Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Frankfurti koszorú ahogy Eszti készíti

Frankfurti koszorú ahogy Eszti készíti
Frankfurti koszorú ahogy Eszti készíti
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apukám születsénapjára készítettem. Nagy sikert aratott :)

hozzávalók / 12 adag

A genovai piskótához:

A töltelékhez

A sziruphoz

A grillázshoz

A vajkrémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A grillázshoz a cukrot a vízzel elkeverjük, vastag falú lábosban felolvasztjuk és felforraljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott diót (a mogyoró még jobb). Ritkán megkeverve addig forraljuk alacsony lángon, amíg aranyszínű nem lesz. Utána egy alufóliával befedett vágódeszkára simítjuk, majd egy éjszakát állni hagyjuk, hogy megdermedjen.
  2. A tésztához a tojásokat egy tűzálló tálba ütjük, megsózzuk és hozzáadjuk a cukrot. Gyöngyöző víz felett kézi mixerrel addig keverjük, míg kétszeres mennyiségű, sűrű krémet nem kapunk. Levesszük a tálat a vízről, és nagy sebességgel addig keverjük, míg ki nem hűl. Hozzáadjuk a citromhéjat, és további 15 percig keverjük. Lassan hozzászitáljuk a liszt és keményítő keverékét, óvatosan beleforgatjuk. Végül kanalanként beleforgatjuk az olvasztott vajat. Kizsírozott, kilisztezett, középen lyukas tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 45 percig sütjük 175 fokon.
  3. A szirup hozzávalóit összeforraljuk (125 g cukor, 125 ml víz, 4 tk pálinka).
  4. A krémhez a tojások sárgáját egy csipet sóval addig keverjük, amíg halvány színű, habos nem lesz. A vizet a cukorral felforraljuk. A forró szirupot vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keverékhez, miközben mixerrel keverjük. Egy másik tálban a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a vaníliával, és kanalanként hozzáadjuk a tojáskrémet. Végül beleöntjük a pálinkát.
  5. A tésztát 4 részre vágjuk, az alsó lapot megöntözzük a sziruppal, megkenjük a lekvárral, befedjük a krém ¼ részével, ráhelyezzük a következő réteget. Így járunk el, amíg a tetejét rá nem rakjuk. Utána megöntözzük a maradék sziruppal, bekenjük a maradék krémmel és megszórjuk a grillázzsal, amit miután megszáradt, robotgépben összeaprítunk. A meggyszemekkel díszítjük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 360
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Eszti1324

Mióta szakács: 2014.01.05.
18 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

grillázstorta kuglóf formában, kuglóf meggylekvárral és diógrillázzsal, diógrillázsos krémes sütikoszorú

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eszti1324
Eszti1324 / Eszti1324 Sat, 2014-01-11 23:33

Kedves Margó!
Remelem a belseje jó lett a tesztadnak :) a tészta mennyisége nekem is szinte megtöltötte a torta formát, de mivel nem tartalmaz sütőport , így nem jött ki belőle .
Ha legközelebb előkészíted a receptet, majd jelezz vissza, hogy hogyan sikerült!
Üdvözlettel : Eszti :)

dadimami
dadimami Sat, 2014-01-11 22:39

Kedves Eszti!
Látom ma tetted fel ezt a receptet. Nagyon guszta a tortád.
Tulajdonképpen citromtortát készítek, csak a piskótát akartam hozzá mást mint eddig, így akadtam a tiedre, látom már jó páran megnézték. A te recepted szerinti mennyiségekkel készítettem a , bár a 4 tk. víz most vettem észre, hogy kimaradt és a vaj mennyiségét csökkentettem. Viszont miután az arányokat illetően egy majdnem hasonló bécsi piskóta receptem van, és annak az elkészítési módja annyiban megegyezik a tieddel, hogy az egész tojásokat keverjük ki a cukorral, viszont nem hőkezeléssel történik a kikeverés, de így is jól bevált, tehát ezt is így állítottam össze, ezt már ennél lehet, hogy nem jól tettem. Miután én egész tortát akartam, nem középen lyukas formába tettem, (jelzem bele sem fért volna ez a mennyiség), mert színültig lett a torta formám, pedig vajat csak 10 dkg-ot tettem bele, mert soknak gondoltam a 165 g-ot. Végül a 45 perc alatt megsült ugyan, bár 10 perc után a tetejét lefedtem sütőpapírral a tészta pereme a felső oldalon és a tetején úgy 1,5-2 cm sávban körül fekete lett. Amúgy szépen egyenletesen magas és átsült. Azt hiszem ez a kis vékony feketeség részben annak is betudható, hogy a gázsütőmet csak gondolomra tudom beállítani, mert a beállító gombnak (vagy minek nevezzem) írtó nagy a holtjátéka. Tehát csak hozzávetőlegesen volt a hőfok 175 fok, az elején lehet, hogy több volt. A gázsütőmhöz a problémák ellenére ragaszkodom (átalánydíjas) kitapasztaltam már mire kell vigyázzak és azért egyébként jól működik, csak sokszor a gáz minősége (tűzereje) sem egyforma. Érdekes módon húsvétkor és karácsonykor igyekeznek megfelelően jó minőségben szolgáltatni, máskor meg nem kék hanem rózsaszín lángon pislákol, tűzerő nélkül. Egy hiper-szuper légkeveréses elektromos sütőjű tűzhelyet megvenni még csak megreszkíroznám, de a használatára ingem-gatyám ráfizetném, mivel igen sokat sütök.
Mindezt, nem is annyira neked szántam leírni, hanem okulásul azoknak akik hozzám hasonlóan próbálnak eltérni, - ilyen-olyan okok miatt - az általad leírtaktól. Miután még meleg a piskóta a belsejéről nem tudok nyilatkozni, de valószínűleg jó. Legközelebb ha megsütöm, akkor az elkészítési módot, a sütőformát is beleértve, követem, vagy tepsiben sütöm és akkor téglalap alakú torta lesz. Szoktam olyat is készíteni, mivel az kevesebb helyet igényel a hűtőben, és ez olykor lényeges szempont. Amennyiben normál tortaformában sütöm akkor 4, vagy 5 tojással készítem, átszámolva arányosan a többi hozzávalót is.
Minden esetre a recepted biztosan jó, nem akarok senkit lebeszélni róla, csak nem szabad eltérni tőle.
Köszönöm a receptet, elmentettem, remélem legközelebb tökéletes lesz.
Üdvözlettel: Margó

1011
finomliszt 100 g
étkezési keményítő 150 g
tojás 6 db
porcukor 225 g
víz 4 teáskanál
citromhéj 1 ek
vaj 165 g
0 ízlés szerint
meggylekvár 500 g
cseresznye 12 dkg
cukor 125 g
víz 125 ml
pálinka 4 teáskanál
dió 300 g
víz 45 ml
cukor 300 g
tojássárgája 6 db
víz 110 ml
porcukor 150 g
vaj 360 g
vaníliaaroma 4 ml
pálinka 4 ek
1 csipet