Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barhesz

Barhesz
Barhesz
80 perc / előkészület: 45 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hagyományos szombati kenyér, a barhesz a zsidó konyha elmaradhatatlan része. Shabbatkor hosszúkás, míg az újévi ünnepekkor kerek barheszt sütnek. Kereket én még nem csináltam, de a hosszúkás már jól megy.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szitáljuk a lisztet egy tálba, és jól morzsoljuk el benne az élesztőt.
  2. Adjuk a liszthez a cukrot és a sót, keverjük el kicsit.
  3. Adjuk a száraz keverékhez a tojásokat és az olajat, majd a vizet is.
  4. Kézzel vagy géppel dagasszuk meg a tésztát. (Nekem akkor lett a legfinomabb a végeredmény, ha kicsit ragacsos, és nem a klasszikus receptekben leírt szép, sima, az edény falától elváló tésztát kaptam.)
  5. Dagasztás után kevés olajat kenünk el a tetején, lefedjük, és addig pihentetjük meleg helyen, míg kétszeresére nem nő.
  6. A tésztát két részre osztjuk. Mindkét felet további három részre osztjuk, és hosszúkás „tincseket” formálunk belőlük. 3 tincset egymás mellé fektetünk, és összefonjuk őket. (Régebben mindig az egyik végétől kezdtem el fonni, de itt adtak egy tanácsot, hogy középről kezdve egyszerűbb. Se nem egyszerűbb, se nem nehezebb, de ki lehet próbálni.)
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk, és további 25 percig pihentetjük.
  8. Megkenjünk a tetejét tojássárgájával, és megszórjuk szezámmaggal vagy mákkal.
  9. Előmelegített sütőben megsütjük. (A teteje és az alja is szép barna kell, hogy legyen.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 471
elküldve: 17
receptkönyvben: 394
elkészítve: 12/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Nusihun

Mióta szakács: 2011.10.23.
3 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: zsidó
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: hanuka
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt kalács, fonott kelt tészta

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tubccsaj
tubccsaj Sun, 2015-09-20 10:20

Szia :)
Rengeteg dolgot sütöttem-főztem már meg a Nosalty-ról, a legtöbbnek sikere is volt, de ezt muszáj megosszam Veled :)
Férjemé a szokásokat többé-kevésbé betartó zsidó család, anyósom 40valahány éve minden héten süt barheszt, ezért én sosem próbáltam, most először újévre készítettem sajátot a Te receptedből. Akkora sikere volt, hogy anyósom elkérte és ezentúl így fogja készíteni. Van ennél nagyobb elismerés, mint egy ezeréves családi recept leváltása? :))
Ezer köszönet érte!

Nusihun
Nusihun / Nusihun Sun, 2017-07-02 13:14

Kedves Tubccsaj!

Ezer eve nem jartam a nosalty oldalan, ezt mi se bizonyitja jobban, mint a te hozzaszolasod, ami majdnem ket eve itt van, es en csak ma lattam es beragyogta a napomat! :) Erre mondjak, hogy jobb kesobb, mint soha! Nagyon nagyon orulok, megerintett amit irtal es valoban nincs nagyobb elismeres ennel! Remelem azota mar jo sokszor volt resze a csaladi osszejoveteleknek a fincsi barhesz. Udvozlet az egesz csaladnak: Anna

dorcs
dorcs Tue, 2012-03-27 11:35

Szia!
Ha jól értelmezem, akkor nem szárított élesztőt használsz, hanem "rendeset", ugye? Csak azért merült fel bennem a kérdés, mert nincs felfuttatva az élesztő a recept szerint.

Nusihun
Nusihun / Nusihun Fri, 2012-04-06 10:34

Igen rendes elesztot hasznalok, es nem kell felfuttatni! Instant elesztovel nem probaltam meg. Szep napot, Anna

nemgabi
nemgabi / nemgabi Mon, 2012-03-26 22:06

Kedves Nusihun!
A mi városunkban sajnos elég régóta nem jutok hozzá a barheszhez, ezért a családom már egy ideje nyaggat, hogy próbálkozzam meg a házi elkészítésével. Nem igazán bíztam benne, hogy itt megtalálom, és teljesen meglepődtem, amikor a gép kiadta a te receptedet. Hétvégén meg is sütöttem és elmondhatom, hogy ezerszer finomabb, mint a bolti!!! Ma estére (hétfő) már egy morzsa se maradt belőle. A gyerekeim ezt kérték reggelire, sőt tízóraira is! Ajánlom mindenkinek (nem csak a zsidó konyha kedvelőinek), aki szereti a kalácsot!

Üdv: Gabi

Nusihun
Nusihun / Nusihun Sat, 2012-06-30 09:49

Kedves Gabi!

Nagyon orulok, hogy ilyen finomra sikeredett a barhesz es hogy mindenkinek izlett!!! Remelem az elkeszitese sem volt tul bonyolult, es ujra es ujra meg fogod sutni. Van netan valami mas, amit hianyolsz otthon a zsido konyhabol ? Hatha tudok segiteni jo kis receptet talalni hozza! :)

Udv: Anna

ui: elnezest a kesei valaszert!

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sat, 2012-06-30 18:49

Kedves Anna!
Ráhibáztál, épp a napokban sütöttem megint barheszt és ugyanolyan finom lett, mint az első. Az elkészítése szerintem semmivel se komplikáltabb, mint bármelyik kelt tésztáé. Én ugyan nem vagyok zsidó származású, de szimpatizálok a zsidó konyhával. Gyakran készítek húslevest maceszgombóccal, néha sóletet is. Tulajdonképpen bármilyen zöldséges, vagy gyümölcsös ételreceptet szívesen vennék, de jöhet akár valamilyen süti is. A shakshukát is ki fogom próbálni, nagyon tetszik.
Üdv: Gabi

Nusihun
Nusihun / Nusihun Wed, 2011-11-09 22:47

Ja es nem tudom mennyire egyertelmu, de ket barhesz lesz ebbol a receptbol, nem csak egy! A sutesi ido, meg min. 25-30 perc.

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii Wed, 2011-11-09 22:20

Köszi a gyors választ, nagyon tetszik, a héten biztosan elkészítem, remélem az enyém is ilyen szép lesz :-)

Nusihun
Nusihun / Nusihun Wed, 2011-11-09 21:59

Szia!
Igen, kalacshoz hasonlo lesz. Ez az edes valtozat, van "kenyeresebb" is, de azzal meg nem probalkoztam.

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii Wed, 2011-11-09 19:49

Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy kalácshoz hasonló lesz-e az íze, merthogy kenyér, de kalácsnak néz ki. Édes?

Nusihun
Nusihun / Nusihun Wed, 2011-11-09 22:04

Szia!

Sikerult uj hozzaszolaskent valaszolnom, de itt is megirom hatha errol kapsz ertesitest is. Szoval igen kalacshoz hasonlo ize lesz. De itt mindenhez eszik, ugy kell elkepzelni, mint mikor mi a husveti kalacsot sonkaval esszuk (csak itt izraelben nehez lenne sonkavacsorat csapni :) ).

1360
finomliszt 1 kg
cukor 150 g
élesztő 25 g
1 ek
napraforgó olaj 1.3 dl
víz 3 dl
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
szezámmag 1 teáskanál