Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér kenyér Bettymami konyhájából

Fehér kenyér Bettymami konyhájából
Fehér kenyér Bettymami konyhájából
60 perc / előkészület: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy idő után kicsit elég volt már a "kockaformából", amit a kenyérsütőgép produkált, így gondoltam, kipróbálom a sütőben megsütni a gép által kidolgozott tésztát, és szinte mindig jól is sikerült. Annyi itt a fontos, hogy így valamivel keményebb tésztát kell dagasztani, különben a tepsiben a keléskor meglágyul, "elterpeszkedik a tészta", és széles, lapos kenyér lesz belőle. Lehet venni különböző féle/fajta eszközt erre a célra is.
Én eleinte csak simán sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, ma már egy 8 literes jénaiban vagy más néven kacsasütő tálban sütöm a kenyereket.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, én ezt régebben mindig a kenyérsütőgépre bíztam, de amióta megvan a robotgépem, az intézi ezt el nekem.
  2. Amikor kész a gépi dagasztás, egyszer kézzel még átgyúrjuk, cipót formázunk, és kb. fél órát hagyjuk a tálban letakarva kelni.
  3. Majd ismét átgyúrás, és újabb 1/4 óra pihi.
  4. Ezután megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét rátesszük, és ismét hagyjuk, amíg kb. a duplájára kel.
  5. Majd egy éles késsel bevágjuk, és addig hagyjuk még kelni, amíg a vágások kicsit szétnyílnak.
  6. A jénai tetejét jól bespricceljük hideg vízzel, rárakjuk az aljára, és betoljuk a 220 fokosra előmelegített sütőbe.
  7. 40 perc után levesszük a tetejét, és így sütjük még 10 percig. Ha kész, rácsra tesszük hűlni, és még forrón lespricceljük hideg vízzel.

 

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 49 277
elküldve: 3
receptkönyvben: 87
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Bettymami

Mióta szakács: 2013.07.28.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

kenyér házilag, házi fehér kenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kétcica
Kétcica Fri, 2015-02-06 13:55

Megsütöttem, köszönöm, első kenyerem volt, jó lett. Jénaimnak nincs teteje, ezért összekombináltam egy másik recept sütési módszerével, ahol alá egy tepsi vizet irnak. Az alja ránézésre meg sem sült emiatt,de felvágva mégis rendben volt. Viszont nem volt ropogós héj az alján, csak a sápadt, bár megsült tészta. A Te módszereddel szépen megsül az alja is? Mert akkor veszek egy másik tálat a cél érdekében.

gazdabolt
gazdabolt Tue, 2020-03-24 15:18

A vizet 10 -15 perc múlva ki kell venni,mert addig már van elé gőz.Csak 1-2 dl. vizet kell betenni egy edénybe,már akkor,amikor melegszik a sütő,s mielőtt berakjuk a kenyeret,így addig jó gőzős lesz.

589
finomliszt 40 dkg
öregtészta 20 dkg
tej 1 dl
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 1 dkg
víz 2 dl
vaj 5 dkg
1 teáskanál