r
Nosalty Logó

Fehér kenyér házilag

NS
Fehér kenyér házilag
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

757
Kalória
18.6g
Fehérje
139.8g
Szénhidrát
12.5g
Zsír
151.1g
Víz
-
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
5.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 757 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3026 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 234 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    748.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    398 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    139.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    151.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 757 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    49.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2992.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    841 mg
  • Nátrium
    1593 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    559.3 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    604.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    379 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 3026 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 234 kcal

Elkészítés

  1. Meleg 1,5 dl vízben feloldjuk a mézet. Hozzámorzsoljuk a friss élesztőt. 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A dagasztógépbe öntjük, valamint az átszitált lisztet, sót, olajat, a maradék 3,5 dl vizet. 5 percet 1-es fokozatban összegyúrjuk. Lágy, nem túl ragacsos legyen.
  3. Lisztezett tálkában a kerek cipóra formázott tésztát, meleg helyen, 1 órát kelesztjük.
  4. Amikor megkelt, ovális jénaitálkát kivajazunk, kilisztezünk. A lisztezett deszkán a levegőt kinyomkodjuk a tésztából, kicsit átgyúrjuk. A cipót megformázzuk. Tetejét keresztben 3 helyen bevagdossuk, ahogy illik. A tálban még 30 percet pihentetjük.
  5. A sütő aljába, kis zománcos lábaskába vizet teszünk. E fölé tolom betoljuk kenyérkénket. 220 fokos hőlégkeverésre állítjuk. 15 percet sütjük ilyen magas hőfokon. Amikor átállítjuk 190 fokra, megspricceljük meleg vízzel. (A jénai forró!!) Így sütjük 30 percet még. Ha ropogós, kopogós a héja, akkor kivesszük, egy deszkalapocskán kihűtjük. Felvágni csak akkor, amikor már nem kéz meleg vagy annál alacsonyabb a hőmérséklete.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Olyan kenyér, amihez nem használok öreg kovászt. Azonnal készíthető és finom fehér kenyér.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek