r
Nosalty Logó

Vadkovászos kalács Torma konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Torma
Vadkovászos kalács Torma konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 382 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2291 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 272 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.1 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    14 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    368 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 382 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.1 g

Zsír

  • Összesen
    29.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1133.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    147 mg
  • Kálcium
    239 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    450.6 g
  • Cukor
    118 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    84 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    385 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2210 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 2291 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 74% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    262 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 272 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a csipet sóval, cukorral, vaníliával,azaktív vadkovászt pedig 1 dl langyostejjel. A kovászos tejet hozzáadjuk a lisztkeverékhez, összekeverjük, majd hozzávegyítjük a puha vajat. Ha kell adunk hozzá még tejet, és kézzel vagy géppel jófényes, puha tésztát dagasztunk.
  2. 2-3 óra alatt a duplájára kelesztjük (függ a kovász erősségétől és hőmérséklettől;20-25 fok az ideális).
  3. Ezután hajtogatjuk, mint a pogácsát, és pihentetjük megint egy órát.
  4. Pihentetés után téglalap alakúra lapogatjuk (a hossza akkora legyen, mint a sütőforma hossza), és elosztjuk rajta az aszalt kajszi-feleket. (Aszélét kb. 2 cm-re szabadon hagyva, és ne tegyük a kajszikat túl szorosan, mert akkor nem tudjuk feltekerni a tésztát!)
  5. A tésztát hosszábanfeltekerjük, végeketösszecsipkedjük, ésa kivajazott-lisztezett sütőedénybe tesszük.
  6. Megint kelesztjük pár órát (mostkivártam a 3 órát!), lespricceljük vízzel,majd a melegedő 180 fokos sütőbe tesszük.
  7. Szép aranybarnára sütjük (kb. 50 perc), sütőből kivéve tejszínnel vagy tejföllel lekenjük, és rácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22x10x8
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1679
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 24.

Ajánló

Aki cukrosabban szereti az édességet, feltekerés előtt esetleg szórhat a barackokra egy kis barna cukrot (ez jobban ragad és kicsit karamellás az íze). A barackokat fel lehet darabolni apróra is. A foszlós vaníliás kalácsom receptjét használtam ehhez a tésztához is. Ez habár fényes, de kissé ragacsosabb volt dagasztás után is, és persze mint minden vadkovászos tészta, sokkal tovább kelt, mint a sima élesztős. A fehér liszttel erjesztett vadkovász készítését csak a nagyon kíváncsiaknak és elszántaknak ajánlom; nekem 2 hétig tartó fegyelmezett figyelgetésbe, etetésekbe telt 'Fecó" kovászom beindítása, és megerősítése. Persze megérte!!!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Muszáj volt tovább kísérleteznem a vadkovászos kalács készítésével; a kelesztés hosszát és a sütés-kezdést akartam optimálisan eltalálni. Szerencsére most nagyon jól összedolgoztunk "Fecóval"! Könnyű, tejes-vajas-vaníliás ízű bélzetet és puha héjat kaptam; a sütés alatt felpuhult, krémszerű sárgabarack meglepetésekkel.:)))

Hozzászólások (8)

Olaszné Anci

Kedves Torma ! Nagyon guszta a " Fecóval " készült kalácsod, gratulálok !Puszi: Anci

Torma

Ancikám, köszönöm, minden jót, vigyázz Magadra, mindjárt ott a tavasz! Puszi, Torma :)

Csiki Piroska

Azt hiszem holnap kalácsot sütök, olyan jól néz ki, hogy kedvet kaptam hozzá. Puszi: Piroska

Torma

De édi vagy :) Biztos szuper fincsi volt, T:)

ZilkaZil

Csodás! Épp most kísérletezem egy francia kemény kovásszal, már csak 6 nap, és kipróbálhatom (majd leírom, ha már bizonyított is). Ebb?l mindig ki kell venni elég sokat, és csak egy bizonyos részét etetni 16 napig. Holnap pont egy etet?s nap jön, úgyhogy lesz kb. 10 dkg felesleg bel?le, amit kalácssütéshez fogok használni, már látom :)) üdv, Zilka

Torma

Na, ez NAGYON izgalmas Zilka!!! Eddig nem találtam receptet a kemény kovászra..... pedig régen pl a bányászok vitték a zsebükben...az mûködhetett így, ahogy írod! Remélem felteszed a NS-ra, de ha nem, nekem mindenképp írd meg légyszi! Üdv, T:)

ZilkaZil

Szia Torma, tényleg izgalmas volt. Majd feltöltöm hamarosan, ha egy kis leveg?höz jutok! :) üdv, Zilka

Torma

Az én izgalmas felfedezésem a kefíres kovász; nézd meg, ha érdekel....24 órás, er?s kovász lett!....jó kenyeret sutottem vele... :) üdv, T:)

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Mesés megoldás született azáltal, hogy a "Fecóval" ilyen szuper mód összefogtatok! :-D Szabályosan piszkálja az ember fantáziáját, hogy én is, én is!! :-D Ami késik nem múlik, bátorságot merítek, és majd nekiugrok én is, elkészíteni.:) Szép hetet kívánok! Éva-Anyóca

Torma

Drága vagy a kedves szavaiddal Éva- Anyóca :) Minden jót kívánok, korai tavaszal, napsütéssel; tudom Neked mennyire hiányzik! T:)

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Már ezer szállal kiélezett vagyok a tavaszra!! :), és bár már tudom, hogy itt van, és a kis utolsó szórakozási pillanatait játssza még a tél,- de tudom, látom és érzem, hogy a tavasz itt van, mindjárt kopogtat, csak hatalmasra kell kinyitni neki az ajtót és ablakot!! Én már megtettem neki, várom: :-D , -, ahogy Gabinál írtam, látom, a narancsos szín? szuper szalvéták Neked is megtetszettek...klasszak, az az a szín, amelyikb?l általában én is veszek, feldobják az ember kedvét az étel és /vagy a süti mellett. :) Tényleg nagy szükségem, szükségünk van már a tavaszra, a virágokra, illatokra, melegre, napsütésre, színekre..:) Szép napot és estére jó pihenést kívánok! Éva-Anyóca

Ági78

Szia Torma! Csodás lett a kalácsod! Fecó ügyesen segített! :D Fúúúú... de ennék most egy szeletet! Puszi: Ági

Torma

Köszi Ági; finom volt és jó kísérlet; megnyugodtam, hogy lehet könnyû kovászos kalácsot sütni :) A napokban olvastam valahol, hogy a tönkölyliszttel könnyebb kenyereket lehet sütni, mint a tk liszttel....eddig nem tudtam. Most végre találtam eegy bio boltot, aminek nem hiszed el "Vad Ételek" (Wild Food) a neve! Jót nevettem...van nekik még kókuszlisztjük is...azt majd a következõ kalácsban próbálom ki. Kellemes hetet, puszillak, T:)

Ági78

De jópofa! No akkor abban a boltban lehet "vadulni" :D! Én legalábbis fel tudnék vásárolni egy egész ilyen boltot (gondolom te is), csak bírná a pénztárcám. Sebaj, már rajta vagyok és apránként termelem haza a szerzeményeket. :) Kíváncsi leszek a kókuszlisztes finomságodra... meg mindegyikre! Neked is szép hetet! Puszi: Á :)

Fahéj

GGYYÖÖNNYYÖÖRR??????! :) Le a kalappal. Elmondhatod, hogy vadkovászban igazán otthon vagy. De jó neked, Torma. :)

Torma

De kedves-lelkes vagy Fahéj, köszönöm:) azért van b?ven mit gyakorolni...a hozzáért?k évekig járták a világ legjobb pékségeit...mint a Dan Lepard is....az kéne nekem is; hú, de élvezném!!! Egy kurzus valahol egy mesterrel.... :) de így magamban is fantasztikus, mert minden sütéskor gy?jtöm a tapasztalatokat. Puszillak, Torma :)

Évi néni

Kedves Torma! Látod, így el vagyok veszve, hogy csak most olvastam el a Fecós receptet. Minden tiszteletem a kitartásodé. Én el?ször fehér liszttel próbálkoztam a kovász készítéssel, el is ment t?le a kedvem. Azért, ha ráérek, megpróbálom újra. Sajnos hamarosan újra elt?nök hetekre, de utána újult er?vel vetem bele magam a kutakodásba mások konyhája táján. Szép hétvégét. Üdv: Vass

Torma

Köszönöm Vass :) remélem, hogy pihenés lesz a pár hét; mindenképpen a legjobbakat kívánom! Hiányozni fogsz, várlak vissza! 1 hét múlva én se leszek gépközelben; 2 hétre barangolni megyünk a természetbe :) minden jót, puszillak, Torma :)

Évi néni

Akkor nagyon kellemes utat, jó pihenést kívánok! Szeretettel: Vass

sarkanya

Szia Torma, elkészítettem ezt a receptet, de nekem s?r? lett. :( Az lenne a kérdésem, hogy ezt is lehet-e DNK kenyér receptjeid alapján elkészíteni? Egész éjszaka kelne, majd reggel újra, folyt.köv. Azt vettem észre, hogy a kenyereim is azok a finomak, amik éjszaka kelnek. Lehet, hogy lassú a kovászom. Köszi, Kati :)

Torma

Szia Kati! Biztos lehet, csak ne felejtsd, hogy a hosszabb kelesztés savanykásabbá teszi a tésztát, amit nem hiszem, hogy cukorral lehetne egyensúlyozni, mert ez a savanykásság egyedi...vadkovászos...De próbáld ki; tudod a közmondást; "próba szerencse" :) Üdv, Torma :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek