Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gluténmentes túrógombóc

Gluténmentes túrógombóc
Gluténmentes túrógombóc
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta gluténallergiám van, sajnos le kellett mondanom a búzás ételekről. Ezt a kukoricadarás verziót nagy bátorsággal kísérleteztem ki, de az eredmény egész meglepő! Puha és egyáltalán nem száraz gombócokat kaptam, ami másnap újramelegítve is puha maradt! Bátran ajánlom minden túrógombóc kedvelő, gluténallergiás sorstársamnak!

A cukrot édesítővel is helyettesíthetjük, így cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel a kukoricadarának sokkal jobb a glikémiás indexe, mint a búzának. Fogyasszátok egészséggel! :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót a kukoricadarával, a tojásokkal, a margarinnal, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és sóval összekeverjük, majd egy krumplitörővel jól összedolgozzuk, hogy ne legyen darabos a túró. Ha kész, 1 órára hűtőbe tesszük állni.
  2. Kb. 1,5-2 l vizet felteszünk forrni 1 kk sóval és 1 ek olívaolajjal. Míg a víz felforr, addig kanállal közepes gombócokat szaggatunk a tésztából, és 5-6-osával beledobjuk a vízbe. Ne tegyünk többet egyszerre, mert sokkal nehezebben fő meg, és csak szétmállik. Figyeljük a gombócokat, mert kb. 2 perc alatt kész, és feljön a víz tetejére. Ne hagyjuk a vízben sokáig, mert szétfő!
  3. A zsemlemorzsát összekeverjük 1 cs vaníliás cukorral, megpirítjuk a 4 ek olívaolajon, majd beleforgatjuk a kész gombócokat.
  4. A tejfölt elkeverjük 1 dl vízzel (zsírszegény tejföl esetén nem kell víz, mert túl híg lesz!), ízlés szerint cukorral/édesítővel szájízünknek megfelelően, majd tálaláskor meglocsoljuk vele a gombócokat.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 44 103
elküldve: 13
receptkönyvben: 200
elkészítve: 20/23
Facebookon megjelent: 1

szakács

lararush21

Mióta szakács: 2011.11.02.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kukoricadarás túrógombóc, édes tejfölös túrógombóc gluténmentesen

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

maryviolet
maryviolet Fri, 2017-08-11 15:46

Ez a recept egy kalap szar! Amint beleraktam a vízbe, atomjaira bomlott szét a gombóc. Raktam hozzá még 1 tojást, meg rizslisztet, de úgy is szétesett. Senkinek nem ajánlom, h. ezt kipróbálja!

csakb
csakb Tue, 2014-11-11 21:58

Köszi a receptet!

Nekem szétesett főzés közben, ezért raktam hozzá még egy tojást, és pár kanál rizslisztet, úgy tökéletes lett. :)

chaashani
chaashani Thu, 2014-03-27 23:28

Köszönöm a receptet, így tökéletes, ahogy van! Nagyon finom! Másnap talán kicsit még puhább is lett, laktató, finom és egészséges!

Nati1
Nati1 Thu, 2014-03-27 13:15

Kedves Lara!
Most találkoztam a recepteddel,meg is csináltam ....ISTENI volt.Gratulálok!!!

Gaddemon
Gaddemon / Gaddemon Fri, 2014-01-24 10:35

Zsemlemorzsa helyett próbáld ki egyszer, hogy darált mandulába vagy dióba forgatod. Szerintem isteni.

mangalica
minichef / mangalica Fri, 2013-06-28 19:29

Eddig nem igazán szerettem a túrógombócot, mert túl töménynek, laktatónak és egyhangúnak találtam. Ez azonban könnyű és frissítő (friss citromhéjat használtunk) volt, hiszen jól kijött a citrom íze. Habár így se lett a kedvenc édességem, a saját kategóriájában kiváló. Biztos hogy legközelebb is elkészítem .

edithbudapest
edithbudapest Wed, 2012-08-01 06:11

Kedves Lara
Szeretném megköszönni a receptet. Két kisgyermekem van, egy 4 és egy 9 éves, sajnos mindketten lisztérzékenyek. Kipróbáltam a receptedet és a gyerekeknek nagyon ízlett, ami engem nagyon boldoggá tesz. Minden öröm forrásra szükségünk van, különösen a 9 éves kislányomnak, ő kicsit lehangolt amióta diétázik. Még egyszer nagyon köszönjük a fáradozást és segítőkészséget. Minden jót. Györgyi

lararush21
lararush21 / lararush21 Wed, 2012-08-01 10:57

Kedves Györgyi!
Köszönöm szépen a kedves szavakat! Örülök, h boldogok a gyerekeid! Neked is minden jót! :)
Lara

lararush21
lararush21 / lararush21 Wed, 2011-11-09 15:36

Kedves Zsuzsa!
Igen! Gluténmentes kiflit/zsemlét/kenyeret kell megszárítani és lereszelni, de a nagyobb bevásárlóközpontokban, vagy bio üzletekben lehet kapni csomagoltan, ha nincs kedved vele vackolni.
Egyik ismerősöm gluténmentes kekszet szokott ledarálni és azt pirítja meg, úgy még különlegesebb, főleg ha valami édes kekszet választasz! :)

867
tehéntúró 500 g
kukoricadara 10 púpozott ek
tojás 2 db
margarin 4 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 1 kk
1 kk
olívaolaj 4 ek
zsemlemorzsa 10 ek
tejföl 5 dl
víz 1 dl
cukor 1 ek