Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gerbeaud szelet Fahéjtól

Gerbeaud szelet Fahéjtól
Gerbeaud szelet Fahéjtól
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (92)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Íme a sokadik zserbórecept! :)

Fiatalasszony koromban kaptam egy hatalmas süteményes szakácskönyvet, kismilló jobbnál jobb recepttel. És nem találtam benne a zserbót. Kerestem a tartalomjegyzékben, a betűrendes mutatóban, mindenhol, és sehol nem leltem. Talán kifelejtették? Nem hittem el, ilyen alapsütit kifelejteni! Akkor elkezdtem lapozgatni a könyvet, és valahol a hatvanadik lapnál (még jó, hogy nem csak a kétszázadiknál) megtaláltam. Csak Gerbeaud néven. Hogy ez hogy nem jutott eszembe??? Azóta viszont mindig e recept alapján készítem, ez nagyon bevált. És bizony sokszor készítem, mert ez a fiam kedvenc sütije.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Margarinnal is készíthető, azért úgy olcsóbb.

Más, savanykás lekvárral is finom. Én pl. szoktam szilvalekvárral is készíteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. fél dl langyos tejbe teszünk egy kiskanál cukrot, elkeverjük benne az élesztőt , és felfuttatjuk.
  2. A lisztben elmorzsoljuk a vajat.
  3. Hozzáadjuk a tojást, meg a tojássárgát, a felfutott élesztőt, és összegyúrjuk. Ha túl kemény lenne, pici tejet adunk még hozzá. Három részre osztjuk a tésztát.
  4. Három egyforma, tepsi nagyságú téglalapot nyújtunk.
  5. Az egyiket tepsire fektetjük, rákenjük a baracklekvár felét, megszórjuk a cukrozott dió felével.
  6. Erre kerül a második lap, rá a lekvár és a dió másik fele.
  7. A harmadik lappal befedjük, kicsit lelapogatjuk, és fél órát pihentetjük.
  8. Tetejét itt-ott megszurkáljuk, és előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
  9. Ha kihűlt, csokimázzal vonjuk be, amihez a kakaót, a cukrot és a tejet elkeverjük, és folytonos keverés mellett felfőzzük. Mikor már szép sima és fényes, levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat. Ezt a mázt késsel elsimítjuk a tészta tetején.
  10. Ha a máz megszilárdult, lehet szeletelni.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x30 cm
  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 90 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 85 924
elküldve: 46
receptkönyvben: 1 020
elkészítve: 86/100
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

zserbó szelet, zserbó, diós-lekváros sütemény csokimázzal

Hozzászólások (92)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

novaliskus
novaliskus Mon, 2018-12-24 03:55

Meg kell mondjam, ez a recept tökéletes.
Csokimázzal kísérletezgetek mindig, de a tészta arányai eddig messze a legjobbak, legsimábban áll össze, és omlik elkészüléskor azok közül, amit próbáltam (nagyjából 10-15 különböző recept, bár lehet, némelyik "replikája" volt egy másiknak), de a tiédet először próbáltam, és azt hiszem, nem is kell tovább kísérleteznem.
Ez mellé maximum még egy jó, régimódi "zsírral készül" receptet keresek, ha épp azt a nagyanánk-így-sütötte érzést akarom elkapni, de gyanítom, hogy ennél jobb az sem lehet.
Köszönet érte!

lilibe
lilibe Fri, 2018-12-21 15:28

Mi a tojás fehérjét habbá verve a töltelékbe keverjük, a recept többi része azonos a tiéddel

k.zsuzska1
k.zsuzska1 Sun, 2018-01-21 17:37

A legjobb zserbó recept. Mindig ez alapján készítem el és nagyon finom omlós lesz. Jó gyorsan el is fogy. Csak ajánlani tudom mindenkinek a receptet. :D

Polacsek Tímea
Timi / Polacsek Tímea Tue, 2017-12-26 17:51

Tegnap elkészítettem karácsony alkalmából magamnak :-D azért választottam a te recepted mert vajas a tésztája es mindenki nagyon dicsérte. Nagyon jo lesz nem is olyan macerás mint gondoltam, de en pontosan lemertem a tésztát meg a diót hogy mindenhova ugyanannyi kerüljön. A mázat a kókusz kocka maradékából vettem ami sajnos hiba volt mert ez túl folyós maradt es befolyt az első réteg ala de a rum nem ártott neki. Legközelebb a te mázadat csinálom de rakok bele egy kis rumaromat is :-D ajánlom mindenkinek :-D tészta nekem sok lett úgyhogy 4 lap lett es meg igy is maradt szóval most sül a mákos zserbó meggy lekvárral :-D ja es a 4 lap miatt a dio mennyiseget is növelnem kellett meg 150 grammal :-D de nem lehet abbahagyni :-D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2017-12-28 20:28

Az a tepsi méretétől is függ, hogy elég-e vagy sok a tészta. Nekem mondjuk, jó nagy tepsim van. Mákos zserbó meggylekvárral? Az milyen finom lehet. Még sose próbáltam.

Polacsek Tímea
Timi / Polacsek Tímea Thu, 2018-01-11 13:47

Sajnos nem lett finom :-D mert a makot nem föztem fel es valahogy nem olvadt el a cukor es a meggylekvart sem lehetett annyire erezni. szoval maradok a diosnal . mivel egyedül vagyok az egesz tepsit en ettem meg. A makoson a te csokis mazadat hasznaltam, de be kell vallanom a kokusz kocka maza rummal sokkal finomabb volt a dioson,igaz elfolyt,szoval ott meg ki kell talanom valamit :-D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2018-01-12 19:06

:))) A kókuszkocka mázát főzd jó sűrűre. Vagy az én mázamat ne tejjel, hanem rummal hígítsd. :))) Egyébként én a mákos-meggyestől tartok egy kicsit minden változatban, mert egyszer ettem egy olyan rossz mákos-meggyes palacsintát, hogy azóta is kiráz a hideg, ha rá gondolok. Viszont ettem már olyan finom mákos-meggyes sütit is, ami meg nagyon jó emlék. Na ezen igazodjon el az ember. :)))
Szép hétvégét! Fahéj

SaGa
SaGa Thu, 2016-12-15 23:03

Kedves Fahéj! Már többször is elkészítettem a zserbódat, (ami isteni!) de idén egy nagyobb méretű tepsit használnék, 29x37-est. Úgy gondoltam, fél adaggal növelem a mennyiségeket, de nem tudom, hogy a plusz fél adag minden összetevőre kell vonatkozzon? Segítséged előre is köszönöm!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2016-12-16 14:57

Kedves SaGa!
Természetesen! Minden összetevőből vedd a másfélszeresét, különben nem olyan lesz, mint az eredeti.
Jó sütés-főzést! Üdv: Fahéj

Cinnamasta
Cinnamasta Tue, 2016-11-29 11:31

Nagyon szuper ez a recept, hosszas keresgélés és válogatás után döntöttem mellette, de nem bántam meg! Egyedül a tepsi mérettel volt egy kis gondom, mert a sok-sok többi recepttel összehasonlítva , hasonló liszt mennyiségekhez nagyobb tepsi méretek szerepeltek, így a 25 x 30-ast kicsinek találtam ehhez a tészta mennyiséghez. Naa...meg ekkora tepsim nincs is! :) Végül 38 x 22-es formában sütöttem, de még így is kicsit magas lett, bár nem zavaróan. JÓ sok tölteléket , kb. 30 dkg diót és majdnem egy teljes üveg finom házi baracklekvárt tettem rá, amitől nagyon finom szaftos lett. A párom kedvenc sütije, az ő születésnapjára készült, 2 nappal a fogyasztás előtt már megsütöttem....ahogy érett össze, egyre finomabb lett! Eddig nem gyakran sütöttem zserbót, de ezentúl azt hiszem többször sor fog kerülni rá és maradok emellett a recept mellett! Köszönöm!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2016-11-30 20:19

Igazán nincs mit! Örülök, hogy ennél a receptnél kötöttél ki, és hogy nem csalódtál benne!
További jó sütés-főzést! Fahéj

Darnai Beata
Darnai Beata Sat, 2016-07-16 12:51

Kedves Fahéj!
Egy olyan piknikre készítettem el a te zserbódat, ahol a világ 63 országából volt résztvevő, és mindenki valami olyan harapnivalót hozott, ami a saját népére jellemző. Ezúton szeretném neked megköszönni a sikert amit a zserbómmal arattam. Nagyon népszerű volt! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2016-07-16 17:27

Kedves Beáta!
Ennek szívből örülök! Köszi, hogy az én receptemet választottad erre az alkalomra.
Üdvözlettel: Fahéj

Tóth Erzsébet Klára
Tóth Erzsébet Klára Sun, 2016-03-27 09:37

A zserbó receptért, és az összes többiért is hálás szívvel kívánok kellemes Húsvéti ünnepet Neked! Tóth Erzsébet

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2016-03-27 14:50

Köszönöm! Nagyon örülök, hogy használhatóaknak tartod a receptjeimet.
Neked is szép ünnepet és további jó sütést-főzést kívánok: Fahéj

papp73
papp73 Sun, 2014-12-21 18:41

Tökéletes recept, isteni lett!!! :) Köszönöm! Üdv.: Móni

Krisztin69
Krisztin69 Sun, 2014-12-21 14:51

Kedves Fahéj!
Ma megsütöttem a gerbaudt és minden tökéletesen sikerült. Bár én egy fél adaggal növeltem a hozzávalókat. Holnap felszelem, de már most olyan jó ránézni :) Köszönöm a receptet!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-12-22 18:03

Kedves Krisztina!
Igazán nincs mit! Örülök, hogy e recept alapján készítetted. Remélem, nem fogsz csalódni az ízében sem.
Békés karácsonyt! Fahéj

Szilva75
Szilva75 Thu, 2014-12-18 15:33

Szia Fahéj!
A Te zserbódat tervezem megsütni karácsonyra. Az arányokat megnövelem a negyedével, mert a villanysütőm nagy tepsijében szeretném elkészíteni. Annyi kérdésem lenne, hogy Te a dióhoz sima kristálycukrot teszel? Nem marad szemcsés benne? Én eddig mindíg porcukrot tettem a dióhoz.
Köszi, Szilvi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-12-19 13:58

Szia Szilvi!
Egyáltalán nem marad szemcsés, mindig kristálycukorral készítem, felesleges bele a porcukor. Kellemes készülődést kívánok: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-12-10 16:38

Szia! :)
Persze, hogy használhatod! Én azzal készítem, ami éppen van itthon, vajjal is, margarinnal is jó lesz. Annyira leszólják páran a margarint, pedig van abból is jó minőségű, az simán használható.
Örömteli készülődést kívánok szeretettel: Fahéj

alanyuszi
alanyuszi Thu, 2014-10-23 19:04

Kedves Fahéj, mivel itt Németországban hiányoznak az otthoni ízek, szeretnék végre zserbót sütni. De sajnos lehetetlen darált diót kapni. Csak egy elektromos kávédarálót tudtam szerezni. Gondolod, azzal is le tudom darálni a diót? Mondjuk, ha cukorral darálom, hogy ne ragadjon a daráló késeire... Vagy bármi más tipp? Nagyon sokat segítene a vélaszod :)

anyanéna
anyanéna / anyanéna Sat, 2014-10-25 19:38

Ha belekotyoghatok: én a diót olyan aprítón "darálom", aprítom, ami vágó késes, de aprít , zöldséget, húst, magvakat. Jó régi, de bírja.
Moulinex, de biztosan más márka is van ilyen, ami aprít. Alul van egy műanyag átlátszó része, abban a kés ami körbe forog, ide jön a dió, erre teszem rá a műanyag fedő részt , amiben van a motor is.
Üdv. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-10-26 11:14

Pont ilyet akarok most venni! Mert megérdemlem. :)) Mivel az enyém 33 éves(!!!) és még kézzel kell tekerni. Már nem is jó másra, csak diót meg max. száraz kenyeret darálok vele morzsának. :)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-10-23 22:35

Szia!
Ha elektromos kávédarálóval próbálod, akkor mindenképp cukrozni kell. Meg lehet próbálni, többször csak pici időkre elindítani, talán akkor nem lesz túl apró és talán akkor nem ragad össze. Csak attól tartok, hogy akkor túl sok cukor bele fog menni, pedig ehhez a sütihez nem kell nagyon sok. Nehogy túl édes legyen. Nekem kézi darálóm van, többféle korongot lehet benne cserélni, és én azzal a felületűvel darálom, amelyik olyan , mint a sajtreszelő. Ott nem lehet ilyesmit szerezni? Mert késsel nekiállni felaprózni a diót, az emberfeletti munka lenne. Komolyan mondom, nincs ötletem. :(

alanyuszi
alanyuszi Sat, 2014-10-25 13:31

köszönöm a válaszod, végül a kávédarálóval daráltam, cukorral, betartva az arányokat. Eléggé összeállt, de nem volt krémes, átkevertem utána párszor egy tálban és egész jól nézett ki :) A klasszikus diódaráló jóval drágább megoldás volt, mint a kávédaráló, ami meg is lepett. De annyira gyakran nem sütök, hogy egy süti miatt diódarálót vegyek. Lehet majd a jövőben. Mindenestre az első zserbóm esetében a darálás jó kompromisszumnak tűnik eddig :) Köszi még egyszer :)

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Wed, 2013-12-25 00:54

Kedves Fahéj, a te recepted alapján megsütöttem életem első zserbóját. Isteni lett és egyáltalán nem volt olyan nehéz elkészíteni, mint amennyire féltem tőle. Egy éjszaka és egy nap pihenés után a tésztája szinte olvad a szájban. Nagyon finom, köszi a receptet. A családban mindenkinek ezt fogom ajánlani.
A csokiöntet nekem kevés lett, ezért a csokis-diós kocka mázát tettem rá plusszban (15 vaj, 15 cukor, 1 ek tej, 3 ek kakaópor).

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-12-25 02:39

Örülök, hogy megtetszett a receptem. S főleg, hogy jól sikerült a sütid. A máz mennyisége természetesen attól is tűnhet kevesebbnek, ha nagyobb tepsiben sütötted a tésztát. Akkor ugye nagyobb felületen kell eloszlatni.
Üdv: Fahéj

manna113
manna113 Mon, 2013-12-23 20:03

Kedves Fahéj!
Várom leteljen a fél óra. Most hülyeséget fogok kérdezni: a mázat a tepsiben kened rá vagy kiveszed előtte? A tészta sokkal alacsonyabb mint a tepsim.
Köszönöm előre is válaszod: Ildikó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-12-25 02:36

Kedves Ildi!
Azt hiszem, lekéstem a választ, mert azóta már biztosan megoldódott a máz-ügy. Nekem levehető oldalú tepsim van, így könnyen rákenem a sütire a mázt. De ki is fordíthatod a tepsiből a sütit, ha neked úgy könnyebb mázazni. Ilyen esetben én ráteszek egy másik sütőlapot, arra átfordítom, és egy újabb mozdulattal átfordítom egy másik laposabb tepsire, és úgy könnyebb kenni a tetejét.
Üdv: Fahéj

manna113
manna113 Fri, 2013-12-27 21:07

Kedves Fahéj!
Semmi gond, már el is fogyott:)) A tepsiben kentem rá a mázat. Kicsit hullámos lett, nem ilyen gyönyörűséges mint a Tied. (azt hiszem kicsit sokáig főztem) De ettől még nagyon finom volt.:) Legközelebb kipróbálom amit írtál.
Kösz a receptet és a jó tanácsot is!
Szép estét kívánok:Ildi

Cica1967
Cica1967 Mon, 2013-12-02 15:08

Azt olvastam, hogy eredetileg "Hecsedli" / Csipkebogyó lekvárral készítették. Én már azzal is kipróbáltam hát nagyon finom volt! Sokszor sütöttem volt hozzá jó receptem, de sajnos a külföldre költözésünkkor sok minden otthon maradt. Most sül már a Te recepted szerint. :) Kajszi lekvárral, mert az itt is van, Angliában. Picit variáltam, mert a vaj egy ötödét kiváltottam zsírral, anno olvastam, hogy régen zsírral készült a Zserbó is, hát próba, szerencse! Az illata nagyon finom... A diót egy idősebb hölgytől tanulva, megszoktam pirítani sütőben darálás előtt, amikor kihűlt, utána darálóm le, nagyon megdobja az ízét!!! Majd beszámolok a többiről is... :) Köszi a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-12-02 21:20

A tésztába a zsír kifejezetten jó, csak kevesebb kell belőle. Nekem egy idős néni mondta anno, hogy ha igazán finom kalácsot akarok sütni, még abban is váltsam ki a vaj egy részét zsírral. (Ezt még nem próbáltam.)
A hecsedli lekvár nagy kedvencem, de elkészíteni elég kilátástalan vállalkozás. :) El se tudom képzelni, milyen finom lehet azzal. Én szilvalekvárral isi sütöttem már, úgy is szuper. A pörkölt dió nagyon érdekesnek tűnik bele, legközelebb meg is próbálom úgy.
Várom a beszámolót, hogy vált be a recept.
Üdv: Fahéj

1782
finomliszt 40 dkg
vaj 25 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
porcukor 1 ek
élesztő 2 dkg
tej 1 dl
sárgabaracklekvár 500 g
dió 20 dkg
cukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tej 3 ek
cukor 4 ek
vaj 5 dkg