Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres almaszósz nyírfacukorral

Fűszeres almaszósz nyírfacukorral
Fűszeres almaszósz nyírfacukorral
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Télen, nyáron, hidegen, melegen, bármikor, bárhogy... :) Az egyik kedvenc gyümölcsszószunk.

Rántás nélkül kicsit hűtve (nyáron hidegen) friss kompótnak is nagyon finom.

Az almát én úgy szoktam felvágni, hogy fogom az almát (a magház két végénél fogva -ahol a bemélyedések vannak, oda teszem egyik mélyedésbe a hüvelyk, a másikba a középső ujjamat, mert így könnyen tudom majd forgatni az almát), hogy a hüvelyk ujjam van felül, majd ferdén belevágok a gyümölcsbe, a tetején, mintha jó vastagon akarnám elkezdeni hámozni, úgy, hogy egy tortacikkhez hasonló formát kipattintok belőle (kb. 1 cm vastag és tetszőleges nagyságú, nálam kb. 2 cm az íve), ahogy kicsit megbillentem a kést. Így spirálisan haladva, mindig egy kicsit forgatva az almán, szépen le tudjuk vágni a gyümölcshúst a magházról. Olyan közben az alma, mint egy csigalépcső.:) Ezt a technikát Aputól tanultam. Fotókkal feltöltöttem a praktikák közé, Almadarabolás gyorsan-egyszerűen cím alatt.:)

Ha a végén marad egy kis főzőlé, kihűtve kellemes frissítőként el lehet fogyasztani. :)

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd közel egyforma darabokra vágjuk. Egy kisebb fazékba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, a fűszereket (szegfűszeg, fahéj, gyömbér, só), annyi vizet engedünk rá, amennyi bőven ellepi (nem baj, ha a végén marad egy kevés), és feltesszük forrni.
  2. Az almát -forrástól számítva- egy-két percig főzzük, vigyázva, hogy ne essen szét (ez függ az alma fajtájától és persze attól, hogy mekkora darabokra vágtuk az almát), majd levesszük a tűzről.
  3. Míg az alma kicsit pihen, elkészítjük a rántást. Egy lábasban olajat hevítünk, rátesszük a lisztet, átpirítjuk, majd felengedjük az alma fűszeres levével (lehet, hogy nem kell az összes lé, mindenki saját ízlésének megfelelően adagolja). Csomómentesre keverjük.
  4. A mártásba tesszük az almát, óvatosan beleforgatjuk, egyet forralunk rajta, és tálaljuk.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 805
elküldve: 9
receptkönyvben: 263
elkészítve: 10/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

gyömbéres almaszósz, melengető-fűszeres almaszósz, almaszósz tejföl nélkül, karácsonyi gyümölcsszósz

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

194
alma 4 nagy db
xilit 3 ek
szegfűszeg 10 db
fahéj 0.5 kk
gyömbérpor 1 késhegynyi
1 csipet
citromlé 1 ek
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 3 evőkanál
víz 1 l