Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fésűs karaj

Fésűs karaj
Fésűs karaj
150 perc / előkészület: 60 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt itthon egy kisebb darabka karaj. A vasárnapi ebéd második fogásaként képzeltem el, de nem a hagyományos módon megtöltve, egész kolbásszal a közepében, hanem egy kicsit más formában. Így jött az ötlet, hogy legyen bevágva, és kolbász karikákkal együtt megsütve. Így egy fésűre emlékeztet, ezért is lett fésűs karaj a neve.
Ez nem egy túl nagy adag, de a Férjemmel ketten a 7 szeletre felvágott husit nem bírtuk elfogyasztani a húsleves után.
Krumplipüré körettel az igazi. 
Nagyon dekoratív, igazi ünnepi étel, azt hiszem máskor is fogom készíteni, talán nagyobb karaj darabbal. Hidegtálra is kiváló húsféle.

Még több kép a készítéséről a blogon megtekinthető.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karajt alaposan megtisztítjuk, majd egy éles, hosszú pengéjű késsel hosszában először középen vágunk egy mélyedést úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst, majd még két további vágást ejtünk.
  2. Az olajat egy tálkába öntjük, és hozzáadjuk a sót, az őrölt borsot, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat, és jól összekeverjük.
  3. Alaposan bedörzsöljük a fűszeres páccal a karajt kívül, és a vágásokban is.
  4. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, és a vágatokba rakjuk. Egy kötöző zsineggel szorosan átkötjük.
  5. A szalonna csíkokat egy magasabb falú jénaiba fektetjük, és rárakjuk a kötözött karajt.
  6. Meglocsoljuk a maradék páclével. Pár óra hosszára hagyjuk pihenni, az még jobb, ha előző este bepácoljuk.
  7. Előmelegített sütőben -a jénai tetejét ráhelyezve, és kb. 1 dl vízzel felöntve- 220 fokon hőlégkeveréssel puhítjuk. Majd a fedőt levéve további 30 percet pirítjuk, néha meglocsolgatva az olajos lével.
  8. Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd levágjuk róla a zsineget. Egy éles késsel szépen szeletelhető.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20×30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 476
elküldve: 1
receptkönyvben: 62
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kolbászos karaj, kolbásszal töltött pácolt sertéskaraj, pácolt karaj

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1075
sertés rövidkaraj 50 dkg
gyulai kolbász 5 dkg
1 tk
fekete bors 1 kk
fokhagyma 3 gerezd
napraforgó olaj 1 dl
füstölt szalonna 5 dkg