Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperbefőtt tartósítószer nélkül

Eperbefőtt tartósítószer nélkül
Eperbefőtt tartósítószer nélkül
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hét éve láttam és elhatároztam, hogy én is vásárolok egy ilyen hasznos és praktikus befőzőautomatát, gondolva családom egészségére. Ki is próbáltam egyből az egyik kedvenc gyümölcsünkkel. Téli napokon felbontva üde kis felüdülést jelentett a zamata. Ezzel az eltevési módszerrel tartósítószer nélkül is garantáltan évekig eláll, az eperszemek megőrzik állagukat, zamatukat.

hozzávalók / 6 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret kicsumázzuk, alaposan megmossuk folyóvízzel a csap alatt, nem szabad sokáig áztatni, mert romlik az állaga.
  2. Majd nyersen a 7,2 dl-es tisztára mosott üvegekbe rakjuk, utána a gyümölcs tetejére szórunk 4 ek cukrot.
  3. Hidegvízzel feltöltjük, majd csavaros kupakkal légmentesen lezárjuk.
  4. A 18 üveggel egyszerre befőzőautomatába tesszük, és vízzel feltöltjük, majd a program szerint 75 C°-on 25 percig dunsztoljuk. Ahogy a gép végzett, a kész befőtteket egyből a spájzba rakjuk. Lehet akár mézzel, nyírfacukorral is készíteni ízlés szerint, de akár cukor nélkül is cukorbetegek részére. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • sütési hőfok: 75°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 35 636
elküldve: 2
receptkönyvben: 150
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Csak Természetesen

Mióta szakács: 2012.02.29.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, télire, kompót

egyéb elnevezések

eperbefőtt, eper télire, tartósítószer nélküli eperbefőtt

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mery66
mery66 Wed, 2012-03-14 14:52

Kedves "Csak Természetesen szakács"!
Örülök,hogy már ilyen receptek is felkerülnek az oldalra,Köszönöm!
Nekem is van ilyen befőző automatám,nagyon könnyű és egyszerű vele a befőzés.
Minden gyümölcsöt és zöldségeket is teljesen tartósítószer nélkül rakok el évek óta.
A lekvárokat is ebben főzöm,majd megvárom míg kihűl és utána rakom az üvegekbe és jöhet a dunsztolás,/nincs kéz leforrázás,megégetés,szétpattant üveg/fantasztikusak és szinte magától készíti el a finomságokat.
Nem kell rá vigyázni ,jelez amikor elkészül és ez alatt az idő alatt bármi mást is lehet csinálni.
Ha van egy ilyen gép otthon semmi nem vész kárba.
Ajánlani tudom mindenkinek,az árát nagyon hamar behozza!
Üdvözlettel Mery

evacili
evacili Thu, 2012-03-08 11:45

Hagyományos dunsztolással is el lehet így készíteni?

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Thu, 2012-03-08 13:12

Kedves Evacili!
Elkészíthető hagyományos dunsztolással is, de ízben, állagban összehasonlíthatatlan az automatában készült befőttekével. Előtte én is a hagyományos módszerrel készítettem mindent, rengeteg munkával, dunsztolgattam a tűzhely felett. Itt biztos, hogy nem főzöd túl a gyümölcsöket, megmarad az állaga. Az automata elvégzi a dunsztolást helyetted egyszerre 18 üveggel, tartósítószer nélkül. Akár cukor nélkül is elkészíthető bármi. Évekig eláll minden, sőt még száraz dunszt sem kell. Ennél egyszerűbb, kényelmesebb és egészségesebb módszert nem ismerek.
Üdv. Csak Természetesen

evacili
evacili Thu, 2012-03-08 13:56

Kicsit húzós az ára, de kívánságlistámra teszem a családnak.

hkata7
hkata7 Thu, 2012-03-08 12:08

Én a nagymamám módszerével minden lekvárt és befőttet tartósítószer nélkül csinálok. A befőtteket ugyanigy a kimosott üvegekbe rakom, cukrot és ha meggy, cseresznye, vagy körtebefőtt akkor pár db, szegfűszeget és egy kis fahéjat, a meggybe rumot is teszek hozzá, aztán az üvegre borítok egy vízbe mártott befőzőcelofánt, és arra teszek egy késhegynyi szalicilt. Rácsavarom a kupakot és egy nagy fazékban újságpapírral elválasztva egymástól, langyos vízzel az üvegek feléig felengedem. Közepes lángon addig forralom, amíg a üvegek belseje gyöngyözni kezd, akkor lezárom, és ha keményebb gyümölcs / körte, barack akkor hagyom a lábasban kihűlni, az epret, és bogyós gyümölcsöket 5-10 perc után kiveszem, és ha kihűlt, mehet a helyére. A lekvárokat rögtön forrón üvegekbe töltöm, ugyanígy lezárom, és máris dunsztba teszem. Amikor felnyitom valamelyiket, azonnal óvatosan eltávolítom a celofánt szalicilestől..
Ugyanígy szoktam elrakni zöldbabot, lecsót, hámozott paradicsomot / izlés szerint fűszerezve /...

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Thu, 2012-03-08 11:07

Kedves Nutria és Mindenki!
Természetesen nem kötelező megvenni a befőzőautomatát, de ha valaki rászánja azt a negyvenezer forintot, akkor biztosan nem fog csalódni benne.
Az eltevések során állandó minőséget tudunk vele elérni tartósítószer nélkül és mindezt ráadásul kényelmesen, hiszen a befőzés legnehezebb részét a dunsztolást végzi automatikusan.
A családomban és ismerőseim közül is sokaknak van automatája, mindenki nagyon szereti panaszt még nem hallottam rá.
Mi is a Weninger Bt-től vettük, nagyon korrekt segítőkész cég.
Üdvözlettel: Csak Természetesen szakács

nutria
Asszonycicc / nutria Thu, 2012-03-08 00:02

Bocsánat, de mi értelme van pontosan a befőzőautomatának? Az miért jobb, mint a hagyományos befőzés? Mert meg kell venni a drága készüléket?

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Wed, 2012-03-07 22:19

Szia!
Igaz nem én vagyok a recept gazdája, de engem is nagyon felcsigázott a dolog, és nekem is jól jönne egy ilyen automata, a nyári eltevésekhez.
Ahol találsz ilyet: www.befozoautomata.hu oldalon, az ára 39,900 Ft-tól indul felfelé.

1294
eper 6.5 kg
cukor 1.5 kg