r
Nosalty Logó

Fokhagymás-tejfölös zöldbabfőzelék petrezselyemzölddel vagy kaporral

Walaky
Fokhagymás-tejfölös zöldbabfőzelék petrezselyemzölddel vagy kaporral
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

469
Kalória
9.1g
Fehérje
29g
Szénhidrát
37.4g
Zsír
466.4g
Víz
80.4g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
12.2g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 469 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1878 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 82 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    648.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    252 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    466.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    299 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    373 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    152 micro
  • β-karotin
    1718 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2352 micro
Összesen 469 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    149.7 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    322 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2593.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    1008 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    322 mg
  • Foszfor
    863 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    116 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    1865.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1195 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    205 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    1493 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    427 micro
  • Kolin:
    279 mg
  • Retinol - A vitamin:
    589 micro
  • α-karotin
    607 micro
  • β-karotin
    6874 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9406 micro
Összesen 1878 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    81.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    299 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    409 micro
Összesen 82 kcal

Elkészítés

  1. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, tetszőleges hosszúságúra feldaraboljuk. Én le szoktam törni a végeit - ezt még Édesanyámtól láttam gyerekkoromban, aki már nincs közöttünk :( -, de ezt csak akkor lehet így csinálni, ha valóban zsenge még a bab.
  2. Sós, ételízesítős (több legyen az ételízesítő, tulajdonképpen én ezzel "sózom" - vigyázzunk így a sózással) vízben, ami jól ellepi, megfőzzük, de belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, s ezzel együtt főzzük.
  3. Amikor már vajpuha a bab, a zsírból a liszttel világos rántást készítünk, benne a 2 gerezd zúzott fokhagymával, beletesszük a pirospaprikát, gyorsan összekavarjuk, felöntjük a főzőtejszínnel (tejjel) és mindezt a zöldbabhoz adjuk, állandó kavargatás mellett. Pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
  4. Hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet (vagy aprított kaprot), hozzákavarjuk a tejfölt, ezzel összeforraljuk, még pár percig lassú tűzön rotyogtatjuk, majd lekapcsoljuk alatta a gázt, s lefedve fél órát pihentetjük, s lehet tálalni. Ha valaki savanykásan szereti, kevés ecetet tehet bele a végén, illetve tálaláskor adhatunk mellé, s ki-ki saját ízlésének megfelelően tehet bele ecetet! Így is próbáltam már, főleg amikor kaporral készítettem, s nagyon finom volt! :)
  5. Tálaláskor a tetejét díszíthetjük aprított petrezselyemzölddel (kaporral), de el is hagyható! :)
  6. Lehet pörkölttel, sült hússal, fasírozottal, virslirózsával tálalni, de így önmagában is isteni finom. Én rántott sajtot (saját készítésű, fagyasztott) sütöttem ki hozzá, de végül önmagában fogyasztottuk, a sajtot pedig külön! :) Egyébként is, én a legtöbb főzeléket feltét nélkül, langyosan szeretem, de ez ízlés dolga! :) JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 40 p

Ez egy nagyon egyszerű, de nagyon finom főzelék, annak, aki egyáltalán szereti a főzelékeket.....én imádom.....a képen petrezselyemzölddel készült étel látható, de ugyanezt kaporral is szoktam készíteni, isteni úgy is.........ez nem "villantós" étel, de nem is az a célom :)......az újszülöttnek, minden új - szokták mondani :).......van olyan, aki most tanulja a főzés tudományát vagy új ízt keres......rengetegféleképpen készítjük ezt is......aprócska különbségek lehetnek az ilyen jellegű receptekben is, de az az aprócska különbség az ízek szempontjából lehet nagyon nagy különbség :).......ezért is gondoltam, mégis feltöltöm.........ugyanilyen semmiképp nem lehet itt, mivel én állítottam össze ezt a variációt - hosszú évekkel ezelőtt :), mely nagyon fincsi.....visszatérve a kaporra....aki szereti a kaprot, annak ajánlom kipróbálásra, mert nagyon finom......én olajat sosem használok rántásokhoz főzeléknél, s pörköltféléknél, véteknek tartom :)......természetesen, ha valaki úgy szereti, azt szokta meg, azzal is készítheti.......tehát, ez egy egyszerű, de nagyszerű étek.......

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek