Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás csomó

Fokhagymás csomó
Fokhagymás csomó
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A TV-ben a pizzatésztához mutattak több variációt, nekem ez annyira megtetszett, rögtön kötözködni akartam.

hozzávalók / 9 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Fahéjasat is készítettem, ha valaki szintén el akarja készíteni, akkor a fokhagymás vajnak csak a fele kell.
Az édes töltelékhez pedig:

  • 10 dkg vaj, szobahőmérsékletű
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 ek fahéj

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meleg vizet összekeverjük a cukorral, meg az élesztővel, 5 percig hagyjuk állni, majd hozzáadjuk az olajat.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval, és beleöntjük az élesztős vizet, összegyúrjuk, dagasztjuk pár percig. Mikor elválik az edény oldalától, borítsuk ki lisztezett deszkára, és gyúrjuk meg 1-2 percig. Egy kiolajozott edénybe rakjuk, lefedjük, és duplájára kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A szobahőmérsékletű vajat villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a sót, a zöldfűszereket, a fokhagymát, meg a parmezán sajtot.
  4. Amikor a tészta megkelt, kettéosztjuk, és az egyik felét széthuzigáljuk kb. 25x46 cm-re. Az egyik felét megkenjük a fűszeres vaj 1/4-ével, a másik felét ráhajtjuk úgy, hogy 12,5x46 cm-es teglalapot kapjunk. Hosszában 18 egyenlő részre vágjuk (egy csík 12,5x 2,5 lesz). A csíkokra egyenként csomót kötünk, a két végét alura hajtjuk, és sütőlemezre rakjuk.
  5. A tészta másik felével ugyanígy járunk el. A megmaradt fűszeres vajat megolvasztva, sütes után kenjük a tészta tetejére.
  6. A sütőt begyújtjuk, amíg melegszik, addig a tészta pihen. Berakjuk a sütőbe, pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 505
elküldve: 13
receptkönyvben: 746
elkészítve: 17/32
Facebookon megjelent: 1

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fűszeres-vajas pizzatészta másképp, fahéjas tésztacsomók

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aigul
Aigul Wed, 2015-04-29 16:13

Kedves Witch! Kezdő szakács vagyok és az instant élesztővel nincs jó tapasztalatom...helyettesíthetem rendes tejes, cukros élesztővel? Köszönöm :)

witch
witch / witch Wed, 2015-04-29 17:17

Kedves Aigul!
Igen, nyugodtan hasznalj frisset, ha Neked az valt be. Nalunk sajnos csak instant kaphato, de szerencsere mukodo kepes. :o)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2011-12-09 01:56

Koszonom szepen gyors valaszodat es a fantaziadus receptedet. Minden jot kivanok.Eva

witch
witch / witch Wed, 2011-12-07 23:44

Kedves evaneo! Igen fahejas a barna.
A toltelek pedig: 10 dkg puha vaj
20 dkg barna cukor
2 ek fahej
Ha mindketto toltelekkel sutod egyszerre,
akkor a fokhagymasnak eleg a fele.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2011-12-07 21:40

Kedves Witch, a barna szinuben milyen toltelek van? Elkepzelheto edesen fahejasan? A zold vajasat mindenkeppen megcsinalom, nagyon profi. Koszi

witch
witch / witch Fri, 2011-11-11 17:27

Orulok, hogy ennyire izlik!:) Amikor megkostoltam en is majdnem elajultam, biztos azert, mert fokhagyma manias vagyok.

simivik
simivik Fri, 2011-11-11 14:24

Ma megsutottem, a masodik tepsi eppen most sul. Nagyon finom es nagyon egyszeru elkesziteni. Ugyan en nem csomokat, hanem csigakat keszitettem belole. Szerintem nem utoljara :)

473
finomliszt 55 dkg
víz 4 dl
instant élesztő 5 kávéskanál
cukor 1 csipet
olívaolaj 3 ek
2 tk
vaj 25 dkg
zöldfűszer 4 ek
parmezán sajt 4 dkg
fokhagyma 10 gerezd
2 teáskanál