r
Nosalty Logó

Székely fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
SLC
Székely fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 900 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 5396 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 247 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    906.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    345 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    147.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 900 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.2 g

Zsír

  • Összesen
    125.4 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    866 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5441.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    377 mg
  • Kálcium
    1285 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    1439 mg
  • Nátrium
    2070 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    886.7 g
  • Cukor
    119 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    913 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    586 micro
  • Kolin:
    625 mg
  • Retinol - A vitamin:
    894 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    211 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    836 micro
Összesen 5396 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    250.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 247 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1 dl langyos tejből, élesztőből, 3 ek lisztből kovászt készítünk, és langyos helyen kelesztjük. Akkor jó a kovászunk, ha az ujjunkat belenyomva és kihúzva lyuk marad a helyén, nem folyik össze.
  2. A maradék tejben elkeverjük a cukrot és a sót.
  3. A lisztet (én mindig átszitálom, hogy lazább legyen), kovásszal, cukros-sós tejjel, tojássárgájával jól kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a vajat vagy zsírt. Elsőre egy lágy, folyós massza állaga van, de ahogy dagasztjuk, a liszt elkezd dolgozni a tésztában és gyönyörűen összeáll a mennyiségek pontos betartásával. Ha lágynak találjuk, lisztet adhatunk még hozzá. ("Akkor jó a tészta, ha már sós!" mondták ezt nagymamáink, azaz, csöpög a homlokáról az izzadság...) Most elég, ha már elválik az edény falától és a kezünktől. Ez kb 15-20 perc intenzív kézi dagasztás. A jól kidolgozott tészta ad csak szép kalácsot.
  4. A tésztát felemelve liszttel meghintjük a tál alját és oldalát, a tésztát visszatéve a tészta tetejét is, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük, kb 30-60 perc szükséges.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és megformáljuk. Lehet fonott kalácsot, lekváros (stb.) kiflit készíteni. Fonott kalácsnál a fonások szárait olvasztott vajjal megkenjük, "foszlósabb" amikor elkészül. Van aki a lisztezésre esküszik.
  6. Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával a tetejét, hagyjuk pihenni, majd egyenletes tűznél 180 C°-n aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 201
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 29309
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Kalács a parasztvilágban mindig az ünnepek eledele. Kenyeret hetente, kéthetente sütöttek a családok, de kalácsot, amibe nem csak liszt, só és víz kerül, hanem nemesebb dolgok, cukor, tej, csak ünnepekre. A kelt kalácsnak van egy nem túl ismert áldásos mellékhatása. Szoptatós kismamáknál tejserkentő hatása van! „Kalács”-ot többfélét készítettek, szögletes formában, ágakból összefonva. A „kontyolókalács” ennek egy változata volt, amelyet 8-12 ágból fontak, tetején három ágból font koszorúval. (Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél. Néprajzi Közlemények 1962, 71-72. oldal.) Magyarországon a 3-6 ágból fonott kalács az elterjed, de kimaradt tésztából gyerekeknek csemegének gyakran készítettek két ágból sodrott "copf"-ot, amit még cukorral is megszórtak. A sokszor 15–20 kilogrammos süteményhez bontással kellett megnagyobbítani a kemence száját. A szögletes óriás kalács mérete nem ritkán 60×40 centiméter volt. A kalácsok tetején lehettek tésztából rózsák, madarak és más díszítmények. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötete. 520-521. oldal) „Perec”: Három ágból font, karika alakú édes kalács, nagysága általában akkora, hogy egy literes pálinkás üvegre ráakasztva megállt, de lehetett ennél nagyobb is, egészen a félméteres átmérőjűig. (Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél. Néprajzi Közlemények 1962, 71-72. oldal.) A lakodalmi menetben a tisztségviselők karjára, pálinkás üvegére húzták, ajándékozták az eskető papnak, jegyzőnek, feldarabolva dobálták az utcán a lakodalmasokat nézőknek. Helyenként, így Bukovinában is, perec a neve. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötete. 520-521. oldal) Kalácsról még itt is olvashatunk: lenolaj.hu/muvelodestorteneti_morzsak/szalloigek-forrasvideken/ha-nincs-kenyeruk-miert-nem-esznek-kalacsot/

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek