Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Skót krémes

Skót krémes
Skót krémes
70 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (285)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aranyos Nagyikánk emlékére teszem fel ezt a receptet. Tőle tanultam sok-sok éve. Ő mesélte, hogy gyakran készítette édesanyja ezt a sütit a háború alatti-utáni ínséges időkben, amikor is nehéz volt hozzájutni cukorhoz, tojáshoz, vajhoz, mondhatni, minden élelmiszerhez. Ebben a sütiben az volt a jó, hogy mindenből viszonylag kevés kellett hozzá, sőt, a tojások nagy részét ki lehetett spórolni belőle, mert éppen 1 tojással is elkészülhetett. (Nevezték "egytojásosnak" is.) Úgy persze sűrűbb maradt a krém, de abban az időben nem lehetett válogatni, már annak is örültek, hogy egyáltalán édesség került az asztalra.  Természetesen csoki se volt a tetején, azt már én variáltam rá egyszer, de közkívánatra azóta mindig így készítem.
A "skót krémes" név abból ered, hogy ez egy igen spórolós sütemény. De ennek ellenére nagyon finom!
A többi szalalkálishoz képest az a hatalmas előnye, hogy a forró krém már szinte azonnal megpuhítja a tésztát. Ha reggel megsütöm, ebéd után már ehetjük is. Persze, ha állhat a hűtőben egy, netalántán két napot, akkor valami olyan istenien puhává válik, hogy szinte olvad az ember szájában.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk.
  2. 4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre,  elég vékonyra nyújtjuk, és egyenként, zsírozott tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül.
  3. A kész lapokat a tepsiről óvatosan (mert törékenyek!) átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára.
  4. A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük, és 1-2 perc alatt besűrítjük. A tűzről levesszük.
  5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk.
  6. Még forrón megtöltjük vele a lapokat.
  7. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a margarint, és ezt a masszát a langyos süti tetején egyenletesen eloszlatjuk.
  8. Kihűlés után nem sokkal már szeletelhető, de másnapra még finomabbá puhul.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x35x3 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 675 692
elküldve: 519
receptkönyvben: 8 659
elkészítve: 334/475
Facebookon megjelent: 5

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szalalkális krémes, szalalkális süti vaníliakrémmel, négylapos sütemény

Hozzászólások (285)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

il-di.
Il-di. / il-di. Sat, 2018-04-21 22:49

Kedves Fahéj!

Nálam nem jelennek meg a hozzávalók, pedig látom, már 208-an elkészítették!
Utánanéznél? Előre is köszönöm! Üdv. il-di.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2018-04-22 09:18

Nálam se jelennek meg. Nem tudom, mi lehet ez, de megkérdezem a szerkesztőket. Kösz, hogy szóltál! Üdv: Fahéj

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2018-04-22 12:29

Kedves Fahéj és Il-di!

Korrigáltuk a hibát, most már megjelennek a hozzávalók, elnézést a kellemetlenségért.
Üdvözlettel:

Nosalty

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2017-09-11 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.09.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2017-06-08 02:49

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.06.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2017-06-07 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.06.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2017-03-14 03:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.03.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2017-03-13 03:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.03.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2015-04-25 02:36

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.04.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

pintyöke72
pintyöke72 Fri, 2015-04-24 21:36

Kedves Fahéj!
Annyian dicsérték a sütidet,hogy ma megsütöttem.
Minden jól sikerült, egyet kivéve: a krémet elkészítettem, belekevertem a kőkemény fehérje habot, de sajnos nekem kifolyt a lapok közül. Amikor a krémem elkészült gyönyörű,sima volt és isteni az íze. Legközelebb elfelejtem a tojáshabot beletenni, érzésem szerint akkor tuti a siker. (Másnak is ezt ajánlom,akinek szintén folyós lett a krém).
Köszi a receptet!
Majd beszámolok róla,milyen lett fehérjehab nélkül.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2015-04-25 09:41

Kedves Pintyőke!
Lehet, hogy a 4 evőkanál liszt miatt volt az egész. Nekem elég nagy méretű, mély evőkanalaim vannak, ami úgy 30-40 éve volt divatos, de manapság már annyi féle evőkanál létezik, hogy nem szerencsés így megadni a mértékegységet. Lemértem, a 4 ek. nekem bő 10 dkg lisztet jelent. Ez az egyik. A másik meg az, hogy inkább picit darabos maradjon benne a fehérjehab, minthogy összetörjön, mert akkor folyóssá válhat. A kész sütiben nem fog látszani. Ha a főzött krémhez nem teszel semmit, akkor olyan lesz, mint egy puding. Ha krémet akarunk készíteni, vagy tojáshab, esetleg más sütiknél vaj kell hozzá. Pl. a hókocka készül úgy. Remélem, azért nem vette el teljesen a kedved.
Üdv: Fahéj

pintyöke72
pintyöke72 Sat, 2015-04-25 13:31

Kedves Fahéj!

Köszönöm szépen a gyors választ. Lehet,hogy a liszt mennyisége volt a ludas.
Egyáltalán nem vette el a kedvemet a sikertelenség, sőt!, ma újra nekiveselkedek! :)
Beszámolok róla hogy sikerült a második nekifutásra! Üdv. Pintyő

pintyöke72
pintyöke72 Sun, 2015-05-10 14:51

Kedves Fahéj! Másodszorra jobban sikerült, de még mindig nem az igazi.
Tovább próbálkozom,hátha egyszer olyan szépséges lesz,mint a tiéd a képen! :)
Üdv.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-05-10 20:16

Klassz dolog, hogy ilyen kitartó vagy és nem ment el a kedved az egésztől. Szerintem egészen biztos, hogy legközelebb sikerülni fog.
Szép estét! Fahéj

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2015-04-24 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.04.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Jucuuus
Jucuuus Mon, 2015-03-30 20:12

Megcsináltam éééés tökéletesen finomra sikerült! Köszönöm :)

Hoborc
Hoborc Sun, 2015-01-25 11:19

Kedves Fahéj! Köszönet ezért a receptért ! Nagyon jól sikerültek a lapok és a krém állaga is kiváló. Az íze nekünk nagyon bejött, pont elég édes volt.

valijudit
valijudit Sat, 2015-01-24 21:18

Szia! Valószínűleg én rontottam el valamit mivel a krém nem sűrűsödött be rendesen, de nem adom fel a reményt és holnap ismét megpróbálom majd!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-01-25 10:14

Szia! Most lemértem, és a púpos evőkanálnyi liszt az úgy 2,3-2,5 dkg. Szóval akkor 10 dkg liszt kell a krémhez. Lehet, így pontosabban le tudod mérni. A kanalak nem egyformák, elképzelhető, hogy a tiéd kisebb lehet, és annyi liszt tényleg nem sűríthette be a krémet. Én csomómentesre keverem a lisztet a hideg tejjel (meg ami még írva van), és folytonosan kevergetve felfőzöm. Mikor már bugyog, akkor jó, de addigra be is sűrűsödik. Persze ennél a krémnél ne gondolj valami nagyon sűrűre, azt tudnám mondani, úgy "lomhán" folyós. Amikor belekevered a tojáshabot, az ad neki valami tartást, de itt is vigyázni kell, mert ha összetörik benne a hab, akkor megint csak folyósabb lesz. Ezt a lomhán folyós krémet kell a tészták közé tölteni, és azzal keményedik meg véglegesen a krém, hogy a nedvességet felszedi belőle a tészta, így a krém pont jó lesz, a tészta meg finom puha. Remélem, tudtam segíteni.
Üdv.: Fahéj

szutor.belane
szutor.belane Thu, 2015-01-01 18:26

Nagyon fincsi ez a süti, de nagyon FONTOS, hogy a tésztát PIHENTETNI kell, különben nehezen nyújtható és sütés közben összeugrik a tepsi hátulján ! :) B.Ú.É.K. ! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-01-01 21:08

Teljesen igazad van, de sokszor nincs erre időm. Inkább kicsit lágyabbra gyúrom a tésztát, és akkor nem ugrik össze. Különben köszi, hogy erre felhívtad a figyelmet. Valóban hasznos tanács. :) Neked is boldog új évet! :)
Üdv: Fahéj

b7andi
b7andi Wed, 2014-10-08 22:06

Kedves Fahéj! Nagyszerű kis recept ez. Gyönyörű magas és fincsi sütit sikerült készítenem. Köszönet érte. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-10-09 06:52

Köszönöm, hogy ezt megírtad! Íme még egy példa, hogy igenis el lehet készíteni a leírás szerint ezekkel az arányokkal. Mert van, akinek nem sikerül, és ezért a receptre mérges. :)
Üdv: Fahéj

muszi28
muszi28 Mon, 2014-09-29 13:37

Szia!

A szalalkalit lehet valami massal helyettesiteni? Kulföldön elek es itt sajnos nincs. Köszönöm a valaszod elöre is:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-09-29 17:47

Szia!
Sütőporral szokták helyettesíteni. Csak a sütőport a liszthez kell keverni, nem a folyadékba. Szódabikarbónával is helyettesíthető.
Üdv: Fahéj

j.mm
j.mm Thu, 2014-09-25 15:01

Kedves Fahéj!
Megsütöttem.. életem első szalalkális tésztájú sütije.. és isteni finom lett!! Még csak reménykedni sem mertem benne, hogy ennyire jól fog sikerülni! A tészta nekem is kicsit több tejet vett fel, mint amit a recept ír, de gondolom ez az általam használt lisztnek köszönhető. Tökéletes a tészta és a krém aránya. Megérte várni rá egy éjszakát. :)
Köszönöm a receptet!
Üdv: Judit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-09-25 22:15

Kedves Judit!
Nagyon örülök a sikerednek! További jó sütés-főzést!
Üdvözlettel: Fahéj

szutor.belane
szutor.belane Fri, 2014-09-19 16:51

Szia Fahéj ! :) Most sül az első tésztám, de nem tudom mi történt, a tészta fele akkorára összement mint a tepsi. A vajon szépen összecsúszott. Mi lehet a gond? Kellett volna rá liszt? Szerinted?? Köszi a választ! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-09-19 17:18

Szia! Szerintem egy kicsit kemény lett a tésztád, akkor szokott összeugrani nyújtás közben, meg akár a tepsi tetején. Ha összegyúrás után van ideje állni egy kicsit, akkor is jobban megadja magát nyújtás közben.
Remélem, azért tudtad használni.
Üdv: Fahéj

szutor.belane
szutor.belane Fri, 2014-09-19 17:32

Köszi a gyors válasz! A második lap már gyönyörű lett, egy picit lehúztam a tepsi oldalára a tésztát Kb. fél centire így nem csúszott össze :) A tészta majdnem 3 dl. tejet felvett a szalakálissal együtt, nem éreztem keménynek, de valószínű, hogy az állás is jót tett neki. Köszi a segítséget! Egyszer már megcsináltam, akkor nagyon jól sikerült, remélem most is így lesz ! :)

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Sun, 2014-04-20 15:00

Szia Nem tudom mit rontottam el,az egész tésztából 3-lapot tudtam nyújtani .Te szerinted nem baj .A krémet is kisebb adagra vettem .Üdv és kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok az egész családnak:)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-04-20 15:56

Szia! Szerintem a három lap is lehet jó, csak úgy vastagabb lesz egy-egy lap. Rengeteg krémet magába tud szívni, de azért remélem, hogy kevesebb krémmel is jó lesz. Neked is szép, békés húsvéti napokat kívánok: Fahéj

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2014-04-13 00:33

Kedves Fahéj!
Ezt a receptet választottam hétvégére és nem mondhatnám, hogy nincs gyakorlatom az ilyesmiben, a krém íze is és az állaga is tökéletes lett, a csokoládé bevonattal együtt. De valamiért a lapok nem lettek kemények, amikor el kezdtek színesedni akkor vettem ki a sütőből kb 5 perc után. Az ilyen lapok nálam is törékenyek szoktak lenni és a krémtől puhulnak meg, remélem ettől még jó lesz. Talán a szalalkáli nem jól működött.
Üdv. Kati

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-04-13 12:05

Kedves Karhatosz!
Remélem, nem fogsz csalódni ebben a sütiben. Lehet, legközelebb kicsit kisebb hőfokon érdemes majd sütni, hogy a lapok ne csak piruljanak, hanem száradjanak is ki valamennyire. De ha ízben jó lesz, akkor semmi gond így se. Jó étvágyat hozzá!
Üdv: Fahéj

664
finomliszt 50 dkg
margarin 5 dkg
cukor 5 dkg
tej 2 dl
szalalkáli 15 g
1 csipet
tej 1.25 l
tojás 5 db
finomliszt 4 púpozott ek
cukor 6 púpozott ek
vaníliás cukor 3 csomag
tortabevonó 10 dkg
margarin 5 dkg