Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gránátalmás-habcsókos sodó

Gránátalmás-habcsókos sodó
Gránátalmás-habcsókos sodó
45 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt itthon egy üveg rouge söröm, és a szép színe mellé szerettem volna valami hasonlóan színes édességet készíteni. A gránátalma tökéletes választásnak tűnt, hiszen az eper és a málna szezon ősz-tél tájékán már igencsak letűnő félben volt. Bár nyáron majd velük is szívesen kipróbálnám, esetleg friss erdei gyümölcsökkel. A sodó pedig tökéletes pohárkrém alapanyag, ha szeretnénk kitölteni  a gyümölcsök között lézengő üres teret. És a habcsók? Azt csak nagyon szeretem, és remélem sokan mások is legalább annyira fogják szeretni ezt a finom desszertet, mint én.

hozzávalók / 2 adag

a gyümölcshöz

A sodóhoz

A habcsókhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a sodót készítjük el, mert ennek kell a legtöbb idő, hogy kihűljön. A fél liter tejet feltesszük főni. Közben a 2 tojást különválasztjuk, és a sárgáját a cukorral felverjük.
  2. Ha a tej felforrt, a lángot alatta takarékra vesszük, és hagyjuk egy kicsit visszahűlni, majd apránként és folyamatos kevergetés mellett öntjük a tojásokhoz. Fontos, hogy tényleg apránként adagoljuk, különben a tojásokból rántotta lesz.
  3. A tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a lábosba, és folyamatosan kevergetve és forráspont alatt tartva besűrítjük. Ha ezzel megvagyunk, félre tesszük hűni. (Megj.: ha valaki nem szeretné, hogy bebőrösödjön a sodó, akkor fóliával takarja le hűtés közben.)
  4. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és közben elkészítjük a habot: a tojásfehérjéket elkezdjük felverni, és mikor fél úton járunk hozzáöntjük a cukor felét, ezt eldolgozzuk, majd mehet bele a másik fele is. Végeredményként egy kemény, csillogó habot kell kapnunk.
  5. Egy (lehetőleg szilikonos) sütőpapírral kibélelt tepsire egy kiskanál segítségével apró gombócnyi habokat helyezünk, és 20 percig sütjük őket. Közben végig figyeljük őket, ha elkezdenének barnulni, lejjebb vesszük a hőfokot. Ha letelt az idő, nyitott sütőajtónál hagyjuk őket tovább száradni.
  6. A rétegezés előtt egy dolgunk van, a gránátalma megtisztítása. Ez kétféleképp nézhet ki. A televízióból már oly jól ismert módszer, miszerint a kettévágott gránátalmát vágott felével a tenyerünk felé fordítjuk, és egy fakanállal elkezdjük csapkodni, hogy kiessenek a magok. Ez után a takarítás mértéke kicsit megnő, de remek feszültséglevezető. A második lehetőség, hogy a kettévágott gránátalmából egy kiskanál segítségével kiszedjük a magokat. Ez kissé macerásabb, de kevesebb kupival jár.
  7. Végül a rétegezés. Először egy kevés gránátalma mag, erre kerül a habcsók kissé összetörve, majd a sodó. Ez így megy míg meg nem telik a kis edényünk. A legutolsó rétegnél pedig elhagyjuk a sodót, hogy lehessen látni, mi került a pohárkrémünkbe. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 224
elküldve: 0
receptkönyvben: 65
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Zabszem

Mióta szakács: 2011.02.14.
20 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: farsang, születésnap, karácsonyi édességek, szilveszter, Valentin-nap
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gránátalmás sodó, gránátalmás krém habcsókkal, habcsókos gránátalma-desszert

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Count
Zabszem / Count Fri, 2012-01-06 22:00

Kedves lilocico!
A krémnél lehet, a habcsóknál viszont pótolhatatlan. Legalább is eddigi tudásom szerint.

Sonnenschein
Sonnenschein Fri, 2012-01-06 23:19

Szia!
Nagyon tetszik a recepted, hamarosan sort kerítek az elkészítésére :)
Karácsonykor csináltam édesítőszerrel habcsókot, nekem tökéletesek lettek :)

Count
Zabszem / Count Fri, 2012-01-06 23:32

Kedves Sonnenschein!
Nagyon érdekel hogy csináltad a habcsókot, bár nekem semmi bajom a cukorral, de ha egyszer jobb útra szeretnék térni lehet szükségem lesz rá:) Sok sikert az elkészítéshez! Remélem ízleni fog!

Sonnenschein
Sonnenschein Sat, 2012-01-07 23:10

Kedves Count!
Teljesen ugyanúgy csináltam, mint ha sima cukor lett volna, csak annyi különbséggel, hogy a cukornak megfelelő mennyiségű porédesítőt raktam bele. Ha kipróbálod majd így, remélem neked is sikerül! :)

Count
Zabszem / Count Fri, 2012-01-06 19:46

Kedves Lucaa!
Tényleg az, csak figyelni kell mert az egyik pillanatban tele a pohár, a következőben pedig már sehol semmi:)

566
gránátalma 1 közepes db
tej 0.5 l
tojássárgája 2 db
cukor 4 ek
tojásfehérje 2 db
porcukor 10 dkg