Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eszterházy-torta Gogi Mónitól

Eszterházy-torta Gogi Mónitól
Eszterházy-torta Gogi Mónitól
110 perc / előkészület: 20 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A saját szülinapomra sütöttem először, azóta tökéletesítgetem a technikát. Mikor jobban sikerül, mikor kevésbé. Ha néha egy kicsit ronda is, de az íze mindig finom. :-)

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel, és a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk.
  2. 5 tepsit kizsírozunk, liszttel behintjük, és a masszából egyenként kb. 20-25 cm átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lángon 16-18 percig sütjük.
  3. A sütőből kivéve késsel elmozdítjuk a helyéről, hogy ne ragadjon le.
  4. A krémhez a pudingport a tojásokkal, és egy kevés tejjel simára keverjük.
  5. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, és a tojásos masszát beleöntjük. Kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik.
  6. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk.
  7. A megsült tésztakorongokat a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára hűtőszekrénybe rakjuk.
  8. A tetejére a porcukrot a vízzel és a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük.
  9. Mielőtt megdermedne, az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csorgatunk a bevonatra, és fogvájóval átlósan csíkokat vésünk.
  10. A torta oldalához durvára vágott, pirított mandulát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 039
elküldve: 4
receptkönyvben: 152
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Móni főz

Mióta szakács: 2011.11.24.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

diótorta, ünnepi diótorta, diós-pudingos torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bubu46
Bubu46 Fri, 2012-02-10 13:03

Hááát - nem tudom hány háztartásban van 5 db. azonos méretü tepsi, aztán hány olyan , ahol a sütőbe egyszerre be is fér ez az 5 db ?!
Bár a 90 perc sütési idő a külön sütést sugallja,de egyszerre kikeverni az egész masszát - az nekem gyanús, mert 1,5 óra várakoztatás nem tesz jót a tojásfehérjének. Én egyenként kevertem, sütöttem, de igen időigényes - egyszerübb megoldást keresek . Nem próbáltad egyszerre kisütni és lapokra vágni ? Kicsit drága ahhoz, hogy kisérletezgessek , de a lányom kedvenc sütije és hamarosan meg szeretném ismét sütni. Ja, és még valami : a krémhez nem csak a tojássárgáját használod ? Köszönöm - további szép napot !

batane.monika
Móni főz / batane.monika Fri, 2012-02-10 16:37

Nos először is nekem dupla sütőm van , így egyszerre két lapot szoktam kisütni. Tepsinek pedig a 25 cm-es pizzasütőket használom mivel az ára nem vészes (350 Ft/db volt a 100-as boltban, nem egy tefal minőség, de a célnak megfelel:-)) és van belőle 5 db.
Prbáltam már egben megsütni úgy sem rossz, de 4 lapnál többet nem tudok vágni belőle, ez lehet csak az én ügyetlenségem.
Személy szerint én az egész tojásokat belerakom a krémbe és mindig finom.
Üdv: Móni

757
tojásfehérje 10 db
cukor 28 dkg
dió 28 dkg
finomliszt 5 dkg
fahéj 1 késhegynyi
vaj 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
vaníliás pudingpor 1 tasak
tojás 3 db
tej 4 dl
cukor 15 dkg
vaj 30 dkg
porcukor 7 ek
víz 1 ek
tojásfehérje 1 db
étcsokoládé 5 dkg