Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós kalács Emőke konyhájából

Foszlós kalács Emőke konyhájából
Foszlós kalács Emőke konyhájából
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már évek óta ezt a kalácsot készítem. Nekünk nagyon ízlik. A recept volt kolleganőmtől a Maszatkonyháról származik.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ünnepekre vagy csak úgy reggelire ajánlom. Gyorsan elkészül, és gyorsan fogy.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet 1 ek cukorral meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk.
  2. Belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, maradék cukrot, rumot és a citrom héját.
  3. Jól kidolgozzuk, míg sima nem lesz és hólyagokat vet.
  4. Ekkor lassan beleöntjük az olvasztott, langyos vajat és újból simára dolgozzuk.
  5. Tetejét kicsit meglisztezzük, és meleg helyen kb duplájára kelesztjük.
  6. Belisztezett deszkán 3 részre osztjuk, megfonjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és újból megkelesztjük.
  7. Tojással megkenjük, enyhén gőzös sütőben megsütjük. (Ha a teteje nagyon pirulna, de a belseje még nyers, tegyünk rá alufóliát és úgy süssük tovább).
  • sütési hőfok: 190°C
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 66 061
elküldve: 65
receptkönyvben: 1 341
elkészítve: 102/125
Facebookon megjelent: -

szakács

Emőke

Mióta szakács: 2012.01.07.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács, húsvéti kalács, foszlós kalács, kelt tészta

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tarrrka
tarrrka / tarrrka Sat, 2016-03-26 10:42

Életem első kalácsának ezt a receptet választottam. Nekem nagyon híg volt a tészta, nem is lehetett dagasztani, annyira ragadós volt, plusz még utána jött hozzá a vaj. Még tettem hozzá lisztet, így azért nagyjából összeállt, de nyújtani nem tudtam a fonatot, csak húzogatni, görgetni nem lehetett, annyira lágy. Remélem a végeredmény jó lesz.

Bubu46
Bubu46 Mon, 2015-04-20 15:53

Régóta keresek egy jó kis foszlós kalács receptet - ez csuda finom és szép lett ! Egy kicsit több édesítőt elbírt volna ( most a recept szerint készítettem ), no majd legközelebb ! Köszönöm , mentve !

Bregya
Bregya / Bregya Tue, 2015-04-07 12:07

Szia!
Megsütöttem ezt a kalácsot IS húsvétra, ez a recept nyert!! Puha, foszlós, szép lett, bár én kb. 40 percig sütöttem.
Bregya

rekocka
rekocka Mon, 2015-04-06 15:55

Kedves Emőke! Tegnap este megsütöttem életem első kalácsát és ezt a receptet választottam hozzá. Egyszerűen tökéletes lett :) A családom is el van ájulva, azt hiszem mostmár gyakran fogok sütni ilyet :) köszönöm!!!

krampusz80
krampusz80 Fri, 2015-03-20 14:48

Kedves Emőke! Kezdő sütögető vagyok. Az enyhén gőzös sütő azt jelenti, hogy a sütő aljába egy edénybe vizet teszek? Bocs a hülye kérdésért. Éva

Timeeaa
Timeeaa Fri, 2015-03-13 15:31

Istenigazából megetetném veled ezt a csoda kalacsot!Pont tegnap jártam így brióssal ment a kukába ilyen kevés szárazanyagnál hogy lehet ebből tésztát gyúrni iigymeg jo lisztes lett előre is láthattam volna a tegnapi rossz recept után..sokszor sütöttem már mindenfélét de ezek a legrosszabbak ehetetlen utálatos dolog mikor más halandzsája miatt dobálom az ablakon a lisztet tojást vajat!úgyhogy két hétig a sütőt ki sem nyitom mert erős bűntudatom van hogy ezis pocséklas volt!Köszönöm!!!

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Wed, 2015-03-18 12:07

Én sem úgy születtem, hogy tudok kalácsot készíteni. :) Mindenesetre nálunk bevált, működik, nincs semmiféle magic, én képes vagyok elkészíteni "ilyen kevés szárazanyagból" és mindenkinek ízlik. szép napot. :)

dori36
dori36 Sun, 2014-04-20 11:33

Kedves Emőke! Ez a legjobb kalács recept amit idáig sütöttem , ma már újat kellet sütni!! Nagyon köszönöm Üdv :Dóri

kovacs84
kovacs84 / kovacs84 Sat, 2014-04-19 21:43

Emoke, koszonom! Miota kalacsot sutok, ezt a receptet kerestem. Vegre..
Igaz, igy tobb a munkam, mert ma megsutottem, de holnapra, husvet vasarnapra nem maradt, igy uj kort kell futnom

sucam
sucam Fri, 2014-04-18 06:34

Én is megcsináltam de sajna nem tudom miért a teteje kicsit szétrepedt, de amugy nagy keletje volt. megcsinálom még egyszer mert nagyon finom.

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Sun, 2014-04-20 21:38

Szia! Sajnos nekem is van amikor kicsit megreped. Én a túlkelesztésre gyanakszom. De örülök, hogy ízlett! üdv. E.

moncsicsi73
moncsicsi73 Wed, 2014-04-16 13:08

Sajnos nekem nem sikerült, nem tudom miért de szétkelt a tészta...:( pedig álagra nagyon jó volt könnyen összeállt 20 perc alatt a duplájára nött...a tepsiben viszont az egész szétkelt...sajna...

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Sun, 2014-04-20 21:39

Szia! Sajnálom, hogy nem sikerült. Biztos a túlkelesztés miatt. A sok pozitív visszajelzés hatására remélem azért újra megpróbálod. üdv. E.

Kat
Kat Fri, 2014-04-11 16:14

Most tettem a sütőbe, várom az eredményt! Az illata már így nyersen is finom volt. Annyi észrevételt tennék, hogy nekem az 50 dkg liszt kevésnek bizonyult, tenni kellett még hozzá. De azt hiszem ez csak részletkérdés. Köszönöm a receptet! Szép hétvégét! Üdv.: Kata

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Sun, 2014-04-13 21:19

Szia Kata! Örülök, remélem sikerült is. :) Hát sztm nem mindegy melyik lisztet használja az ember, nekem is volt már, hogy picit kellett hozzá tenni. :) Szép estét, E.

Hanga97
Hanga97 Tue, 2013-07-30 14:12

Egyszerűen tökéletes:) Szépen megkelt, foszlós, illatos... Mennyei! Köszönöm.

radulyica
radulyica Sat, 2013-06-29 05:49

Nagyon finom lett a kalacs!!!Mar masodszor sutom,mindenkinek izlik!!Sosem voltam nagy kelt teszta,suto mert ameddig draga anyukam elt mindezt mindid o csinalta!Es lam mar masodszor sikerult,koszonom a finom receptet!!!
Udv.ilonka

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Sun, 2014-04-20 21:36

Kedves Ilonka! Örülök, hogy ízlett és hogy sikerült is! További jó sütögetést!! üdv. E.

Regiii
Regiii Mon, 2013-04-01 15:24

Nagyon nagy lett a kalács, nagyon meglepődtünk amikor kész lett.:) Pedig csak 3 dkg élesztőt tettem bele. Még nem kóstoltuk meg, de már alig várom.:$ 6-os fonással csináltam, csak sajnos sülés közben szétszakadtak oldalt a fonatok és a széle elterült kicsit, de egyébként szép lett.:)) Biztos nagyon fincsi!! Köszi a receptet!!

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Sat, 2013-06-29 07:38

Szia Regiii! Bocsi, hogy most válaszolok, nem kaptam értesítőt. Nagyon szívesen. :) Érdemes kisebb tepsibe tenni és akkor nem terül szét. :) üdv. E.

catin
catin Fri, 2013-03-29 09:03

Ez a recept egyszerűen FANTASZTIKUS!
Tegnap este megsütöttem,és ma reggel már nem volt belőle.(A fiam párszor meglátogatta a konyhát)
Köszönöm a receptet!
Rita

Minouch
Minouch Fri, 2013-03-22 23:36

Kedves Emőke!
Most sült meg, és nagyon jó lett! :) Annyit változtattam, hogy teljeskiörlésű+kilófaló liszt keverékkel sütöttem, de ugyanolyan könnyű, nagyon finom kalács lett, mintha sima lisztből lenne! Üdv, Gabi

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Sat, 2013-03-23 07:59

Kedves Gabi! Örülök!! :) Jó tudni, hogy ilyen lisztkeverékkel is működik! ;) üdv. E.

maconka
maconka Thu, 2012-09-27 21:40

Kedves Emőke!

Köszönöm a tanácsot. Elég széles tepsiben sütöttem. Szépen megkelt, azt gondoltam lágy lett a tészta, de elég nehéz volt bedagasztani, ezért talán mégsem lehetett lágy. Van egy kalács sütő formám, legközelebb abban próbálom meg.
Üdv
Zsolt

maconka
maconka Thu, 2012-09-27 08:23

Kedves Emőke!

Nagyon finom lett a kalács, csak az a baj, hogy lapos lett. Mit kellene tenne, hogy magasabb legyen a kalács?
Köszönettel
Zsolt

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Thu, 2012-09-27 09:08

Kedves Zsolt! Először is örülök, hogy ízlett. :) Nekem sem szokott túl magas lenni. :/ Mekkora tepsiben készítetted? Mert ha nagy tepsiben készül, szeret szétterülni a tészta. Ezért érdemes egy kisebbe tenni és akkor abban növekszik (max tepsi méretűre). Meg elég szorosra fonom (legalábbis próbálom) és még akkor is igazgatom, amikor beleteszem a tepsibe, de nekem is terül. Viszont az íze tényleg jó. :) üdv. Emőke

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Tue, 2012-06-26 08:37

Kedves Veronika! Örülök, hogy ízlik! :) Az érdem kolleganőmé! :) De tény, hogy ha ki is próbálok más kalács receptet, ehhez térek vissza. :)

ildus4
ildus4 Tue, 2013-03-26 20:48

Nagyon szép a kalácsod, gratula! Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig kell sütni a kalácsot? Köszi előre is! Üdv. Ildus

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Tue, 2013-03-26 20:55

Szia Ildus! Köszönöm! :) 25-30 perc alatt lesz kész, a kép alatt van kiírva. :) Üdv. Emőke

ildus4
ildus4 Wed, 2013-03-27 08:47

Köszi! :-) Látod, csak a kalácsot figyeltem, semmi mást, jaa és a 3 kisgyerekemet, akik körülöttem ugrándoztak :-))

789
finomliszt 50 dkg
tej 3 dl
friss élesztő 5 dkg
1 késhegynyi
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
cukor 5 ek
rum 1 teáskanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 10 dkg
tojás 1 db