Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-krémes sütemény Jenei Ágitól

Epres-krémes sütemény Jenei Ágitól
Epres-krémes sütemény Jenei Ágitól
66 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc sütés: 21 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Nagyim kedvenc nyári süteménye. A nyári hőségben ez a gyümölcsökkel, krémmel töltött, jól lehűtött sütemény legalább annyira frissítő hatású, mint egy hideg zuhany. Fagyasztott gyümölcsökkel télen is elkészíthető, gyakorlatilag bármilyen évszakban fogyasztható.

A tészta kinyújtásához kell egy kis gyakorlat!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához:

  • 28 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 1 cs sütőpor
  • 1 kk szalalkáli
  • 2 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só

A krémhez: 

  • fél l tej
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1+1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 kocka margarin

​Továbbá:

ajánlat

Ajánlom mindazoknak, akik imádják a gyümölcsös süteményeket!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fél liter tejből, felvert tojásból, 10 dkg lisztből, 1 csomag vaníliás cukorból sűrű krémet főzünk, kihűtjük. A margarint, porcukrot és az 1 csomag vaníliás cukrot habosra keverjük.
  2. A sütőt bemelegítjük 180 fokra. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzátesszük a tojásokat, a sütőport, a porcukrot, a sót és a szalalkálit. Az egészet jól összedolgozzuk, és 3 felé osztjuk.
  3. A lapokat a sütőlemezen vagy a tepsi hátsó felén sütjük ki (az én tepsim 18 cm x 30 cm). Jól bevajazzuk a sütőlemezt vagy a tepsi alját, és betesszük a sütőbe melegedni. Közben kinyújtjuk a tésztát, ha összeugrik, vagy elszakad a tészta, ne szomorkodjunk, mert könnyen kijavíthatjuk. A forró sütőlemezre tegyük rá az előzőleg sodrófára feltekert tésztát, ezen már könnyen javíthatjuk a hibákat, szakadást. A lapokat 6-7 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. Ha a sűrű főzött krémünk kihűlt, hozzákeverjük a habosra felvert rámás-cukros masszát. A krémet nagyjából úgy osszuk el, hogy 3 réteget kell megtöltenünk, és hagyjunk egy kicsit arra is, hogy a széleit körbekenjük. Lap, krém, gyümölcs a sorrend (rakhatunk epret, meggyet, barackot). A tetejét krémmel és gyümölccsel zárjuk le (a fotón jól látszik). Az a legjobb, ha már a fogyasztás előtt egy nappal elkészítjük, így van ideje pihenni és összeérni!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18x30x6 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 482
elküldve: 19
receptkönyvben: 371
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: 1

szakács

Jenei Ági

Mióta szakács: 2012.08.13.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

réteges epres krémes szelet, három lapos krémes sütemény eperrel, krémes epres szelet

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bosszancs7
bosszancs7 Sat, 2014-06-14 08:34

Kedves Ági! Segítenél abban hogy a krémet hogy csinálod?Nem vagyok egy gyakorlott sütő és nem értem a liszt tojás tej menetét amiből ugye krém lesz.Nekem a liszt egész tojásról a galuska ugrik be először.Vagy úgy érted kikeverem ezt a hármat és felteszem a gázra főzni és majd besűrűsödik mint egy puding? köszönöm!!

jeneiagi
Jenei Ági / jeneiagi Mon, 2014-06-16 08:42

Kedves bosszancs7!
Tulajdonképpen teljesen jól csináltad volna, hasonlóan készül el, mint a puding.
A tojást felverem, hozzákeverem a tejet, a vaníliás cukrot, majd utolsónak a lisztet és csomómentesen elkeverem. Folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle (inkább közepes, mint erős "lángon").
Remélem, ha elkészült népszerű lesz családod körében, mi imádjuk. Természetesen bármilyen gyümölccsel elkészíthető (meggy, barack, banán)! Sok sikert és minden jót kívánok! :)

jeneiagi
Jenei Ági / jeneiagi Wed, 2014-05-07 08:23

Kedves Bettka!
Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet!

Itt az eperszezon, ha elkészíted garantáltan a család kedvence lesz! Sok sikert! További szép napot kívánok! :)

Üdv.: Ági