Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi kőttes palacsinta

Erdélyi kőttes palacsinta
Erdélyi kőttes palacsinta
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kőttes, vagyis kelt, kelesztett palacsinta. Még sosem próbáltam az élesztős palacsintát korábban, de ez a recept a legjobb. Ennél jobban még sohasem sikerült a palacsintám. Érdemes kipróbálni!

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mértéknek egy bögrét használjunk (kb. 2 dl-es legyen)!
  2. Fél bögre tejet melegítsünk fel, majd tegyünk bele 1 tk. cukrot és az 1 tasak élesztőt.
  3. Mialatt az élesztőt futtatjuk, válasszuk szét a tojásokat, fehérjéjüket verjük fel kemény habbá.
  4. A tojássárgákat keverjük össze a 3/4 bögre cukorral, a maradék 2,5 bögre tejjel és a 2 bögre liszttel, majd a felfuttatott élesztős tejjel és a tojáshabbal. Alaposan keverjük össze. Az állaga sűrűbb, mint a hagyományos palacsintáé, inkább olyan, mint az amerikai palacsintáé.
  5. Hagyjuk fél órát pihenni.
  6. Majd a szokásos módon süssük ki, de minden palacsinta előtt olajozzuk meg a serpenyőt - ez fontos! Ebből az adagból kb. 20 db jókora palacsinta jön ki.
  7. Ha sós verziót szeretnénk készíteni (mert sós töltelékkel töltenénk), akkor hagyjuk ki a 3/4 bögre cukrot, és fél-1 bögre tejjel kevesebbet adjunk a tésztához.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 21 553
elküldve: 3
receptkönyvben: 136
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagymama receptjei

Mióta szakács: 2014.01.16.
161 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig, reggeli, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Kőttes, kelt palacsinta, kelesztett palacsinta, élesztős palacsinta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ninane
Ninane Sat, 2014-05-17 17:42

Köszi a receptet, nagyon finom, nekem a hagyományos palacsinta sosem sikerül, mindig keménynek találom, ez pedig jó puha. Igaz, tényleg sok olaj kell alá de amúgy sem szeretjük mikor száraz, így teflonba is szoktam olajat rakni alá.

nagymamareceptjei
Nagymama receptjei / nagymamareceptjei Thu, 2014-07-17 10:37

Kedves Ninane!
Köszönöm a visszajelzést!
Nekem is ugyanez volt a problémám a palacsintával, hogy általában nem sikerült, vagy kemény lett, vagy könnyen szakadt, vagy vastag lett, de ez nagyon bejött :)
Örülök, ha Neked is tetszett :)

395
finomliszt 2 bögre
cukor 0.75 bögre
tojás 4 db
tej 6 dl
1 csipet
instant élesztő 1 tasak
napraforgó olaj 1 dl