r
Nosalty Logó

Epres kosárkák Afraa konyhájából

NS
Epres kosárkák Afraa konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

1261
Kalória
16.6g
Fehérje
118.7g
Szénhidrátok
81g
Zsír
75.4g
Víz
261.8g
Koleszterin
3.3g
Rost
48.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 1261 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 2520 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 393 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.6 g

Zsír

  • Összesen
    81 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    262 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    561.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    257 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.7 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    469 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 1261 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    162.1 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    524 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1122.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    317 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    514 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    237.4 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    150.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    958 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    938 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 2520 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 393 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze, majd kisebb darabokban adjuk hozzá a vajat. Morzsoljuk szét, amíg a keverék morzsaszerű nem lesz.
  2. A tojássárgáját keverjük el a vízzel, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és addig gyúrjuk, míg egy szép, rugalmas tésztát nem kapunk. Formázzuk gombóccá.
  3. Lisztezzük be kicsit a tésztagombócot, majd fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe min. 30 percre.
  4. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és nyújtsuk ki kb 3 mm vastagságúra. Egyszer Rachel Allen műsorában láttam egy jó módszert: két fólia közé tegyük a tésztát és úgy nyújtsuk, garantáltan nem ragad, nem szakad.
  5. Egy pogácsaszaggatóval (kb 7.5 cm átmérőjű legyen) nyomjunk korongokat a tésztából, majd a megvajazott muffinmélyedésekbe nyomogassuk bele őket. Az alját szurkáljuk meg villával, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
  6. Ha kihűltek a kosárkáink, könnyen ki tudjuk szedni a formából.
  7. A krémhez melegítsük meg a tejszínt a vajjal, majd ha forr, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a fehércsokit és a pürésített banánt. Ha kihűlt, keverjük hozzá a mascarponét is.
  8. Az epret a vaníliával (vagy vaníliás cukorral) turmixoljuk össze.
  9. A kosárkák aljára tegyünk egy keveset az eperpüréből, majd a maradékot keverjük össze a banános csokikrémmel, és töltsük csordultig a süteményeket. Én csokireszelékkel díszítettem, de természetesen lehet mással is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Még régebben, kezdő háziasszony koromban próbálkoztam először kosárkát készíteni. Katasztrófa lett a végeredmény. Alig akart kijönni a formából. :( Aminek mégis nagy nehezen sikerült, a kezemben porladt szét. Mondanom se kell, felkerült a "fekete listámra".. Én ilyet aztán soha többet. Mígnem a "Nagy sütiskönyv gyerekeknek" című (értelemszerűen) gyerekeknek íródott édességes könyvben rájuk nem leltem újra. Ha ezt egy kis csemete meg tudja csinálni, akkor én is! - csatakiáltással be is vackoltam magam a konyhába, és nekiálltam a "múlt sarának lemosására". :) Hogy én miért nem ezzel kezdtem anno?

További receptek

Túrórudi-szelet

Kedvenc magyar édességünk minden ízét magába kebelezte ez a krémes, édes süteményszelet. Szerencsére nem tartja meg őket magának, hanem a beléje harapókat kápráztatja a friss túró, ...

Lakos Benedek

Bejglicsiga cukormentesen

Kicsit újragondoltuk a klasszikus bejglit és csigaformában álmodtuk meg az új kedvencünket, ráadásul cukormentesen! Természetesen mákos és diós töltelékű egyaránt készült, hogy ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...