Mikrós meggybefőtt télire

- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
833g meggy375 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
5000g meggy2250 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
99.4g meggy45 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 327.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.3 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 646 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 480 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5775 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 638 micro
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 45 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1964.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 720 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 405 mg
-
Foszfor 675 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 578.1 g
-
Cukor 412 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 3875.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2880 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 450 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 95 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 360 micro
-
Kolin: 275 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34650 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3825 micro
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 39.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 689 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A meggyet alaposan, többször átmossuk, kb. 1 órát hagyjuk hideg vízben ázni, hogy az esetleges kukacokat kitessékeljük belőlük.
- 7 dl-es üvegekbe aránylag szorosan (üveg alját ütögetve) beletesszük, nem kell dugig tölteni, kb. 3/4-ig hagyjunk helyet a cukornak is.
- Üvegenként 3-4 szegfűszeget szórunk bele, majd a tetejükre 2-3ek cukrot teszünk (aki nem szereti édesen, elég a 2 kanál).
- Késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk rá, hideg vízzel lassan feltöltjükaz üvegeket úgy, hogy a cukor leolvadjon róla és teljesen belepje a meggyet.
- Szorosan rácsavarjuk a tetőt, beletesszük a mikróba, maximális teljesítményre állítjuk és annyi időre,hogy mikrózás közben gyöngyözzön fel. 4 üvegnél többet ne tegyünk bele, hogy a hő jól átjárja az üvegeket. (Az én mikróm 900 W -egyszerre 4 üveg kb. 20perc.)
- Ha letelt az idő, kivesszük, és mehet a helyére.
- Nem kell semmilyen dunszt!Atető elsőre felpúposodik, majd hűlés során amikrózástól"behúzódik", szorosan lezárul,mint a gyári befőtteknél.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10823
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 21.
Ajánló
Ha teljesen kihűlt az üveg ellenőrizzük, hogy valóban kinyithatatlan erős tekerésre!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Fiatalabb koromban utáltam eltenni befőtteket. Semmi kedvem nem volt dunsztolgatni nagyanyáink módjára, nagypárnát, törölközőt "mittudoménmégmibe" tekergetni, őrizgetni, kerülgetni, ágyba rejteni az üvegeket. Egy idősebb kolléganőm tanácsolta ezt a rettentő egyszerű befőzési módot. Bevált:) azóta csak így teszem el az aktuális gyümölcsöket. Amelyiket kell megpucolom, feldarabolom, mehet az üvegbe... majd a mikróba. Nagyon gyorsan készen van, biztosan eláll, bármikor előveszem akár gyümölcslevesnek, szósznak vagy sütibe. Persze előtte kimagozom:) Jahhh, és télen a családom nasi gyanánt csak leemeli a polcról, és tv-nézés közben 1 üveggel simán bekanalaznak. :)
Hozzászólások (6)
Szia! Az én mikrómba nem lehet fémet tenni, vagy m?anyag tet?vel készülnek ezek? Üdv. Miranda
Szió, igen ezek m?anyag tet?k, mivel az én mikrómba se lehet fémet tenni.
Szia! Ez nagyon egyszer?nek t?nik. Viszont lenne egy kérdésem. A nátrium-benzonátot nem lehetne celofánra szórni? Így egyáltalán be lehet rakni a mikroba? Ugyanis nem szeretem rászórni a tartósítót. El?re is köszönöm a válaszod!
Szió, sajnálom nagyon, de nem tudok segíteni. Sose csináltam celofános bef?tteket, mert azokat tudomásom szerint dunsztolgatni kell. Ha celofánra szórod a natrium-benzonátot és az tartósít bármit is végképp nem tudom. Azt viszont tudom, hogy a tartósítónak nincs se mellék se utóíze ha ez okozna problémát.
Szia, Olyan jó ötlet lenne ez...De nekem fura, hogy a m?anyag tet? nem olvad meg 25 perc mikrózástól...Nekem már egyszer sikerült megolvasztanom benne egy m?anyag edényt, pedig az 10 perc sem volt, nemhogy 25. Nyilván fémmel nem m?ködik (a kép egyébként kicsit megtéveszt?, mert azon a bef?ttön fém kupak van). Tuti jó ez a m?anyag tet?s módszer? Ha másoknak is bevált, akkor én is kipróbálnám...Köszi az ötletet. Nóri
Kedves Nóri ez tuti m?anyag, Amikor zöldbabot, borsót, csemegeuborkát stb. vásárolok az üzletekben a tartalom felhasználása után az üveget és a tet?t alaposan elmosva elteszem. Mikor bef?ttet vagy lekvárt teszek el, el?tte azért a mosogatógépben biztos ami biztos, átmosom. Évek óta így készítem el a bef?tteket. Nekem még soha nem olvadt meg a tet?. Teszteld a tet?t. Tölts tele 1 üveget vizzel, gyöngyöztesd fel a mikróba, nem fog a tet? megolvadni:) Más a tet? és más a mikrózást nem bíró m?anyag tál:) Szép estét Neked:)
Szia, Köszi a gyors választ. Ki fogom próbálni mindenképp. Egyébként vicces, de az edény, ami nekem megolvadt, mikrózható volt. :-( Nah de remélem ezzel szerencsésebb leszek. Szép napot, Nóri
Szia! Láttál már valahol olyan tet?t amit Te használsz? Csak azért nem akarok pár üveg akármit venni, hogy legyen tet?m. A képen az a bizonyos m?anyagtet? van? Köszi.Üdv. Marcsi-Boszi
Szia Boszika:) A tet?ket külön lehet vásárolni nagy üzletláncokban (Auchan, Tesco, Interspar stb.) csak arra figyelj oda, hogy a tet? menete megegyezzen a te üvegeid menetével. Néha én is onnan pótolom, ha nem jó a tet?m. Remélem tudtam segíteni:) Szép napot Neked:) Gabi
Szia Gabika! Köszönöm a gyors válaszodat, mert még akarok pár üveg lekvárt eltenni. Próbálok szerezni olyan jó tet?ket. Üdv. Marcsi-Boszi
Kedves Gabys! Mivel a recepted nagyon felkeltette az érdekl?désem, utánanéztem a m?anyag tet?nek. Sajnos az általad felsorolt helyeken(de máshol sem!) nem kaptam m?anyag tet?t. A képen egy fém tet?s üveg van. Igaz, hogy a tet? fehér, de ez nem m?anyag! Egy hozzászólásban azt írod: " Amikor zöldbabot, borsót, csemegeuborkát stb. vásárolok az üzletekben a tartalom felhasználása után az üveget és a tet?t alaposan elmosva elteszem." A felsorolt élelmiszerek sem m?anyag tet?s üvegben vannak. Legalábbis mifelénk. Segíts, kérlek, most akkor én értelmezem rosszul a m?anyag tet? fogalmát? Mert a képen egy bevont alumínium tet? van, ami nem mikrózható. Köszönettel: Erika
Kedves Erika, Nem, nem értelmezed rosszul. A hozzászólásomban felsorolt termékek üvegeit és tet?it használom bef?zéskor. Ezek a fehér és mostanában színes tet?k mikrózhatók és szerintem nem tartalmaznak fémet. Kivétel ami "arany" szín? mert az valóban tartalmaz fémet. Az én mikróm is tiltakozna (szikrázással) ha fémet tennék bele. Megtapasztaltam az arany szegély? tányérral... Az idén is tettem el 10 kg. meggyet a leírt módszerrel. 20 percet mikróztam egyszerre 4 üveget, nem volt gond és a bef?tt hibátlan lett. Neked is azt javaslom, tegyél 1 üveg vízzel töltött üveget a tet?vel lecsavarva a mikróba tesztelésként, hátha meg tudlak gy?zni:) Tényleg kíváncsian várom a végeredmény:) Szép napot Neked:) Gabi
Kedves Erika, a NoSalty volt olyan kedves és lehet?vé tette a képcserét:) Így meg tudom mutatni a régebben (azt hiszem a tavalyi) és a most június végén eltett meggyet. A sötétebb a régebbi a friss még halvány piros, id?vel besötétedik. A frisset egy savanyúságot tartalmazó üvegbe tettem el, direkt kerestem a fehéren kivül más tet?st. Hátha meggy?zlek:)
Kedves Gabika, ma ?szibarackot tettem el a mikrós módszereddel. Nagyon gyors és szépen rászívódtak a tet?k az üvegekre. A legszebb benne, hogy alig van mosogatni való utána. Szeretném megköszönni egy modern ötlettel: A paradicsomléhez gyümölcscentrifugában préselem ki a paradicsomokat, bele a fazékba és úgy f?zöm fel a nyers levet. Ez is gyors és tiszta eljárás. Szeretettel üdvözöllek: Edit