Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eszterházy praliné

Eszterházy praliné
Eszterházy praliné
70 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokunk kedvence az Eszterházy torta, így hobbi bonbonosként természetesen el is készítettem. :)

hozzávalók / 5 adag

A diókrémhez

A fehér csokoládékrémhez

A bevonáshoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy teflon serpenyőben pirítsuk át a megtört dióbelet, távolítsuk el a héját, majd daráljuk le. A ledarált diót tegyük vissza a serpenyőbe és a cukorral együtt pár percig pirítsuk. Ennyi idő alatt a cukor megolvad, és nem fog ropogni a fogunk alatt. Adjuk hozzá a tejszínt, végül a vajat. Keverjük jól össze.
  2. Az így elkészült masszát tegyük egy sütőkeretbe, vagy ehhez hasonló tálkába, és oszlassuk el egyenletesen. A felesleges zsiradékot egy papírtörlővel itassuk fel.
  3. Készítsük el a fehércsokoládés krémet. A tejszínt épp csak forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét, és keverjük el. (Ha nem olvadna fel azonnal, egy picit visszatehetjük melegedni). Adjuk hozzá a vanília rúd kikapart magjait és a konyakot. Öntsük az egészet a dióréteg tetejére. Amint kihűlt, tegyük a hűtőbe 1 éjszakára. (nálam 2 éjszakát állt, mert túl elfoglalt voltam)
  4. Egy éles késsel vágjuk körbe a keretet.  A felesleges zsiradékot ismét itassuk fel egy papírtörlővel.
  5. Vágjuk fel 3x7 db téglatestre.
  6. Vízgőz fölött olvasszuk fel a fehér csokoládét. Mártóvilla segítségével mártogassuk meg egyenként a szeleteket, és hagyjuk lecsöpögni a felesleges csokoládét.
  7. Olvasszunk fel az étcsokoládét, tegyük egy zacskóba, vágjuk ki az egyik sarkát, és csíkozzuk be a bonbont/pralinét, lehetőleg "Eszterházy formájúra" (Hosszában húzunk 3 vékony csíkot és egy fogpiszkáló segítségével keresztben áthúzzuk, egyszer jobbról-balra, majd balról-jobbra...stb). Tegyük a hűtőbe, és amint megdermedt fogyaszthatjuk. :) További képek az elkészítésről itt.
  • tepsi mérete: 14x14 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 38 242
elküldve: 14
receptkönyvben: 862
elkészítve: 14/23
Facebookon megjelent: 3

szakács

Emőke

Mióta szakács: 2012.01.07.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bonbon, praliné, Eszterházy bonbon

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

taki18
taki18 Fri, 2014-02-21 17:48

Biztos,hogy a tepsi 14x14 cm,mert azt nagyon kicsinek találom.Nem 24x24cm?Szeretném elkészíteni,remélem válaszolsz.Nagyon szépek a sütik.Köszönöm.

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Fri, 2014-02-21 18:02

Szia! Igen biztos, ez egy kis keret. Nézd meg a linken szereplő további képeket és akkor láthatod a folyamatot! :) Emőke

taki18
taki18 Fri, 2014-02-21 18:14

Köszönöm!Akkor majd dupla adaggal készítem el 28x28cm kerettel.Hány db van egy adagból?

nyuszika
Nyuszika / nyuszika Fri, 2012-01-20 07:07

Gratulálok a művedhez,gyönyörű!Én nem szeretem a diót,de elgondolkoztam rajta a képed láttán hogy mégiscsak elkészíthetném....:)

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Fri, 2012-01-20 07:05

Kedves HossoAni/Anita: köszönöm szépen!! Remélem ízleni fog! :) /módosítottam a 6-7 ponton (a csíkozásra vonatkozó résznél, ne legyen megdermedve a fehér csokoládé, mert akkor nem lehet ilyen szépen belehúzni a csíkokat) :) Remélem beszámolsz, hogy sikerült! :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Fri, 2012-01-20 00:49

Kedves Emőke!
Nagyon szépséges dolgot alkottál! Gratulálok! Az Eszterházy torta a kedvencem, így ezt ki kell próbálnom, elmentettem.
Üdv:
Anita

b.nehiba
b.nehiba Thu, 2012-01-19 21:25

Szia! Gyönyörű és már érzem a számban az ízét, imádom:) Egy kérdés, milyen főzőtejszínt használtál? Köszönöm! B.

Ildike001
Ildike001 Thu, 2012-01-19 19:49

Gyönyörű!Gratula!Én tegnap távolítottam el fél kg dióról a héját,én is kicsit pirítottam,és kiskéssel távolítottam el,így szép világos lett a sütim!

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Thu, 2012-01-19 19:53

Sárki: Köszönöm! Ha jól átpirítod a diót, valamelyik diószemről simán le lehet húzni. Amelyikről nem, azt egy kicsit meg kell dörzsölni. De az se baj, ha rajta marad, úgyis nagyon finom. :)

klivi: köszönöm, igyekszem a többivel is. ;)

Sárki
Sárki / Sárki Thu, 2012-01-19 19:11

Gyönyörű lett. Szeretném megkérdezni, hogyan kell eltávolítani a dió héját?

693
dió 15 dkg
cukor 3 ek
főzőtejszín 3 ek
vaj 1 dkg
főzőtejszín 40 g
fehér csokoládé 15 dkg
vanília 0.5 db
konyak 1 teáskanál
fehér csokoládé 20 dkg
étcsokoládé 5 dkg