Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görög Briam

Görög Briam
Görög Briam
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rendkívül finom görög sült zöldség, mondhatom fenséges! Egy pohár vörösborral pedig egyenesen mennyei. Eredetileg karikázott krumpli is van benne, de én azt kihagytam. Vannak, akik a zöldségeket rétegezik, de nekem így összekeverve jobban tetszik.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vörösbort javaslok hozzá :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mindent felkarikázunk. A padlizsán vékony nyakát felkarikázzuk (ne túl vékonyra), onnantól lefelé pedig először hosszában kettévágjuk, majd félkarikákra vágjuk. Ha a padlizsánunk gigászi méretű (mint itt, az USA-ban), akkor még a félköröket is kettévágjuk, azaz 1/4 köröket kapunk.
  2. Felkarikázzuk a zsenge cukkinit is, majd a paradicsomot. A lilahagymát először kettévágjuk, úgy karikázzuk. A paprikát kicsumázzuk, negyedekre vágjuk, majd ezt is szeletekre vágjuk. A lényeg az, hogy minden zöldség nagyjából egyforma méretű legyen.
  3. Mindent egy nagy tepsibe szórunk. A legideálisabb egy kerámiatepsi lenne (vagy római tál), de csak akkor, ha jó nagy, azaz a zöldségek nagyjából csak egy rétegben vannak. Sózzuk, borsozzuk őket, majd bőségesen locsoljuk meg olívaolajjal. A fokhagymagerezdeket egy nagy késsel zúzzuk össze, és ezt is adjuk a zöldségkeverékhez az apróra vágott petrezselyemmel együtt. Kézzel keverjünk mindent össze.
  4. Magas hőfokon, 200 C-on süssük kb. 1.5 órát. A teteje egy kicsit sült lesz, de így jó.
  5. Görögországban langyosan, kenyérrel és feta sajttal tálalják. Kali orexi!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 9 302
elküldve: 0
receptkönyvben: 160
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Boribon

Mióta szakács: 2010.11.06.
21 recept

receptjellemzők

konyha: görög
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
konyhatechnológia: római tál receptek
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

görög sült zöldség, sült hagymás-paradicsomos padlizsán, zöldséges egytál, görög zöldségköret, vega zöldségköret

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

562
padlizsán 2 nagy db
cukkini 2 közepes db
lila hagyma 0.5 nagy db
zöld kaliforniai paprika 1 db
paradicsom 500 g
olívaolaj 6 ek
fokhagyma 5 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 3 ek
olívaolaj 150 ml