Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Galíciai tonhalas pite

Galíciai tonhalas pite
Galíciai tonhalas pite
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Észak-Nyugat-Spanyolország kedvence, hidegen és melegen egyaránt. Párom, mikor a recept beküldése közben a "mikor?" kérdéshez értünk, kivette a kezemből a laptopot, és bejelölte, hogy MINDIG.:)

Készítik csirkehúsos-zöldséges (paradicsom, paprika, gomba, esetleg olajbogyó) töltelékkel is.

hozzávalók / 6 adag

A pitéhez

A töltelékhez

ajánlat

A galíciaiak általában előételnek fogyasztják, vagy a bárban egy pohár sör/bor mellé kérnek belőle egy szeletet.

Szólj hozzá!

elkészítés

A pitéhez

  1. Egy mély tálba öntjük a lisztet, sót, fehérbort.
  2. Langyos vízben feloldjuk az élesztőt, a többi hozzávalóhoz öntjük, elkezdjük gyúrni a tésztát.
  3. Apránként hozzáadjuk az olajat.
  4. Amikor összeállt, letakarjuk konyharuhával, kb. duplájára kelesztjük meleg helyen. Nem kell megijedni, elég tömör tészta lesz, de gyorsan megkel.

A töltelékhez

  1. Közben elkészítjük a tölteléket: A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a lecsepegtetett tonhalkonzervet.
  2. 5-10 perc alatt pépesre főzzük, majd belekeverjük a paradicsomszószt vagy pürét.

Összeállítás

  1. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, kb. 2:1 arányban kettészedjük.
  2. A nagyobb részt kör alakúra nyújtjuk (2-3 mm), egy pite formát kibélelünk.
  3. Beleöntjük a tölteléket, majd kisodorjuk a kisebb részt is, ezzel lefedjük a pitét. A közepébe elméletileg egy kereszt alakú vágást kell eszközölni, hogy a gőz távozni tudjon belőle – én inkább megböködöm hústűvel több helyen, nem szeretem, ha lyukas a teteje.
  4. A maradék, oldalt levágott tésztából művészkedhetünk a tetejére egy kicsit. Ezután megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. (Fél óra kb.)
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 108
elküldve: 1
receptkönyvben: 55
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Rekalein

Mióta szakács: 2014.02.09.
27 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: pite
konyha: spanyol
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Empanada gallega de atún, tonhalas pite, paradicsomos tonhalas pite

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

633
finomliszt 500 g
friss élesztő 25 g
víz 160 ml
fehérbor 50 ml
olívaolaj 10 ek
1 kávéskanál
tojás 1 db
tonhalkonzerv 400 g
fűszerpaprika 1 teáskanál
vöröshagyma 3 nagy db
fokhagyma 1 gerezd
paradicsomszósz 2 ek
0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek