Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grillázsos-rumos diós tejszíntorta

Grillázsos-rumos diós tejszíntorta
Grillázsos-rumos diós tejszíntorta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi alapreceptem, tulajdonképpen minden tortám "alapja" ez a tejszínhab krém. Sokkal könnyebb, mint egy vajkrém, cseppet se tömény. Bármit el lehet vele készíteni (a szokásos vajkrém vagy vaj+pudingkrém - alias főzött krém - helyett). Aki egyszer kipróbálja, rájön, miről beszélek.

Ez a rumos diós különösen nagyon finom...

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

  • 5 dl habtejszín
  • 250 g mascarpone (elhagyható)
  • 10 dkg darált dió
  • 0.5 db vanília
  • 1 ek sütő rum (vagy valami jobb minőségű)
  • 1 teáskanál cukor (vagy édesítőpor, esetleg ezek keveréke, én mesterséges poralakú édesítőszerrel készítem)
  • 1 csomag habfixáló (vagy instant zselatinfix)

A grillázshoz

  • 10 dkg vagdalt dió (vagy mandula, mogyoró)
  • 4 ek cukor
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a grillázst. Egy száraz teflonserpenyőbe tesszük a cukrot, és a tűzhely fölött olvadásig kevergetjük, beleszórjuk a vagdalt magot, majd 1-2 percig, a mag és cukor aranyszínűvé válásáig kevergetjük, majd vajjal enyhén megkent tepsire öntjük, laposra simítjuk, kenjük, és várunk, amíg megszilárdul, kihűl.
  2. Akkor felvesszük a talapzatról, és durvára összetörjük (kézzel, késsel, kés lapjával vagy akár klopfolóval).
  3. Tejszínt habfixálóval vagy instant zselatinnal kemény habbá verjük, félidőben édesítjük, vaníliával ízesítjük. Mikor már kemény a hab, a habverővel beledolgozzuk a pohár mascarponét (anélkül is jó, csak így még több lesz a krém, és jobban "megáll").
  4. Beleszórjuk a darált diót, és rummal ízesítjük, könnyedén fakanállal vagy kézi habverővel elkeverjük.
  5. A piskótát 2 részre vágjuk, a közepébe beletesszük a krém kicsit több, mint felét, rátesszük a felső lapot.
  6. Megkenjük a torta oldalát (tetejét még nem!!) krémmel, majd egy lapát segítségével két lapos tenyerünk közé vesszük a tortát, és végig gurítjuk a grillázsdarabokat tartalmazó tepsin, míg egyenletesen "bepanírozódik" az oldala.
  7. Tortatányérra fektetjük a piskótát, majd a maradék krémet elsimítjuk a torta tetején, élein, és a maradék grillázzsal megszórjuk.
  8. 3-4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre állítjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 714
elküldve: 4
receptkönyvben: 118
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Sienne

Mióta szakács: 2011.11.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rumos-diós tejszíntorta, grillázstorta, diós grillázstorta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sziszi01
sziszi01 Sat, 2013-02-02 17:19

Szia!
elkészítettem, ez mennyei! a grilázs önmagában is isteni finom! köszi a receptet, biztos elkészítem még 1párszor :-)
Sziszi

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-31 01:05

Köszi sienne, mentettem, jól hangzik és szeretjük a diót! üdv, Torma :)

sziszi01
sziszi01 Wed, 2013-01-30 18:51

Szia!
ez biztos finom lehet! a leírás 6. pontja nagyon jó ötlet :-) kipróbálom, a mascarpone krémet nem hagyom ki belőle!
Sziszi

429
tojás 6 db
1 csipet
cukor 6 ek
finomliszt 6 evőkanál
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
habtejszín 5 dl
mascarpone 250 g
dió 10 dkg
vanília 0.5 db
sütő rum 1 ek
cukor 1 teáskanál
habfixáló 1 csomag
dió 10 dkg
cukor 4 ek