Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka

Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka
Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Keményre főzve, tejjel, rakottan, édesen, feltekerve vagy csak úgy szépen, egytálban a puliszka az erdélyi gasztronómia megkerülhetetlen sarkpontja. Ahány ház, annyiféle polenta. Én ezt így hozom otthonról, onnan, ahol sosem szabad műanyag vizesflakonba bátorsággal beleinni, mert többször van benne pálinka, mint víz.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként megfőzzük a kukoricakását, polentát, puliszkát, ki hogy ismeri. Ehhez vizet forralunk, amit jól megsózunk, majd ha felforrt, kanalanként dobjuk bele a kukoricadarát. Mindig elkavarjuk, és mikor kezd kicsit megdagadni, mehet a következő kanál, és így tovább, és így tovább. Főzés közben, amikor elkezd felvenni egy kicsit sűrűbb tejbegríz állagot, és bugyborékolni kezd, azaz "köpködni", akkor készen vagyunk, és lehúzhatjuk a tűzről. Vigyázat, a bugyborékolás során nagyon könnyen megégetheti magát az ember, nem árt az óvatosság.
  2. Egy másik lábasban vagy serpenyőben megpirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát, nem bacont. Ha megpirult, szűrőkanállal vagy villával kiszedjük a zsírból, és félretesszük. Ha túl sok a zsír, öntsünk ki belőle nyugodtan. A szalonnazsírba öntjük a juhtúrót és a tejfölt. Kicsit megforgatjuk, átmelegítjük. Mivel a juhtúró elég sós, így ezt a keveréket nem szükséges sózni.
  3. A kész juhtúrós keveréket és a puliszkát egy hőálló edényben, tepsiben, serpenyőben elkezdjük rétegezni, és érdemes előtte zsírral, vajjal vagy napraforgó olajjal kikenni. Alulra kerül egy réteg puliszka, rá a juhtúrós keverék, majd puliszka és ismét juhtúrós réteg. Feltétlenül az utóbbival zárjuk a sort. Édesanyám sajtot is szokott reszelni még a tetejére. Ha kész a rétegezés, tolhatjuk a sütőbe 180 fokra, összesütjük. Ha a tetején lévő tejföl kicsit megbarnult, akkor készen is vagyunk.
  4. Tálalását nem szükséges túlbonyolítani, van, hogy serpenyőből esszük, és persze rászórjuk a végén a megpirított szalonnát. Plusz tejföllel is meg lehet ajándékozni a kész ételünket.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 72
össznézettség: 3 463
elküldve: 0
receptkönyvben: 68
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hajnal Stefi

Mióta szakács: 2017.05.17.
5 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

juhtúrós kukoricamálé

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1146
víz 1 l
kukoricadara 250 g
juhtúró 400 g
tejföl 3 dl
füstölt szalonna 30 dkg
0 ízlés szerint