Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperhabos kardinális szelet

Eperhabos kardinális szelet
Eperhabos kardinális szelet
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még tél folyamán kinéztem egy német oldalon ezt a receptet, és alig vártam, hogy eljöjjön az eperszezon! Végre el lehet készíteni, itt az idő, friss illatos eperből! Egyszerűen csodálatos ez a süti! Hab itt - hab ott....ilyen hab - olyan hab, finom, krémes, pillekönnyű, eperillatú... Mi lehet ettől még szebb egy sütiben? :-) A héten másodszorra készítettem, mert férjuramnak annyira ízlik, hogy szinte nem tud betelni vele, alig marad belőle... Azt mondta, hogy ez úgy tökéletes, ahogy van..! Szerintem ettől sem kell nagyobb dicséret. :-)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A habhoz

Az eperhabhoz

A megkenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összevegyítjük a sütőporral. 
  2. Egy lapos, normál méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A sütőt előmelegítjük.
  3. A tésztához a 2 egész tojást, és 4 tojássárgáját kézimixerrel, ill. robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, kb 4-5 percig, míg 3-4 -szeresére nő meg a massza! Utána a sütőporos lisztet könnyedén hozzákeverjük. 
  4. A habhoz nagyon keményre verjük a 4 tojásfehérjét, amelyhez menet közben hozzáadjuk a cukrot.
  5. A fehérjehabot nyomózsákba tesszük, és 4 db, kb 4-5 cm-es csíkot nyomunk belőle a tepsibe. Ezután a piskótatésztából kitöltjük az üres csíkokat. 
  6. Az előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük. 
  7. Kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk hűlni, majd megfordítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, visszafordítjuk, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. Ezalatt az epret megmossuk, és apró darabkákra felvágjuk.
  9. A tejszínt felverjük, és belekeverjük az epret.
  10. Ha kihűlt a tészta, recés késsel széltében kettőbe vágjuk.
  11. Amit alsó lapnak szánunk, azt megkenjük a lekvárral, ráhalmozzuk a epres habot, elsimítjuk egyenletesen, és ráillesztjük úgy fordítva a felső lapot, hogy ahol az alsó lapon tésztacsík van, ott a felső lapnak a habos csíkja legyen (ahogy a képen is látszik).
  12. Azonnal szeletelhetjük (recés késsel).
  13. Ízlés szerint kevés házi vaníliás porcukorral megszórhatjuk.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38 x 28 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 419
elküldve: 37
receptkönyvben: 491
elkészítve: 14/30
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kardinális szelet eperhabbal, habos kardinális szelet, epres kardinális

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

moncsicsi73
moncsicsi73 Thu, 2013-08-22 15:36

Már többször elkészítettem, nagyon finom lett!!!Ez az aktuális kedvenc!! Èn a nyomózsák helyett belekanalazom a tepsibe a tésztát, igy egyszerübb és gyorsabb.
Köszi a receptet!!! Valóban Szuper!!!!!!!

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2013-08-22 21:13

Nagyon szívesen, és örülök, hogy kedvenc lett belőle! :-)
Köszi, hogy visszajelezted!

Üdv:-) Vici

Fahééj
Fahééj Mon, 2013-06-24 08:41

Kedves Vicikó!
Nagyon szép sütemény és biztosan isteni finom is, majd ki szeretném próbálni, de lenne egy kérdésem. Lehet, hogy buta kérdés, de nem vagyok biztos.. szóval a csíkokat a tepsi hosszában vagy széltében kell nyomni? Köszönöm előre is a választ! :)
Üdv.: Fahééj

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-06-24 15:24

Kedves Fahééj!

Igen, hosszában kell a csíkokat rányomni a tepsire, egyáltalán nem " buta " kérdés.
És köszi a dícséretet! :-)

Üdv:-) Vici

Fahééj
Fahééj Wed, 2013-06-26 14:13

Köszönöm a választ! Elkészítettem, csak én cseresznyével és igazán finom lett.:)

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-06-23 21:51

papagaj hozzászólásához:

A recept nem "hibás" , és nem "nem korrekt" !

Igenis 4 db csíkot nyomunk mindkettőből a tepsire, így összesen 8 db csíkunk lesz.

És ha megengeded, nem az egész tepsi süteményt fotóztam le egyben, hanem csak 3 csíkkal, egy szeletet belőle.

Üdv: Vicikó

papagaj
papagaj Mon, 2013-06-24 17:50

Kedves viciko! Nem sertesnek szantam a megjegyzesem, bocsanat. Elnezest kerek! Gyönyörü a sütemeny!
Minden jot, sok sikert a tovabbi sütemenyeidhez!

papagaj
papagaj Sun, 2013-06-23 18:39

a recept hibas,mert ha 3 sor a feherje es 3 sor a piskota massza( a kepen ez latszik), akkor nem lehet " 4 db, kb 4-5 cm-es csíkot nyomunk belőle a tepsibe." En rendszeresen sütöm ezt a sütit, tehat igy nem korrekt ahogy az eredeti recept szol. Üsv. Agi

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-06-23 21:49

papagaj hozzászólásához:

A recept nem "hibás" , és nem "nem korrekt" !

Igenis 4 db csíkot nyomunk mindkettőből a tepsire, így összesen 8 db csíkunk lesz.

És ha megengeded, nem az egész tepsi süteményt fotóztam le egyben, hanem csak 3 csíkkal, egy szeletet belőle.

Üdv: Vicikó

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-06-23 21:45

Ági!

A recept nem "hibás" , és nem "nem korrekt" !

Igenis 4 db csíkot nyomunk mindkettőből a tepsire, így összesen 8 db csíkunk lesz.

És ha megengeded, nem az egész tepsi süteményt fotóztam le egyben, hanem csak 3 csíkkal, egy szeletet belőle.

Üdv: Vicikó

Dungs
Dungs Sat, 2013-05-25 16:57

Kedves Vici!
Édesanyámmal és unokaöcsémmel fél óra rajzolgatás után sem sikerült rájönnünk, hogyan kell a tepsiben elhelyezni a csíkokat, és utána hogyan tovább. Ha szépen megkérhetlek, Paintben vagy valami egyszerű, ehhez hasonló képszerkesztő programmal bemutatnád? Hálás lennék érte!
Biztosan valami apróságon csúszunk el, de ah. Kiakadtunk! :D
Köszi a segítséget előre is! :)
Üdv.

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-06-23 18:05

Kedves Dungs!

Lentebb, a hozzászólásokban találsz tőlem, egy szintén részletes leírást a tészta-hab csíkok "készítéséről".
Remélem az fog segíteni.

Sok sikert hozzá! :-)

Üdv:-) Vici

pecike
Pecimaci / pecike Sun, 2013-06-23 16:29

a kérdés tetszett : ))))
meg van a 4 csik hab, közte a 3 csik tészta ill a szélén még egy tészta. igy van a tepsibe 4-4 csik. habbal kezdve és tésztával befejezbe. félbevágni és 180 fokkal elforgatni.
képet meg nem tudok beilleszteni :D

Kacy
Kacy Tue, 2013-02-12 08:49

Kedves Vici ! :) Köszi a gyors választ.... Lehet, hogy az lehetett a gond, mármint a hőmérséklet különbség, bár a 150 fokhoz képest a mi meleg konyhánk is hűvös, szóval azért nem nyugodtam meg teljesen. Talán hétvégén ismét megpróbálkozom ,(rövidebb sütési idővel) bár farsangi fánkot terveztem, de nálunk nem ott kezdődik a probléma ha sok a süti... :D
Szép napot :
Katka

Kacy
Kacy Sun, 2013-02-10 09:47

Ma, azaz másnap még finomabb, ha lehet egyáltalán fokozni.. :) Én mondjuk annyit változtattam, hogy az epret karamellizáltam, ami kicsit darabos maradt az ment a tejszínbe,...-amibe én nem tettem fixálót és ma mégis ugyan olyan az állaga, sőt jobb, mint frissen-... a sűrű epersziruppal pedig megkentem lekvár helyett, mert az utóbbit sütikben nem szeretjük.. Az eredmény isteni lett még a lelapult fehérjehab ellenére is.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-02-11 14:43

Kedves Katka!

Nagyon örülök, hogy " sikert aratott " nálatok is ez a süti!:-)

Igen, nem adtam meg sütési időt, mert ahány sütő annyiféle. Főként az ilyen habos típusú sütiknél nagy eltérések lehetnek. Valóban, akkor vettem ki, mikor a piskóta része már jól nézett ki. Csak úgy szemre hagyatkoztam. De nálam elég gyorsan megsült. És szerencsére nem esett össze a hab.
De ahogy írod, még úgy is fincsi volt:-))))

A kérdésedre pedig a válasz, hogy miért esett össze, nem tudom. Egy valami jut eszembe. Ezt én a nyár közepén készítettem, amikor igen meleg volt. Lehetséges, hogy a konyhádban hűvös volt neki, mikor kivetted a sütőből, és a hőmérséklet különbségtől esett volna össze?

Köszi, hogy visszajeleztél!
Üdv:-) Vici

papagaj
papagaj Sun, 2013-06-23 18:40

a recept hibas,mert ha 3 sor a feherje es 3 sor a piskota massza( a kepen ez latszik), akkor nem lehet " 4 db, kb 4-5 cm-es csíkot nyomunk belőle a tepsibe." En rendszeresen sütöm ezt a sütit, tehat igy nem korrekt ahogy az eredeti recept szol. Üsv. Agi

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-06-23 21:46

Ági!

A recept nem "hibás" , és nem "nem korrekt" !

Igenis 4 db csíkot nyomunk mindkettőből a tepsire, így összesen 8 db csíkunk lesz.

És ha megengeded, nem az egész tepsi süteményt fotóztam le egyben, hanem csak 3 csíkkal, egy szeletet belőle.

Üdv: Vicikó

Kacy
Kacy Sat, 2013-02-09 15:33

Szia Vicikó... :) Én ma megsütöttem, de bár abszolút gyakorlott vagyok, nekem nem lett jó a hab a tésztában. Szépen feljött, de azután mire kész lett összeesett..Így is nagyon finom volt, de szeretném még megsütni máskor is és jó lenne tudnom, hogy mit gondolsz miért lapult le végül a fehérjehab... Én arra gondolok, hogy túlsütöttem, mivel sütési idő nincs megadva én csak látványra tudtam hagyatkozni.
Üdvözlettel :Katka

Mida8181
Mida / Mida8181 Sun, 2012-05-27 14:10

Szia Vicikó
A süti fantasztikus lett. Azt hiszem nem túlzok, ha most kijelentem, ez lett a kedvenc sütim.Ezután már bátrabban fogok hozzá a kardinális sütéshez. Az sem zavar hogy gyakorlatlan vagyok a nyomózsák használatában, és a fehérje hab teteje nem lett szép sima. Nem szépségversenyre készült. Köszi a receptet és a segítséget. Minden jót kívánok: Magdi

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-05-27 16:28

Kedves Magdi!
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült az első kardinális sütid!!! És hogy a kedvenc is lett???
Nekünk is nagyon ízlik..., főleg a férjemnek :-)))
Mindent nagyon szívesen!
További szép pünkösdi hétvégét, üdv:
Vici

mörienn
mörienn Sun, 2012-05-27 10:49

Kedves Vici!Megsütöttem ezt a gyönyörű süteményt és szeretném megköszönni,hogy megosztottad velünk:)A férjednek teljesen igaza van,mennyei!

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-05-27 11:13

Jaj de jó, örülök, ezek szerint Neked is finomra sikeredett.
A férjem a nagy kritikusom. :-))), átadom neki a véleményed :-)
Szép hétvégét!
Üdv: Vici

szteri
szteri / szteri Sun, 2012-05-27 10:22

Kedves Viciko!
Nagyon jo a recepted, Pünkösd napjara megsütöttem. Köszi a reszletes leirast, szep hetveget! Szteri

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-05-27 10:41

Köszi, és örülök, hogy elkészítetted! Jó étvágyat hozzá!
Neked is kellemes hétvégét kívánok!
Üdv: Vici

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-05-27 10:09

Kedves Vicikó!

Az a bizonyos "nénis " tojás, hidd el, megéri az árát, a csoda tudja, de valahogy benne van a fejükben-kezükben a tudás, tapasztalatból!!! , hogy olyan tojást fogsz kapni, ami tutira jó, friss, szép, táp nélküli, de ha csirkét veszel, az is ilyen.:-))

Ilyenkor a nagyim jut az eszembe.:-)))

Ma már azért az idősebb bácsikra és nénikre is figyelni kell, tényleg a több éve ismert, és úgymond állandó eladó-vevő kapcsolat is fontos.:-))

Remélem, hogy a csirkéink jól érzik magukat, megteszünk érte mindent, hogy jól éljenek, és ha már menni kell, épp a fazekunkba, tepsinkbe, akkor úgy távozzon, hogy az csirke szempontból is elfogadható legyen, na meg nekünk is.:-)

Szép napot kívánok, végre alig lengedezik a szél, viszont a nap rendesen, május végének megfelelő mód elkezdett erővel sütni.:-)))

Máris szebb a világ, nekünk is, és hogy stílusos legyek, a befejezéskor is: a csirkéink kinn napoznak, a kis 6 hetes szépségek, tele csipegették magukat.:-)
Köszönöm: Éva-Anyóca

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-05-27 10:39

Éljenek a boldog tyúkok, csirkék! :-)
Na, és mi is, hogy etetni tudjuk őket :-))))
Szép ünnepet kívánok!
Vici

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-05-26 15:11

Kedves Vicikó!

Nagyon fincsinek látszó süti, és a leírásod Midának, sok segítséget ad nekem is, az elkészítésben, hogy hogy teszed a tepsibe a csíkokat és hogy felezed,...szóval nagyon jó, köszi:-)) ,- részemről elmentve.:-))
Szeretném elkészíteni, amint lehetséges, most hétvégén már nem, már hármat betábláztam (és már sütöttem is kettőt belőlük), a gyereknap tiszteletére.:-))

Ha tehetem, én is saját tyúkjaim tojását használom (tudom mit esznek), ha nincs, a barátnőm (akitől amúgy is szoktam venni a kis előnevelt csirkéket) az, akitől veszem a tojásokat.:-))) Tanyasit.:-))
Most tanyasi előnevelt 6 hetes csirkéink vannak, így a tojást hétvégére tőle vettem.

A cukrot ha megveszem, a vanília rudat is, edénybe téve a cukor, bele a felvágott és kikapart vanília rúd belseje, maga a rúd is, -és ebből lesz a saját készítésű vaníliás cukrom, megértem miért használsz ilyet Te is, sokkal finomabb és jobb mint a bolti.:-))

Jó, ha van otthon eper, vagy ha másnak nincs , szülőknek, kedves barátnőnek...:-)) , így friss és igazi eperhez jut hozzá az ember, és természetes, ha mennyiségben van, akkor lekvárt is teszünk el.:-)) Tehát ez is házi.:-))

Ehhez már csak egy jó recept kell, amit adtál, és biztos, hogy a gondos fáradozás nem hiába volt, finomat és jó alapanyagból valót fogunk enni.:-))
Részemről köszönöm szépen.
Szép pünkösdi hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2012-05-26 15:37

Kedves Éva!
Mindenben egyetértünk! :-)))

Bizony, milyen jó ha vidéken él az ember, és tud tartani boldog tyúkokat...!!!! Jó dolguk van Nálad, abban bizonyos vagyok!
Nekem marad a Pest környéki " nénis " tojás, de az biztos, hogy azokat is boldog tyúkok tojták. Ismerem.
Neked és családodnak is boldog Pünkösdöt kívánok!
Vici

Mida8181
Mida / Mida8181 Sat, 2012-05-26 12:36

Szia Vicikó,
Gratulálok a sütidhez, fantasztikus. Már cukrászdában ettem én is kardinálist, finom is volt, de még eddig nem mertem hozzákezdeni. De ez az eper krémmel töltött recept épp jókor jött az eper szezon miatt. Most megpróbálkoznék vele. Van néhány kérdésem, és előre is bocsi, ha túl értetlen vagyok. Az én tepsim 24*36 cm. Én ezt gondolom normál méretűnek. Ebbe 4 fehér csíkot nyomok a szélén kezdve és közte akkor 3 sárga lesz? Széltében ketté kell vágni. Ezt hogy kell érteni? Akárhogy gondolkodom, nekem valahogy nem jön össze, hogyan fordítsam, hogy fehér alá sárga csík kerüljön? Kérlek segíts. Előre is köszi, és még egyszer gratula a recepthez.
Szép napot:Magdi

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2012-05-26 13:38

Kedves Magdi!
Megpróbálok választ adni a kérdéseidre.
Szerintem jó lesz a tepsid,az az 1-2 cm nem gond, csak kicsit magasabbak, ducibbak lesznek a csíkok.
Ha túl soknak tűnnek az anyagok első kinyomásra, akkor ha kész vagy a csíkozással, nyugodtan nyomd rájuk, a tetejükre a maradékot. Én is így csináltam. :-)
A csíkok: Ha elkezded a szélénél, és nyomsz bele 4-et a habból, úgy oszd el a tepsiben, hogy a túlsó szélére majd a tészta jöjjön, és így kijön szépen a 4-4 csík. Tehát az egyik szélén hab van, a másikon pedig tészta.
Az elvágás: amint kihűlt, egyszerűen keresztben kettőbe, vagy másképp mondva a csíkokra merőlegesen!!! elvágva. Állsz a tepsi felett a késsel, és a közepén egyszerűen elvágod kettőbe :-)) Ok??
Gondoltam egyébként mikor írtam a receptet, hogy nem egészen egyértelmű. Jó, hogy kérdezted, talán segít másoknak is.
A csíkok egymásra helyezése: mivel már van kettő egyforma csíkozású darab tésztád, ha simán elfordítod az egyiket 180 °- ban, akkor ha ráteszed a felső lapot az alsóra, akkor a sárgára fehér csík kerül. Mivel az egyik szélén hab, a másikon meg piskóta volt.
Remélem tudtam segíteni, kérlek írj nyugodtan ha valami nem világos!!! :-) Próbáljuk akkor tovább... , mert megéri megsütni, mert nagyon-nagyon finom. Kíváncsi vagyok, hogy sikerült?? Neked is szép napot!
Üdv: Vici

Mida8181
Mida / Mida8181 Sat, 2012-05-26 18:49

Kedves Vici,
Így már teljesen világos. Az epret már megszedtem, és holnap meg is sütöm. Remélem a sütéssel nem fogom elrontani. Köszi a gyors segítséget.
Kellemes Pünkösdöt kívánok:
Magdi

belubi
belubi Sat, 2012-05-26 12:17

Az nem baj, ha a sütőpor nem tanyasi? Amugy finom ez a süti. Köszi

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2012-05-26 13:16

Szerintem csak akadékoskodni akarsz, de ha találsz a sütőporból is azt, akkor mindenképp ajánlom azt is!
Egyébként ha tovább érdekel a véleményem a tanyasi, és egyéb tojásokról, akkor azt elolvashatod a Villám krémes receptemnél.
Amúgy szívesen.

belubi
belubi Mon, 2012-05-28 19:17

Szia kedves vicikó nem, Isten őrizz, hogy akadékoskodjak, csak szeretek kicsit viccelődni. Netán megsértettelek volna , elnézésed kérem. Nagyon szeretek ilyen fincsi és jólhangzó recepteket, mint a Tied is. Nagy örömmel fogadtam és ki is próbálom, csak még nem volt rá időm. További szép napot és neharizz rám.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2012-05-28 19:56

Kedves belubi!
Nem sértettél meg, egyáltalán nem, de többek közt ez a tojásügy is, nekem az egyik szívügyem.
Sőt, még örültem is kicsit, mert ha netán nem tudsz erről a dologról, és ha egyáltalán elolvastad a másik receptemnél általam leírtakat, akkor talán fel tudtam rá hívni a figyelmed.
Semmi gond, örülök, hogy írtál újból.
Ha kipróbálod majd, remélem ízleni fog. Tegnap már hárman elkészítették, és igen jó visszajelzéseket kaptam.
További szép estét Neked!
Üdv: Vici

692
tojás 2 db
tojássárgája 4 db
vaníliás cukor 50 g
finomliszt 90 g
sütőpor 1 kk
tojásfehérje 4 db
cukor 110 g
eper 300 g
habtejszín 300 ml
eperlekvár 5 ek
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 2 ek