Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia krémes főzött krémből

Francia krémes főzött krémből
Francia krémes főzött krémből
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon kedves baratnőm, Manyika receptje, aki több mint 40 éve Kanadában él, de olyan magyar ételeket főz, süt, hogy bármelyik magyarországi étteremnek becsületére válna. Mikor készítjük ezt a remek desszertet, nem árt, ha van egy segítő kéz a közelben, mondjuk egy vállalkozó kedvű férj, aki serényen kevergeti a tejet, miközben mi a tojások különböző részeivel babrálunk. Nagyon nagy adag lesz belőle, úgyhogy érdemes rá sok vendéget hívni, vagy vinni a szomszédnak belőle, ne csak mi hízzunk...

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keresztben kettévágjuk a leveles tésztát, kinyújtjuk őket amennyire csak lehet anekül, hogy elszakadnának, lehetőleg téglalap alakúra és egyformára a kettőt.
  2. Sűrűn megszúrkáljuk villával, és kb. 200 fokon egyenként 10 percig sütjük őket.
  3. 1 l tejet felforralunk 2,5 dl cukorral és a vaníliarúddal. Kikaparjuk, és bele is dobjuk az egészet. Lassú tűzön felforraljuk, közben kézi (nem elektromos) habverővel folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen.
  4. A fehérjét 1 dl cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját is habosra keverjük 2,5 dl cukorral, beletesszük a 2,5 dl tejet, a réteslisztet, és csomómentesre keverjük.
  5. A felforralt vaníliás tejbe beletesszük a zselatint, amit egy kevés tejjel előtte kikeverünk (lehet a lábosból vagy pluszban használni egy kicsit), aztán beleöntjük a tojássárgás masszát is. Folyamatosan kevergetjük pár percig, míg puffog néhányat.
  6. Kihalásszuk a vaníliarudat. Lenyaljuk. A krémbe óvatosan beleforgatjuk a felvert fehérjét is, ezzel maximum egyet rottyanjon, aztán ráterítjük az egyik tésztára. A lábast a fakanállal, majd az ujjunkkal is alaposan töröljük ki. Férjünket, gyerekünket, kutyánkat se felejtsük el megkínálni.
  7. Mikor kihűlt, rákenjük a kb. 2 ek porcukorral és habfixalóval felvert tejszínhabot. A másik tésztát felkockázzuk, és egyenként tesszük a tejszín tetejére. Ezután meghintjük az egészet porcukorral.
  8. A tetejére kerülhet instant kávéból készített máz, de szerintem már így is épp elég édes.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 43x29 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 50 773
elküldve: 27
receptkönyvben: 665
elkészítve: 23/35
Facebookon megjelent: 2

szakács

Juli-fakanállal

Mióta szakács: 2012.02.11.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

habos krémes, leveles krémes, vaníliakrémes kocka

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marianna Kiss
Marianna Kiss / Marianna Kiss Tue, 2016-08-09 18:03

ùjra , meg szeretnèm kèrdezni , mert meg akarom sutni , hogy a " 6. A krémbe óvatosan beleforgatjuk a felvert fehérjét is, ezzel maximum egyet rottyanjon, aztán ráterítjük az egyik tésztára. " Kell hogy huljon , a krèm , mielott belekeverjuk , a felvert fehérjét , ha forrò a krèm , nem kapja ossze nagyon , nem lesz tojàs ràntotta szerusèg ? Ha valaki , màr megcsinàlta ..........Koszi

Marianna Kiss
Marianna Kiss / Marianna Kiss Mon, 2016-07-11 14:19

Azt szeretnèm kèrdezni , hogy a " 6. A krémbe óvatosan beleforgatjuk a felvert fehérjét is, ezzel maximum egyet rottyanjon, aztán ráterítjük az egyik tésztára. " Kell hogy huljon , a krèm , mielott belekeverjuk , a felvert fehérjét , ha forrò a krèm , nem kapja ossze nagyon , nem lesz tojàs ràntotta szerusèg ? Koszi

MolnarE
MolnarE Fri, 2015-03-13 19:32

Jeheeee, vegre nem vaniliapudingos krem!!! Szuper! Koszonom a repceptet!

Juli-fakanállal
Juli-fakanállal / Juli-fakanállal Sun, 2014-06-29 00:14

Valoszinuleg igazatok van a cukrot illetoen, ugyhogy probaljatok akkor kevesebbel, kinek szajize szerint.
A leveles teszta itt kb. 10x10cm-es kb 2cm magas tombokben kaphato es 2 db van egy csomagban. Ennyi kell ehhez a mennyisegu kremhez. Szerintem otthon is kb. igy lehet, de tetszes szerint lehet vastagabbra, vekonyabbra is hagyni a tesztat annak erdekeben hogy mindet felhasznaljuk..

csalány
csalány Thu, 2014-09-18 10:34

Tante Fanny leveles tésztát szoktam hozzá venni, a dupla csomagolásút, az pont elég, és nagyon klassz ropogósra sül. (Ez nem fagyasztott, és nem kell nyújtani sem :-), mer' lusta vagyok :-)

lilibe
lilibe Sun, 2014-03-16 21:42

Ezt kerestem én is. A pudingos az minden más lehet, de nem házi krémes. Már olvasni is élvezetes volt!

csalány
csalány Tue, 2014-01-28 10:49

Megörültem, hogy végre valakinek a házi krémes nem azt jelenti, hogy végy 3 db zacskós pudingport, hanem tényleg tojásból... és tejből és vaníliából....
Viszont ez a cukor mennyiség brutál... Először recept szerint készítettem.... szinte ehetetlenül édes volt... Következő alkalommal levettem belőle 2 dl cukrot és még mindig.... Hétvégén megpróbálom fele cukorral..
Egyébként a recept nagyon jó, szép lesz a krém.

Spani
Spani Thu, 2014-01-02 19:51

Most készítettem először krémest. Finom lett, csak szerintem kicsit sok a cukor benne.
Legközelebb kevesebb cukorral csinálom.
Köszi a receptet.

mocsika
mocsika Mon, 2013-12-30 14:02

Szia Juli! Most lettem kész a franciakrémessel,nagyon finom lett! Mindent a leírásod alapján csináltam,vagyis majdnem mindent.
Annyit változtattam,hogy én nyaltam ki a lábast..... Köszi,hogy megosztottad a receptet,ezentúl is így csinálom!Boldog újévet!!!

flava
flava Tue, 2013-12-10 03:31

Mekkora az egy csomag leveles teszta? kb-ra ? (van itt nallunk kulonbozo meretu)
Nekem is az ilyen krem tetszik amiben nem puding van! Egyszer csinaltam valami "nosalty nepszeru isteni kemet" az is vanilla pudingos volt es ugy nem tetszett hogy nem is hasznaltam a vegen el.
Ez nagyon jol hangzik remelem sikerul !

flava
flava Fri, 2014-06-13 02:45

Huu de reg kerdeztem mar ezt de nem kaptam valaszt. Mindegy azota rajottem hogy itt nincs olyan leveles teszta amirol beszelnek , nyujtani lehet stb. Na most kereshetek egy levelesteszta receptet eloszor. :/

atina
atina Wed, 2012-11-28 21:17

:) A 6. pont a legjobb, én is megyek nyalakodni :) Ez tényleg nem egy fogyókúrás süti, de annál finomabb lehet. Nagyon guszta már a képen is!

justinguru
justinguru Wed, 2012-11-28 06:36

Köszönöm! létezik, 40 év, így ez egy hagyományos torta. Úgy néz ki, nagyon finom. hogyan lehet egy viszonylag egyszerű. Azt hiszem, meg tudom csinálni.

Regards,
Justin
Web Design Price

csato
csato Tue, 2012-11-27 23:51

Na ez az amire vártam!Nem vanília puding krémes izék...........Frászt kapok attól !Na csajok látjátok lehet anélkül is!És még egy kis nyalakodás is benne van!:)üdv Csató

ancsa1969
Ancsa1969 / ancsa1969 Tue, 2012-11-27 19:25

Nagyon pontos az elkészítés leírása , tetszik szinte látom ahogyan készül, főként a 6. résznél :))

664
leveles tészta 1 csomag
rétesliszt 1 bögre
tej 12.5 dl
tojás 8 db
zselatin 20 g
vanília 1 db
cukor 2.3 bögre
habtejszín 10 dl
porcukor 3 ek
habfixáló 1 csomag