Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-csokoládés tükörtorta

Epres-csokoládés tükörtorta
Epres-csokoládés tükörtorta
180 perc / előkészület: 120 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A cukrászvizsgámra valami igazán ütős tortával akartam előrukkolni. Napokig bolyongtam tortákat keresve, így találtam rá ezekre a csodálatos tükörtortákra (mirror cake). Nem is volt kérdés, hogy ezzel fogom megnyerni a zsűrit magamnak, már csak a saját ízlésemre kellett formálnom a tortát, mind ízében, mind kinézetében. Nagyon szeretek csokoládéval dolgozni, így nem is volt kérdés, mivel díszítsem fel. Szerencsére az egész családom és barátaim körében is nagy sikert aratott.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Krém I

Krém II.

  • 0.5 kg eper (vagy bármilyen gyümölcs)
  • 2 dkg cukor
  • 1 teáskanál citromlé (elhagyható)

Krém III.

Csokoládéglazúr

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A tojásokat válasszuk ketté.
  2. A sárgáját a cukor 1/3 részével kihabosítjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük.
  3. Ezután a fehérjét óvatosan beleforgatjuk a sárgájába, majd fokozatosan hozzászitáljuk a lisztet, és szépen összeforgatjuk.
  4. 170 fokos sütőben sütjük. Ha egészben készítjük a tortánkat, 40 perc szükséges a sütéshez. Én laponként sütöm, ilyenkor 12-13 perc alatt megsül.

Krém I

  1. A pudingport elkeverjük egy kevés vízzel.
  2. A maradék vizet feltesszük főni a cukorral.
  3. Mikor már felmelegedett, de még nem forr, belekeverjük a pudingport, és sűrűre főzzük. Miután felforrt a puding, még egy pár másodpercig főzzük. (Fontos, hogy vízzel csináljuk, mert ez lesz a krémünk kötőanyaga.)
  4. Mikor kész, kiterítjük egy fém tálcára, hogy jól kihűljön.

Krém II.

  1. Az epret vagy egyéb gyümölcsöt feltesszük főni egy kevés cukorral és citromlével.
  2. Botmixerrel pépesítsük a gyümölcsöt, és főzzük el belőle a vizet. (Fontos, hogy sűrű szirupot kapjunk, így nem fogja a krémünket elfolyósítani.)

Krém III.

  1. A habtejszínünket kemény habbá verjük a cukorral.
  2. A kihűlt pudingot robotgéppel átdolgozzuk, hogy a görcsök eltűnjenek. Majd belecsorgatjuk az eperszirupot, és elkeverjük.
  3. A felvert habtejszínt óvatosan beleforgatjuk az epres pudingunkba. Ha túl hígnak találnánk a krémünket, csorgathatunk bele egy pici zselét is, vagy rakjuk pár percre hűtőbe.
  4. Ezután töltsük be a tortánkat. (Én a rétegek közzé egész gyümölcsöt is szoktam szórni.)
  5. Miután a külsejét is lekentük, tegyük egy éjszakára hűtőbe.

Csokoládéglazúr

  1. A csokoládéglazúr elkészítéséhez elengedhetetlen a maghőmérő. Fontos, hogy a hőfokokat pontosan betartsuk! Először a zselélapokat áztassuk be hideg vízbe.
  2. A vizet felrakjuk a cukorral főni, és sűrű szirupot készítünk. A maghőmérőt az oldatba tartva, figyeljük. A szirup akkor jó, ha a hőmérő eléri a 104 fokot, ekkor vegyük le a tűzhelyről.
  3. Keverjük bele a csokoládét, az átszitált kakaóport és a tejszínt. Jól keverjük el.
  4. Majd miután a folyadék 60 fokosra hűlt, hozzáadjuk a kinyomkodott zselélapokat.
  5. Botmixerrel dolgozzuk át, majd szűrjük le.
  6. Ezután meg kell várni, míg 29 fokra lehűl, ugyanis csak ekkor lehet ráönteni az előző nap jól kihűtött tortára. A hőfokokat mindenhol tartsuk be, a torta mindig hideg legyen, különben lefolyik róla a glazúr.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 642
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Azura

Mióta szakács: 2017.06.18.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: nehéz
szezon: nyár
receptverseny: Szerelemtorta receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokoládétorta, epertorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

481
tojás 7 db
finomliszt 14 dkg
cukor 14 dkg
víz 0.5 l
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 4 dkg
eper 0.5 kg
cukor 2 dkg
citromlé 1 teáskanál
habtejszín 500 ml
cukor 6 dkg
víz 125 ml
cukor 225 g
étcsokoládé 150 g
cukrozatlan kakaópor 30 g
habtejszín 65 ml
lapzselatin 6 db