 db tojássárgája
-
0.5 csomag sütőpor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
A habhoz
-
8 db tojásfehérje
-
60 dkg cukor
-
1.5 dl víz
-
0.5 citromból nyert citromlé
A csokoládémázhoz:
-
9 dkg tortabevonó
-
6 ek napraforgó olaj
684
Kalória
8.2g
Fehérje
99g
Szénhidrát
29.3g
Zsír
48.5g
Víz
94.1g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
67.2g
Cukor
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
40g finomliszt146 kcal
-
27g vaj191 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A habhoz
-
27g tojásfehérje14 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
13g víz0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
A csokoládémázhoz:
-
8g tortabevonó41 kcal
-
35 kcal
Összesen
684
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
480g finomliszt1747 kcal
-
320g vaj2294 kcal
-
160g porcukor619 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A habhoz
-
320g tojásfehérje166 kcal
-
600g cukor2322 kcal
-
150g víz0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
A csokoládémázhoz:
-
90g tortabevonó491 kcal
-
48g napraforgó olaj424 kcal
Összesen
8200
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
21.5g finomliszt78 kcal
-
14.3g vaj103 kcal
-
7.2g porcukor28 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
A habhoz
-
14.3g tojásfehérje7 kcal
-
26.8g cukor104 kcal
-
6.7g víz0 kcal
-
0.9g citromlé0 kcal
A csokoládémázhoz:
-
4g tortabevonó22 kcal
-
2.1g napraforgó olaj19 kcal
Összesen
367
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 29.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 332.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 99 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 48.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
684
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 98 g
Zsír
-
Összesen 351.6 g
-
Telített zsírsav 189 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 111 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 1129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3992.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 260 mg
-
Kálcium 732 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 286 mg
-
Foszfor 1582 mg
-
Nátrium 1104 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 1188.5 g
-
Cukor 806 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 582.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2343 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 210 micro
-
Kolin: 443 mg
-
Retinol - A vitamin: 2296 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 565 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 555 micro
Összesen
8200
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 178.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 53.1 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 26 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
367
kcal
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóiból linzertésztát készítünk. Ha szükséges, kevés lisztet vagy vizet adhatunk még hozzá aszerint, hogy túl lágy vagy túl kemény a tésztánk.
- Hűtőben kissé lehűtjük a tésztát kb. 30 percig.
- A hűtés után kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, majd 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha az nincs, akkor pohárral vagy csészével) korongokat szúrunk ki a tésztából.
- Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon világos színűre sütjük a tésztakorongokat. Nekem 85 db korongom lett. Ebből pedig 42 db kész isler.
A habhoz
- A cukorból 40 dkg-ot felfőzünk 1,5 dl vízzel úgy, hogy a víz nagy része közben elpárologjon.
- A tojásfehérjéket felverjük egy csipetnyi sóval, apránként hozzáadjuk a maradék 20 dkg cukrot és a citromlét, majd gőz fölött tovább verve belecsurgatjuk a meleg cukorszirupot is.
- A gőz fölött, lassú fokozaton verjük tovább, ha már jó kemény a habunk. A víz forrásától számítva kb. fél óra múlva már kész is a hab.
- Nagy habzsákba töltjük a habot (én erős nejlonból készítettem erre a célra fóliahegesztővel, de vasalóval és újságpapírral is lehet erős nejlonzacskóból ilyet készíteni). A tésztakorongokat tálcákra rakjuk, és a habot csigavonalban rányomjuk a tésztákra.
A csokoládémázhoz:
- A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk a 6 evőkanál étolajjal, folyamatosan kevergetve.
- A korongokat egyesével belemártjuk a híg csokis mázba, majd a hab tetejére illesztjük a csokis tésztakorongokat.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 p
- Főzés ideje: 30 p
- Sütés ideje: 15 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
A kis másodikos tanítványaimat leptem meg ma ezekkel a habos islerekkel. Osztatlan sikert arattak a gyerekeknél a tálcán sorakozó "habkatonák."