Gesztenyés croissant
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
33g vaj239 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
25g víz0 kcal
-
25g tej14 kcal
-
1g citromlé0 kcal
A töltelékhez
-
83g gesztenyemassza149 kcal
A tészta megkenéséhez
-
9g tojás12 kcal
Összesen
827
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
200g vaj1434 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
4g só0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
150g víz0 kcal
-
150g tej84 kcal
-
8g citromlé2 kcal
A töltelékhez
-
500g gesztenyemassza895 kcal
A tészta megkenéséhez
-
55g tojás69 kcal
Összesen
4955
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
11.1g vaj80 kcal
-
33.4g finomliszt121 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
1.1g élesztő1 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
8.3g víz0 kcal
-
8.3g tej5 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
A töltelékhez
-
27.8g gesztenyemassza50 kcal
A tészta megkenéséhez
-
3.1g tojás4 kcal
Összesen
276
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 31 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 844.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 136 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 258 mg
-
Nátrium 380 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 58.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 249 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
827
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 92.1 g
Zsír
-
Összesen 185.7 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 790 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5068.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 237 mg
-
Kálcium 815 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 1551 mg
-
Nátrium 2283 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 705.3 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 348.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1523 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 366 micro
-
Kolin: 391 mg
-
Retinol - A vitamin: 1497 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 316 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 596 micro
Összesen
4955
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 281.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 127 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
276
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A vajat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, tömböt formálunk belőle és hűtőbe tesszük.
- Az 50 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, egytojást és a sütőport.
- A vizet és a tejet összekeverjük, kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk a cukrot a citromlét és a liszthez öntjük. Könnyű tésztává gyúrjuk.
- Lóhere alakúra nyújtjuk és a közepére helyezzük a vajas tömböt, a tészta széleit ráhajtjuk, letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
- Ezt követően hajtogatjuk úgy, hogy a tésztát nagy téglalappá nyújtjuk, a széleit középre hajtjuk, majd félbe. Az így kapott hosszúkás tésztatömböt ismét hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük.
- Majd újabb hajtogatás és ismét egy órás hűtős pihenés következik. (Nálam egy éjszakát pihent.)
- Ezt követően lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk (kb. 20 cm X 60 cm), és éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk, kb. 12 db-ra.
- A gesztenyemasszát 12 db rudacskává formázzuk. A háromszögek csúccsal szembeni oldalára helyezzük a gesztenyerudakat és feltekerjük a tésztát.
- Két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy ne érjenek egymáshoz. Újabb 30-40 percig kelesztjük langyos helyen.
- Ezt követően megkenjük a másik felvert tojással és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 144
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 13805
- Feltöltés dátuma: 2010. október 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A croissant tésztája vajas, többször hajtogatott kelt tészta. Egész jól viselkedett, mert még egy éjszakát is pihent a hűtőben, két hajtogatást követően. Egy újabb hajtogatásra, formázásra és sütésre másnap délelőtt került sor. Töltelékként sima gesztenyemasszát használtam.