r
Nosalty Logó

Vadkovászos kalács Torma konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Torma
Vadkovászos kalács Torma konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 382 kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2291 kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 272 kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.1 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    14 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    368 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 382 kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.1 g

Zsír

  • Összesen
    29.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1133.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    147 mg
  • Kálcium
    239 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    450.6 g
  • Cukor
    118 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    84 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    385 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2210 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 2291 kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    262 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 272 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a csipet sóval, cukorral, vaníliával,azaktív vadkovászt pedig 1 dl langyostejjel. A kovászos tejet hozzáadjuk a lisztkeverékhez, összekeverjük, majd hozzávegyítjük a puha vajat. Ha kell adunk hozzá még tejet, és kézzel vagy géppel jófényes, puha tésztát dagasztunk.
  2. 2-3 óra alatt a duplájára kelesztjük (függ a kovász erősségétől és hőmérséklettől;20-25 fok az ideális).
  3. Ezután hajtogatjuk, mint a pogácsát, és pihentetjük megint egy órát.
  4. Pihentetés után téglalap alakúra lapogatjuk (a hossza akkora legyen, mint a sütőforma hossza), és elosztjuk rajta az aszalt kajszi-feleket. (Aszélét kb. 2 cm-re szabadon hagyva, és ne tegyük a kajszikat túl szorosan, mert akkor nem tudjuk feltekerni a tésztát!)
  5. A tésztát hosszábanfeltekerjük, végeketösszecsipkedjük, ésa kivajazott-lisztezett sütőedénybe tesszük.
  6. Megint kelesztjük pár órát (mostkivártam a 3 órát!), lespricceljük vízzel,majd a melegedő 180 fokos sütőbe tesszük.
  7. Szép aranybarnára sütjük (kb. 50 perc), sütőből kivéve tejszínnel vagy tejföllel lekenjük, és rácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22x10x8
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1734
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 24.

Ajánló

Aki cukrosabban szereti az édességet, feltekerés előtt esetleg szórhat a barackokra egy kis barna cukrot (ez jobban ragad és kicsit karamellás az íze). A barackokat fel lehet darabolni apróra is. A foszlós vaníliás kalácsom receptjét használtam ehhez a tésztához is. Ez habár fényes, de kissé ragacsosabb volt dagasztás után is, és persze mint minden vadkovászos tészta, sokkal tovább kelt, mint a sima élesztős. A fehér liszttel erjesztett vadkovász készítését csak a nagyon kíváncsiaknak és elszántaknak ajánlom; nekem 2 hétig tartó fegyelmezett figyelgetésbe, etetésekbe telt 'Fecó" kovászom beindítása, és megerősítése. Persze megérte!!!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Muszáj volt tovább kísérleteznem a vadkovászos kalács készítésével; a kelesztés hosszát és a sütés-kezdést akartam optimálisan eltalálni. Szerencsére most nagyon jól összedolgoztunk "Fecóval"! Könnyű, tejes-vajas-vaníliás ízű bélzetet és puha héjat kaptam; a sütés alatt felpuhult, krémszerű sárgabarack meglepetésekkel.:)))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ételhoroszkóp – Melyik a te nyerő muffinod a héten?

Van-e a muffinnál egyszerűbb, mégis népszerűbb sütiféle? Évtizedek óta nem megy ki a divatból, és lehet kritizálni, meg lenézni, de a legtutibb gyors megoldás, ha azonnal kell valamilyen csini édesség. Melyik a te muffinpárod a csillagjegyed alapján? A heti ételhoroszkóp megmondja!

Nosalty

További cikkek