Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-csokis kocka mazsolával

Diós-csokis kocka mazsolával
Diós-csokis kocka mazsolával
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pontosan követve Lajos Mari utasításait! (66 karácsonyi édesség, 98-99. oldal) Annyira tökéletes, hogy már csak rontani lehetne rajta. Nagyon-nagyon karácsonyi, nagyon szaftos, nagyon csokis, pompás!

A kisült süti ide-oda borításakor mindig tegyünk alá sütőpapírt, mert forrón ragad, és rátapadhat a deszkára. Fémdobozban sokáig eláll, 50 kis kocka lesz belőle.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez és a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dió felét ledaráljuk, a másik felét durvára összevágjuk.
  2. Közben vízfürdőben felolvasztjuk az étcsokit (nagyobb lábosban vizet forralunk, az összetört csokit egy kisebb lábosban belemerítjük, és kevergetve felolvasztjuk). Ha a csoki folyik, kiemeljük, hogy kissé lehűljön.
  3. A lisztet elkeverjük a dióval, a mazsolával és a fűszerekkel.
  4. A tojásfehérjét felverjük habnak, a sárgáját kikeverjük előbb a cukorral, majd a vajjal, végül belevegyítjük a csokit is. (A csokis edényt ne mossuk el, mert még szükség lesz rá a bevonáshoz.)
  5. Sűrű, ragacsos masszát kapunk, amit fellazítunk a tojáshab harmadával. (Eddig kézi mixerrel is dolgozhatunk.)
  6. Fakanállal a masszába keverjük előbb a lisztet, majd könnyedén a maradék tojáshabot.
  7. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk (sűrű, nem lehet önteni, csak kanalazni), és 30-35 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
  8. A sütit deszkába borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, visszafordítjuk a színére, és még így, forrón megkenjük a lekvárral. (Ha a lekvár sűrű, melegítsük meg, hogy folyós legyen.)
  9. Teljesen kihűtjük, ezalatt a lekvár beszívódik a sütibe. Közben egy kanál olajjal együtt felolvasztjuk a bevonót, rálocsoljuk a lekváros tésztára, elsimítjuk. Hagyjuk egy kicsit dermedni, majd hegyes késsel bekockázzuk a tetejét (a kihűlt bevonó másképp összetörik a szeletelésnél). A megadott tepsiméret esetén 5x10 kockát jelöljünk ki.
  10. A negyed diók laposabb alját beletöröljük az edényben maradt csokiba, és így ragasztjuk rá a kijelölt kockák tetejére. Ha teljesen kihűlt, a jelölés mentén vékony pengéjű késsel feldaraboljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x24x6 cm
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 453
elküldve: 11
receptkönyvben: 249
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

csokoládés kocka, csokis-diós sütemény

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2015-12-31 12:52

Ajaj! Most vettem észre, hogy a töltelék hozzávalói között a sárgabaracklekvár rossz mennyiséggel szerepelt (már javítottam). A 20 dkg a jó adat - ez egy kisebb üvegnyi lekvár. Nyilván annyi kell a belőle süteményre, hogy szépen meg lehessen kenni a tetejét, ne tocsogjon, de száraz se legyen, ami kb. 5-6 kanál lekvárt jelent. A forró süti beszívja a lekvárt, tehát nem lehet vele tévedni, ha kicsit többre is sikerült.

fnbetti
fnbetti / fnbetti Fri, 2013-03-15 00:27

Szia Koszider!

Nemrég megsütöttem a sütit...valami eszméletlen finom lett!!!! :D
Puha, tényleg finom szaftos, egyáltalán nem száraz, különösen ízlett benne, h dió darabokban és darálva is van benne, nagyon sokat dob rajta!! Na és a csokiiiiii!!!! :P :D
Köszi, köszi, köszi!!! Egyszerűen mennyei!!! :)
Bea

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-03-15 02:46

Kedves Bea!
Szívből örülök, hogy ízlett! Nekünk is nagy kedvencünk ez a sütemény, karácsony nem múlhat el nélküle, de bármikor jöhet! (Pl. húsvétkor se rossz.)
Üdvözöl: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2012-01-08 22:09

Kedves Olgis/rolvisa!
Hajtóanyag alatt sütőport értesz? Nem, semmi nem kell bele, se sütőpor, se semmi. Egyszerűen a tojáshabtól lesz könnyű. Megjegyzem, kicsit sűrűbb az állaga, mint a normál piskótának, nem is emelkedik fel annyira, de egyáltalán nem szalonnás! Sőt, kifejezetten szaftos, és ami végképp nem hátrány, sokáig eláll. (Én karácsonykor fémdobozba tettem és még jan. 2-3-án is eszegettük.)
Ne ijedj meg, a nyers tészta sűrű és ragacsos, még önteni sem lehet, de ilyennek kell lennie. (Ez gondolom, a csokitól van.)
Üdv: Koszider

helena26
helena26 / helena26 Tue, 2011-12-27 21:01

Gyönyörködtem benne és csábít.Előbb-utóbb elkészítem,legalább is féladagban,mivel nem mindenki szereti a diósat.

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2011-12-28 17:44

Elcsábultam és megsütöttem. Nagyon finom lett,csak a mazsolát kihagytam belőle.
Fél adagot készítettem,de a fele el is fogyott. Isteni a tésztája! Köszi a receptet!!!!!!

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2011-12-27 20:15

Kedves Edit!
Szerintem is nagyon finom! Különösen azt szeretem benne, hogy nagyon jó szaftos sütemény, nem morzsás és nem nyögvenyelős, nem is szárad ki. Nem bonyolult az elkészítése, de kissé időigényes, mert minduntalan várni kell az egyes fázisok között.
Üdvözöl: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2011-12-27 20:12

Kedves Csikipi!
Most már bevallhatom, hogy az eredeti Lajos Mari receptben nincs mazsola, azt én csempésztem bele. Vagyis nem tévedhetsz, ha mazsola nélkül készíted.
Üdvözöl: Koszider

787
étcsokoládé 20 dkg
dió 20 dkg
vaj 25 dkg
cukor 20 dkg
tojás 6 db
finomliszt 10 dkg
mazsola 10 dkg
fahéj 0.5 kk
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
sárgabaracklekvár 20 dkg
tortabevonó 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek
dió 10 dkg