r
Nosalty Logó

Tejkaramella

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gerdi
Tejkaramella
adag
Főzés
perc
  • 2% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 851 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3402 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 299 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    257.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.4 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    279 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 851 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.7 g

Zsír

  • Összesen
    135.6 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    444 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1029.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    509 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    549.7 g
  • Cukor
    549 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    254.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    92 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1096 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 3402 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    90.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 299 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókat lábosba töltjük.
  2. Időnként megkeverve, gyenge lángnál főzni kezdjük.
  3. Addig főzzük, míg világosbarna, karamellszínű lesz, s sűrűsödni kezd.
  4. Olajjal vékonyan kikent edénybe töltjük, s hagyjuk megszilárdulni, utána szeleteljük.
  • Receptkönyvben: 514
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 62131
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 02.

Receptkategóriák

Naaagyon szeretem a tejkaramellát. Végre találtam egy receptet, amely igencsak hasonlít a boltihoz. Vagy most véletlenül sikerült?

Hozzászólások (19)

Olaszné Anci

Kedves Gerdi! Nagyon szeretjük a tejkaramellát, gyorsan el is mentettem! Szép napot neked! Ja és köszönöm: Anci

Gerdi

Kedves Anci! Szívesen:-) Üdv.Meli

Tmea

Ez annyira guszta, hogy most azonnal bekapnék bel?le egyet...:-)) vagy kett?t...vagy amennyi van bel?le!

Gerdi

Szia, Tmea! Könnyen elkészíthet?, legfeljebb kiskanállal eszitek meg, mint mi el?z? alkalommal...de az másik recept volt. Jó étvágyat hozzá! Üdv. Meli

Törölt felhasználó

nagyon finom, de mi kanállal ettük :( valamiért nem volt te nem lett teljesen szilárd

Gerdi

Szia, Juditka! Én is így jártam el?z? alkalommal, egy másik recepttel, de ez véletlenül (?) jó lett, gondoltam, ez a jó recept. Lehet, mégsem? Hamarosam újra elkészítem, s megírom az eredményt. Üdv. Meli

Gerdi

Szia, Juditka! Tegnap újra elkészítettem a tejkaramellát, de nem lett olyan, mint az el?z?. Nem is akart barnulni igazán, 75 percig f?tt, s meg sem szilárdult teljesen. Az íze az tökéletes, az állaga nem. Hogy min múlik... de rá fogok jönni, nem adom fel:-) Üdv. Meli

Törölt felhasználó

ha kicsit kevesebb tejet teszel hozzá, lehet, hogy szilárdabb lesz,nem?

Gerdi

Szia, Cormia! A hosszas f?zés során a tej víztartalma elpárolog, közben a cukor karamellizálódik, csak nem sikerül mindig ugyanúgy, s azt nem tudom, miért. Pedig ugyanúgy csinálom. De ha nem szilárdul meg teljesen, akkor is finom! Hogy a tej mennyiségén múlna? Ha kipróbáltad, jelezz! Üdv. Meli

Törölt felhasználó

Tölts meg egy poharat hideg vízzel, és cseppents bele a karamellából. Ha golyócskaként ér az aljára, akkor jó. Ekkor simítsd tepsibe vagy tálba, ha ugyanis tovább melegíted, töredezni kezd, így viszont nem szilárdul meg. Pár óra szikkadás után felkockázhatod. Ez volt a baj hogy túl sokáig melegítettétek . :D

Gerdi

Colapaci, köszönöm a tippet, éppen gondolkodtam újabb adag karamella készítésén! Üdv. Meli

Törölt felhasználó

Én ezt a fél kiló cukrot iszonyatosan soknak tartom. Valaki próbálta kevesebbel?

Törölt felhasználó

A tejkaramellát én is szeretem, nagyon jól néznek ki, biztos finomak is. Vajkaramellát úgy szoktam készíteni, hogy a készen kapható tubusos cukrozott súrített tejet kezdem nagyon kis lángon forralni, ha világos aranybarnára pirúlt a színe, félreveszem, kis id? múlva vajat keverek bele, kiöntöm és attól függ?en hogy milyenre sikerült az állaga, felkockázom, vagy csokiformákat töltök vele. Karamellás bonbonok:)

Gerdi

Krisztina, köszönöm szépen a vajkaramella receptet, tenni is fogok egy próbát. A karamellás bonbon különösen csábító:-) Üdv. Meli

Törölt felhasználó

Üdv, Gerdi! Nagyon tetszik a recepted és biztos nagyon finom is.Amint lesz rá id?m, elkészítem.Csupán egy kérdés: Közvetlen a karamella tálba töltése után lehet h?t?be rakni?

Gerdi

Kedves Kislovas! Igazán örülök, hogy tetszik elkészíteni szándékszol a karamellát! Én nem szoktam h?t?be rakni dermedni, amennyiben sikeres, szobah?mérsékleten is meg kell keményednie. Itt írtam róla b?vebben, talán segít: http://gerdisuti.blogspot.hu/2012/03/tejkaramella-ujra.html Sok sikert hozzá! Üdvözlettel: Gerdi

Törölt felhasználó

Úgy látszik els?nek én is rosszul készítettem el, de nem adom fel és majd megpróbálom újra.Köszi a másik receptet is!

Gerdi

Kislovas, sajnálom... Nekem sem mindig egyformán sikerül, volt, hogy kanállal ettük meg, mert nem akart megszilárdulni. Azt hiszem, els?sorban türelem kell hozzá kell? ideig f?zni. A "másik" recept ugyanaz, csak részletesebb leírással. Kitartást:-) Üdv. Gerdi

Törölt felhasználó

Kedves Gerdi! Nád cukrot, vagy hagyományos fehér cukrot használjak, és mit?l lesz világos barna?

Gerdi

Kedves Napsugár! Sima fehér répacukrot használtam. A f?zés során a cukor karamellizálódik, attól lesz barna. És nagyon finom:-) Itt találsz részletes receptet: http://gerdisuti.blogspot.hu/2012/03/tejkaramella-ujra.html Sok sikert hozzá! Üdv. Gerdi

Törölt felhasználó

Kedves Gerdi! Nagyon szépen köszönöm, okvetlen megnézem, és meg is csinálom. Tudod gyermekkoromból, még annyira él, mikor anyu olyan gyakran csinált nekünk, imádtam, apukám meg a krémtúró nagymestere volt! :-) szinte majd minden nap, és nem ám kis adagot, nagy tállal, a végén már úgy könyörögtünk, hogy csak krémtúrót neee! De mindkett? nagyon fincsi volt. Még egyszer köszike a receptet! Üdv.: Napsugár

Gerdi

Kedves Napsugár, nagyon szívesen! Remélem, sikerülni fog, mert gonosz tud ám lenni a tejkaramella, nem mindig szilárdul meg. El?fordult, hogy csak kanalazni lehetett, de az íze ugyanaz volt. Sok sikert hozzá! Gerdi

Törölt felhasználó

Most meg is néztem, szuper, lépésr?l lépésre, és még képekkel, is szemléltetted! Nagyon köszike :-)) Üd.: Napsugár :-))

kdrita

Kedves Gerdi Remek a recept. De lenne egy kérdésem a tej rizstejjel a tejszín pedig kókusztejjel szerinted helyettesíthet?? Köszi Rita

Gerdi

Kedves Rita! Sajnos erre nem tudok egyértelm?en válaszolni, fogalmam sincs, hogy viselkedne a rizs- és a kókusztej. Ez mindkett? növényi tej, más összetétel?. Esetleg egy egész kicsi adaggal próbálkozzál, kárba ne vesszenek a hozzávalók. Azért az eredményre kíváncsi lennék... Üdv. Gerdi

Törölt felhasználó

Megcsináltam és tökéletes lett!!! Isteni finom, omlós, puha, még langyosan annyit ettem bel?le, hogy már szinte nincs is minek teljesen kihülnie:) A legvégén 114 fokig f?ztem és tettem bele egy kis marék fehércsokit, az egy kicsit méginkább összekapta, úgyhogy szuper lett! Pedig fel voltam készülve, hogy els?re biztos nem fog sikerülni, de szerencsére nem így lett!!

Gerdi

Kedves Polki, nagyon örülök, hogy jól sikerült a karamella! Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat! Tetszik, hogy csokit tettél bele. Hmmm.... étcsokival meg lenne bel?le csokis karamella:-) Üdv. Gerdi

Sagastrina

a 3 cs ,it takar a hozzávalóknál ? ^^' nem sikerült rájönnöm :S

Gerdi

3 csomag vaníliás cukor kell bele. Ott van az, csak szép színesben:-)

Törölt felhasználó

Szia! Én is elkészítettem a fenti hozzászólásokon felbátorodva egy fél adagot. ?szintén, nekem nem sikerült. Nem tudom mit ronthattam el. Ahogy a pohárba csöppent, kemény volt, nem olvadt szét, ismerem ezt a technikát. Az egész olyan lett, mint a beton. Persze karamell íz? keménycukorkának jó és finom, ha el tudom törni. Úgy tapasztaltam, ott lett igazán finom és omlós, ahol az olajjal kikent tányérral közvetlen érintkezett. Ebb?l arra következtetek, lehet bele kellett volna keverni egy kis olajat, vagy süt?margarint/vajat...? Mi lenne, ha felolvasztanám és belekevernék? (Olyan kemény lett, hogy csak megmikrózva tudok törni bel?le.) Persze még félig lágyan fel kellett volna vágjam, de ki gondolta volna. Mit javasolsz? Üdv, Réka

Gerdi

Szia, Réka! Nem Te vagy az els?, akinek nem sikerült. Persze nem vigasztalni akarlak, engem is bosszant, ha valami nem a várt módon sül el. Csak vakarom a fejem, hogy mi lenne a megoldás ilyen esetben. Lágy már lett, de k?kemény soha:-) Ha felolvasztod, esetleg még tejszínt mernék javasolni beletenni, vajjal vagy olajjal fogalmam sincs, hogy viselkedne. Bízom benne, sikerül helyrehoznod! Üdvözlettel: Gerdi

Törölt felhasználó

Szia :) Meséltem már, hogy be szoktam dugni a mikróba, hogy leoperáljak róla egy pár falatot. Képzeld el, addig addig olvasztgattam, addig addig h?lt vissza, hogy mindig egy 2-3 mm vastag omlós réteg keletkezett a peremén. Ezt lekapartam, összekanalaztam és a végén finom lett és elfogyott :). Nem tudom mit m?velt vele a mikró :).

Törölt felhasználó

Nem értem :( Egy órája f? és még mindig hófehér és híg.

Gerdi

Én sem értem... De f?zd tovább, el?bb-utóbb meg kell felelnie a várakozásnak...

Niki44

Meddig áll el?

Gerdi

Kedves Niki! Szerintem jó sokáig, hisz csupa cukor! De nálunk nem állt soha sokáig, hisz napok alatt elfogy. Üdv. Gerdi

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty

Így tedd el a lecsót nyáron, hogy egész évben együtt...

Ilyenkor nyárvégén szinte turbóra kapcsol a befőzési láz, a kert és a piac ontja magából a zöldségeket, gyümölcsöket, érdemes nekiállni a tartósításuknak, hogy aztán az év kevésbé gazdag hónapjaiban is élvezhessük a nyári ízeket. A lecsót is érdemes eltenni, most többféle módszert mutatunk, hogy hogyan.

Szekeres Dóra

További cikkek