Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás-tejfölös zöldbabfőzelék petrezselyemzölddel vagy kaporral

Fokhagymás-tejfölös zöldbabfőzelék petrezselyemzölddel vagy kaporral
Fokhagymás-tejfölös zöldbabfőzelék petrezselyemzölddel vagy kaporral
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon egyszerű, de nagyon finom főzelék, annak, aki egyáltalán szereti a főzelékeket.....én imádom.....a képen petrezselyemzölddel készült étel látható, de ugyanezt kaporral is szoktam készíteni, isteni úgy is.........ez nem "villantós" étel, de nem is az a célom :)......az újszülöttnek, minden új - szokták mondani :).......van olyan, aki most tanulja a főzés tudományát vagy új ízt keres......rengetegféleképpen készítjük ezt is......aprócska különbségek lehetnek az ilyen jellegű receptekben is, de az az aprócska különbség az ízek szempontjából lehet nagyon nagy különbség :).......ezért is gondoltam, mégis feltöltöm.........ugyanilyen semmiképp nem lehet itt, mivel én állítottam össze ezt a variációt - hosszú évekkel ezelőtt :), mely nagyon fincsi.....visszatérve a kaporra....aki szereti a kaprot, annak ajánlom kipróbálásra, mert nagyon finom......én olajat sosem használok rántásokhoz főzeléknél, s pörköltféléknél, véteknek tartom :)......természetesen, ha valaki úgy szereti, azt szokta meg, azzal is készítheti.......tehát, ez egy egyszerű, de nagyszerű étek.......

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Azért - is - jobb a főzelékeket rántással készíteni, mert habarással vigyázni kell, csak épphogy egyet szabad, hogy rottyanjon, különben meghígul. Ugyanez a helyzet, ha marad, s másnaposan melegítjük. Természetesen, ez is ízlés dolga, lehet habarni is, ha valaki úgy szereti! :) 

Ha nem lenne elég sűrű, egy evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldva kevés tejben, hozzáadjuk a főzelékhez, összeforraljuk!

Ha pedig túl sűrűre sikeredne, tej hozzáadásával lehet hígítani!

Jó, ha tartunk otthon, étkezési keményítőt, szinte mindenbe lehet használni!

Amíg van friss bab, addig természetesen abból készítsük!

Ha már nincs, akkor tökéletes az üveges, konzerv, illetve mirelit bab is!

Én tettem bele egy teáskanálnyi cukrot is - de enélkül is finom, azért nem írtam a hozzávalókhoz, hogy aki cukormentes ételt szeretne, akkor ez ne legyen neki hátrány! Minden "sós" ételbe teszek egy pici cukrot, s minden "édes" ételbe egy pici sót, így jobban "kijönnek" az ízek!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, tetszőleges hosszúságúra feldaraboljuk. Én le szoktam törni a végeit - ezt még Édesanyámtól láttam gyerekkoromban, aki már nincs közöttünk :( -, de ezt csak akkor lehet így csinálni, ha valóban zsenge még a bab.
  2. Sós, ételízesítős (több legyen az ételízesítő, tulajdonképpen én ezzel "sózom" - vigyázzunk így a sózással) vízben, ami jól ellepi, megfőzzük, de belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, s ezzel együtt főzzük.
  3. Amikor már vajpuha a bab, a zsírból a liszttel világos rántást készítünk, benne a 2 gerezd zúzott fokhagymával, beletesszük a pirospaprikát, gyorsan összekavarjuk, felöntjük a főzőtejszínnel (tejjel) és mindezt a zöldbabhoz adjuk, állandó kavargatás mellett. Pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
  4. Hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet (vagy aprított kaprot), hozzákavarjuk a tejfölt, ezzel összeforraljuk, még pár percig lassú tűzön rotyogtatjuk, majd lekapcsoljuk alatta a gázt, s lefedve fél órát pihentetjük, s lehet tálalni. Ha valaki savanykásan szereti, kevés ecetet tehet bele a végén, illetve tálaláskor adhatunk mellé, s ki-ki saját ízlésének megfelelően tehet bele ecetet! Így is próbáltam már, főleg amikor kaporral készítettem, s nagyon finom volt! :)
  5. Tálaláskor a tetejét díszíthetjük aprított petrezselyemzölddel (kaporral), de el is hagyható! :)
  6. Lehet pörkölttel, sült hússal, fasírozottal, virslirózsával tálalni, de így önmagában is isteni finom. Én rántott sajtot (saját készítésű, fagyasztott) sütöttem ki hozzá, de végül önmagában fogyasztottuk, a sajtot pedig külön! :) Egyébként is, én a legtöbb főzeléket feltét nélkül, langyosan szeretem, de ez ízlés dolga! :) JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! :)
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 88 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 53
össznézettség: 45 102
elküldve: 1
receptkönyvben: 80
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
151 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

petrezselymes zöldbabfőzelék

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dioevi
dioevi Mon, 2019-04-01 14:01

Nagyon részletesen leírtad - isteni....Én nem mai szakács vagyok ,mégis szívesen olvastam. Sokan nem szeretik a kaprot,ez izlés dolga , nálunk otthon minden zöldbabos, káposztás étel azzal készült....Nagymamám erdélyi és én tőle tanultam,amit tudok. Tudom ,aki zsiradékmentesen próbál enni az inkább habarja a dolgokat, pedig egész más íze van az ételeknek rántással.....
Köszönöm szépen

Control
Control Tue, 2017-07-25 08:09

Na ez annyira jól hangzik, hogy ma elkészítem ebédre. Köszönöm a receptet, jó hetet kívánok!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Tue, 2017-07-25 22:02

Szia, kedves "Control"!

Nagyon örülök, hogy elnyerte tetszésedet, annak még jobban örülök, hogy szándékodban is áll elkészíteni! :)
Légyszíves, írjál majd, hogyan sikerült, s ízlett-e?! Remélem, ízleni fog!!! :)

Kellemes, szép napokat kívánok Neked: Judyth

Control
Control Thu, 2017-07-27 17:08

Kedves Judyth! Nagyon finom lett, felettük a recepttárba. Az összes receptedet szeretném kipróbálni, mert nagyon finomak lehetnek. Feliratkoztam a receptjeid értesítőjére hogy ne maradjak le egyről sem. Nagyon jó pihenést kívánok a hétvégére, üdvözlettel : Éva

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Mon, 2017-07-24 14:33

Szia Judyth!
Én is pontosan így készítem a zöldbabfőzeléket (Családi hagyomány!!!!!). Édesapám szerette pici kaporral. Olyan jó, hogy ez a fincsi főzelék és itt a főzési eljárásra is gondolok, most általad "visszaköszön".
Andi

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Tue, 2017-07-25 21:58

Szia Andi!

Örülök neki, hogy Te is így készíted, azt hiszem, az "eljárások" szüleinkről maradtak ránk, s jó volt egy kicsit visszaemlékezni! Édesanyám is így készítette, a kapor és petrezselyemzöldje nélkül, ezt már én vittem bele, tényleg nem hallottam, hogy mások így is készítik! Visszatérve, csak fokhagymásan, tejfölösen, berántva is imádom, kifejezetten feltét nélkül, szobahőmérsékleten!
Köszönöm, hogy írtál!
Én a barackos sütiddel szemezek, valószínűleg, hamarosan elkészítem, guszta, egyszerű, már érzem is az ízét - összeállítom magamban! :)
További szép napokat!

Judyth

464
zöldbab 1 kg
fokhagyma 4 gerezd
ételízesítő 1 ek
0 ízlés szerint
sertészsír 4 ek
főzőtejszín 2 dl
finomliszt 2 evőkanál
fűszerpaprika 1 késhegynyi
tejföl 330 g
petrezselyem 1.5 csokor
víz 6 dl