Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Flan Napolitano

Flan Napolitano
Flan Napolitano
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tradicionális mexikói karácsonyi puding, amit nem csak karácsonykor készítenek. A receptet is egy mexikói barátomtól kaptam. A creme caramel nagytestvére (legalábbis méreteiben), hiszen míg azt kis tálkákban szervírozzák, ezt szeletelve kínálják. Nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amilyennek első olvasásra tűnik! :)
Ha nincsen kéznél turmixgép, akkor természetesen kézi habverővel is dolgozhatunk. Kézzel is lehet próbálkozni, de nem nagyon érdemes, mert a sűrített tejet nagyon nehéz keverni. A turmixgép még azért praktikus, mert van rajta beosztás, így látjuk, hogy mikor lesz pont 1 l.

hozzávalók / 6 adag

A krémhez

A karamellhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kb. 2 literes lábosban, amiben az egész pudingot készítjük, összekeverünk 3 ek cukrot 1 ek vízzel, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve karamellizáljuk. Ha készen van, félretesszük, hogy kicsit szilárduljon. Fontos, hogy a karamell egyenletesen legyen az edény alján.
  2. A tojásokat, a vaníliaaromát, a rumot, és a kétfajta sűrített tejet turmixgépbe öntjük, és annyi tejet adunk hozzá, hogy az egész szósz összesen 1 l legyen. (Ehhez a mennyiséghez egyébként kb. 1,5-2 dl tej szükséges, a tojások méretének függvényében.) Nagyon alaposan összedolgozzuk.
  3. A szószunkat a már kihűlt, félig szilárd karamellre öntjük. Nagyon fontos, hogy a karamell szilárd legyen, különben összekeveredik a szósszal, és nem lesz szép a pudingunk.
  4. Egy nagyobb edénybe vagy mélyebb tepsibe vizet eresztünk, és beleállítjuk a pudingos lábost. A víznek nem szabad belekerülnie a pudingos edénybe, de fontos, hogy a nagy edényben legalább olyan magasan álljon a víz, mint a kis edényben a puding. (Különben soha nem sül meg.)
  5. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 1 óra alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizhetjük: akkor jó, ha a kihúzott tű száraz marad, és a puding nem folyik ki a helyéről.)
  6. Ha elkészült, megvárjuk, míg kihűlt, majd a tetejére teszünk egy tányért, és kifordítjuk.
  7. Szeleteljük, mint a tortát.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 259
elküldve: 1
receptkönyvben: 393
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: mexikói
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mexikói karácsonyi puding, creme caramel torta, karamellpuding, karamell öntetes puding

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-05-27 21:39

Drága Zit!
Én kivétel nélkül bármikor és bárkire a legnagyobb örömmel főzök. Ha tehetném, mást sem csinálnék - és ez most tényleg komoly! :D
Te meg elkészíthetnéd nekem a Kárpáti borzacskádat. Meg kéne kérni Petrát, hogy csináljunk egy nagy nosalty találkozót, ahová mindenki visz valamit a saját kedvencei közül :D
Szép estét,
Üdv:
Nóra

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-05-27 23:41

Drága Nóri, nagyon ráéreztél valamire: én épp tegnap készítettem el a jól bevált borzacskánkat (este 22.10-kor fejeztem be). :-))) Én is pedzegettem amúgy Petrának már ezt a talis ötletet, remélem, nem vetette el a gondolatot - bár tudom, sokan, sokfelé lakunk ebben a nagy-nagy közösségben. Hé, lehetne road-show is! :-D
Egyébként pedig én is épp ma gondoltam rá, mennyire csodálatos élmény főzni a Szeretteinkre - vagy Bárkire! Sütni pedig azért sütök, mert kikapcsol. Nekem ez a "Seduxen". :-D Ha elegem van mindenből, muszáj összedobnom egy kenyeret legalább, vagy mást, leginkább Limara oldaláról, vagy innen.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-05-28 23:16

Én is így vagyok vele! Volt egy film nemrégiben Julia Childról,meg egy lányról, aki a kaotikus életében úgy próbál rendet tenni, hogy végigfőzi az összes receptjét, és blogot ír róla. Ő mondja, hogy a főzésben az a jó, hogy egy olyan napon, mikor semmi nem biztos, ha hazamész és összekeversz tojást liszttel meg csokival, biztos, hogy valami istenit kapsz :D. Na hát nagyon egyetértek!
A borzacskát meg már rég keresem, volt a közelünkben egy étterem, kiskoromba sokat jártunk oda, édesapámnak ez volt a kedvence. Sajnos megszűnt, ő meg azóta is hiányolja. Na ha hazamentem, ez lesz az első, amivel meglepem!
Petra fülét meg rágjuk együtt :D
Szép hétvégét!
Üdv:
Nóra

kukelan
kukelan / kukelan Tue, 2010-04-27 12:40

Köszönöm a receptet! Kipróbáltam, és nagyon finom lett. Ugyan a sütési idő majdnem a duplája lett (nem légkeveréses sütőben készítettem), de összeállt, és nagyon boldog voltam ettől.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-04-27 12:48

Kedves Kukelan!
Örülök, hogy ízlett, annak még jobban, hogy sikerélményed volt vele. Külön köszönöm, hogy leírtad a dupla sütési időt, mert én eddig mindig csak légkeverésesben csináltam, de jó ha a gázsütő ideje is itt van.
Üdvözlettel:
Dacota

533
sűrített tej 400 g
sűrített tej 400 g
tojás 6 db
vaníliaaroma 3 teáskanál
rum 1 ek
tej 1.5 dl
cukor 3 ek
víz 1 ek