Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dédi tejfölös pogácsája -Tejfölös pogácsa 2.

Dédi tejfölös pogácsája -Tejfölös pogácsa 2.
Dédi tejfölös pogácsája -Tejfölös pogácsa 2.
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismét egy Öreganya-féle recept! Ahogy azt a keresztanyám remekénél már ígértem, sor kerül Dédi többi receptjére is szép sorjában. Most méltán híres tejfölös pogácsája következett. Kicsit macerás fajta, de megéri a munkát: gyönyörűen rétegződő, kívül ropogós, belül lágyan omló, szájban olvadó békebeli pogácsáról van szó. Önfegyelem szükségeltetik hozzá!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Ugyan nálunk azon melegében elfogyott az egész, édesanyám figyelmeztetése szerint csak frissen, kb. 1 napig van igazán elemében a tejfölös, tehát előre ne süssük meg!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, és a cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt.
  3. Belegyúrjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel, a tojást és a tejfölt.
  4. Alaposan megsózzuk, nyersen sósabbnak kell éreznünk a tésztát, mint amilyen megsütve lesz.
  5. Jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a margarint.
  6. A tésztát összehajtogatjuk (két szélét behajtjuk, majd annyiszor hajtjuk félbe, ahányszor csak engedi), kinyújtjuk, ezt megismételjük, végül ismét összehajtjuk, s egy éjszakára, de legalább pár órára hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük.
  7. Ezután elővesszük, 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk, és közepes méretű (~3 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha nem szórunk a tetejére semmit, előtte bevagdossuk a tetejét.
  8. A pogácsákat (80 db lesz) megkenjük tojással, s tetejükre magokat tehetünk.
  9. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt tepsinként megsütjük a pogit.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 155 347
elküldve: 91
receptkönyvben: 2 277
elkészítve: 83/116
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

hajtogatott tejfölös pogácsa, hajtogatott tejfölös pogácsa, Dédi-féle hajtogatott pogácsa

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tristi
Tristi Mon, 2014-10-27 16:23

nagyon finom!életem első tejfölös plusz hajtogatós pogija!! igaz,az én hibámból(a margarin kenegetés-hajtogatás meg a kevés pihenőidő miatt meg nem volt 3 dl tejfölöm,s 2 kanál zsirt tettem....) picit amorfak lettek...nade közeleg a halloween,s azt mondom,h igy akartam.Nem adom fel,s legközelebb olyan szépen fognak sikerülni,mint a tiéid :)

Alma0311
Alma15 / Alma0311 Sun, 2014-04-06 10:56

Szia!
Meg kell mondjam rengeteg pogácsát sütöttem már,tuti receptem is volt hozzá,de a Tied mindent visz! Ez valami elképesztően finom! Esetleg nincs a Dédidnek tepertős pogácsa receptje is? :) Timi.

tengereckipal
Pujáró / tengereckipal Tue, 2013-12-10 20:19

Azért a sót ízlés szerint ajánlani... biztosan nem evett még a mélyen tisztelt posztoló sótlan vagy elsózott pogácsát, - nincs annál rosszabb, ha ilyennel kínálják az embert.
Amúgy saccra 15-20 gramm só mehet bele, ha még nem írták volna a kommentekben.
A margarin prolis baromság, inkább a zsír helyette (kacsa is jó), esetleg vegyél vagy köpüljél vajat, még jobb.

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2013-12-11 19:41

Hát köszi a hozzászólást, de köpülj te, ha akarsz, nekem erre nincs időm :P Gyanítom, Dédinek se volt, se grammra méricskélni a sót, öt gyerek mellett... Azért a pogi finom, ha akarod, próbáld ki házilag köpült vajjal!

Gyermely2009
Gyermely2009 Wed, 2013-12-11 10:27

Véleményedet, észrevételeidet kulturáltabb hangnemben is megfogalmazhatnád .Szívesebben olvasnánk.Üdv.

Moncsy22
Moncsy22 Thu, 2013-01-24 14:08

Én ezt a pogit többször megsütöttem már és mindenki rajong érte! Sokszor követelik,hogy ennének belőle, a papa minden találkozáskor megkérdezi,hogy miért nem csináltam megint neki? :)

Mazsola26
Mazsola26 Tue, 2013-01-01 11:50

A pogi nagyon finom! Köszönet a receptért! Egy dolgot szeretnék kérdezni, hogy az elkészített nyers tészta fagyasztható-e?

aduhil
aduhil / aduhil Mon, 2012-12-31 13:59

Remek ez a reci tenyleg! Egy nap alatt elfogyott es csak parom es en ettük! Köszönjük! :)

heda69
heda69 Mon, 2012-11-05 00:06

Szia Durcsó!
Isteni finom lett, és nagyon rövid életű. Vendégeket vártunk, ezért pihentetni is nagyon kevés időm volt, de szerintem jobb akkor sem lehetett volna. Szép is volt és mindenki imádta. Köszi az ötletet!

polip25
polip25 / polip25 Sat, 2012-08-18 15:42

Kedves Durcsó :) elkészítettem a pogit és nagyon finom :) egy éjszakát pihizett a hűtőben.Tapasztalatom szerint egyáltalán nem macerás-legalábbis nekem nem volt az,pikk-pakk össze lehet állítani a tésztát és nagyon könnyű vele dolgozni :) köszönöm a receptet

reka18
reka18 Thu, 2012-08-16 22:03

Tenyleg nagyon finom ez a pogacsa ,annyira izlett,hogy egesz nap csak ezt ettem. A 3 eves kisfiam is egybol harmat evett .Fagyasztani is lehet . Koszonom a receptet !

reka18
reka18 Tue, 2012-08-14 04:52

Most allitottam ossze a tesztat ,zsirom ugyan nem volt ,de vajjal helyettesitettem .Kivancsi vagyok az eredmenyre .

clio88
clio88 Sat, 2012-05-26 11:40

Szuper recept, mar harmadjara sutom. A masodik alkalommal nem vartam ki az egy ejszakat a hutoben, csak par orat pihent, sajnos erzodott is rajta, bar ugy sem volt rossz. A mostanihoz tegnap delutan gyurtam be a tesztat es most fogom kisutni, remelem finom lesz, kertipartyra viszem az angol kollegaknak. :D

clio88
clio88 Thu, 2012-07-12 20:43

Igen, tulajdonkeppen az angolok elott sem ismeretlen a pogacsa, a scones legalabbis nagyon hasonlit ra (bar meg nem kostoltam).

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2012-05-26 12:39

Hm, kíváncsi vagyok ízleni fog-e nekik, az én angoljaim nagyon szeretik :) Örülök, hogy bejött a recept! Üdv, Durcsó

mimi0877
mimi0877 / mimi0877 Wed, 2012-05-23 11:04

Most sült ki,és isteni finom!!!Én még az este elkészitettem a tészát,egy éjjszakát volt a hűtőben,nagyon jóóó!!!Azért remélem kibirom h nem eszem meg mindet,és jut a fiúknak is mire a suliból hazaérnek!!! :)))

Brisbane2006
Brisbane2006 Wed, 2012-03-28 00:24

Kedves Durcso,
koszonom hogy megoszottad ezt a csodas receptet :), egy baj van csak vele, parommal kb 10 perc alatt elpusztitottuk teaval.... legkozelebb dupla adagot kell gyartani.
Szep napot!

dorcs
dorcs Tue, 2012-03-13 18:26

Szia!
Minden hajtogatás-kinyújtás után meg kell kenni margarinnal?
Köszi!

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2012-03-13 20:02

Szia, igazából mindegy, hogy csinálod. Lehet
- az első nyújtásnál rákenni mindent vagy
- ha nem fér rá, vagy jobban tetszene neked úgy, részenként megkenni a margarinnal.
Sok sikert, üdv,
Durcsó

hevike
Hevike / hevike Thu, 2012-02-16 20:37

Ez valami isteni! Ilyen finom pogácsát még nem ettem! Köszönjük a receptet, és várjuk "Dédi mamád többi receptjét is"! Üdv: Hevike

Szani54
Szani54 Thu, 2012-02-16 18:59

Tuti recept! Zsír helyett vaj is jó. Nagymamám tisztán vajjal készítette. 30 dkg vaj, ebből 10 dkg-ot belemorzsolt a tésztába, a többit belehajtogatta. Én a fenti recept szerint készítem. Valóban lágynak tűnik a tészta, de a hűtőben megkeményedik. Egy éjszakát hagyom pihenni, másnap sütöm ki.

zsoka179
Zsóka179 / zsoka179 Mon, 2012-02-06 20:26

Nagyon klassz recept!!!!!!!!!!Nagyon finom, könnyű pogácsa lett belőle!Köszi a receptet!!Üdv:Zsóka.

CandyGirl
CandyGirl Fri, 2011-05-06 22:24

Nagyon szuper recept,köszönöm,hogy megosztottad! Isteni finom lett:)

tgi
tgi Sun, 2011-01-16 17:27

Miután összeállítottam a tésztát egy elég lágy masszát kaptam. Ez normális?
Most fogom a pihentetés után kisütni, remélem nem hiába próbálkoztam!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-30 16:14

A pogi jól néz ki, mit csináljak a 25 dkg margarinnal?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 00:20

Kedves László, az 5. lépés szerint: "Jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a margarint." Sok sikert, üdv, Durcsó

beraxa
Beraxa Krisztina / beraxa Sat, 2010-12-04 23:40

Szia,

megsütöttem, nagyon finom lett. Kicsit magasabbra hagyom legközelebb, mert így kiszárítottam egy picikét! De mind elfogyott utolsó szálig.
Üdv:
Kriszta

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2010-12-04 23:42

Szia Kriszta, örülök, hogy ízlett, remélem, legközelebb még ezt is túlszárnyalja majd! :) Üdv, Durcsó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-08-14 02:46

Olvasom a hozzaszolasokban, hogy az allamokban nincs zsir...pffff az eszaki reszen elsz es nem talalsz se zsirt se szalonnanak valot...erkekes...en mindent megkapok a ShopRite-ban vagy Stop&Shop-ban szarnyasoknak a hajat es a sertes zsiiiiros szalonna reszet. A zsir is disznozsir amit kb.fel kilos kiszerelesben arusitanak, semmi kellemetlen szag es iz, tokeletes zsir. Marika probald ezekben az uzletekben...a lengyel es magyar boltokban azoknak keszul a teperto es abbol a pogi akik nem tudjak elkesziteni...Kalandra fel!

davila
davila Wed, 2010-03-31 21:19

Kedves Durcsó, köszi szépen a kielégítő választ! :) Hamarosan elkészítem a pogit, és elmondom, hogyan sikerült, megették-e :-D

klekner
klekner Fri, 2010-03-26 04:48

Kedves Partnerek,

Itt, Ausztráliában ugyanaz a zsir probléma létezik, igy oldottam meg - hentesnél veszek sertés bört, legalább 2cm zsir réteggel. Levágom a bört, 2cm kockára vágom a zsirt, lassan kisütöm. Két használható terméket kapok, házi zsirt és töpörtyüt.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-03-28 16:59

Koszi az ajanlatot, a 80-as evekben itt is volt erre lehetoseg, jo zsirzsalonnat venni, manapsag talan csak a nagy Vago Piacon lehetne kapni, amelyet majdnem lehetetlen megkozeliteni a kornyek biztonsaga miatt.Szomoru de azert a pogacsa nincs elveszve, vannak szerb es lengyel kis uzletek itt ott ahol meg osszel, telen toportyut is lehet venni. Koszi Neked is a jo tanacsokat.
Sok udvozlet:
Marika

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-03-24 00:39

Kedves Marika Gonzalez! Szerintem vajat használj helyette, ha nincs jó zsír. Lehet margarin is, de a vaj sokkal jobban megközelíti azt az eredményt, amit el akar az ember érni a pogácsánál -puha omlós legyen. Ha véletlenül kapsz zsírszalonnát, vagy kacsa - libahájat, abból Te magad esetleg készíthetsz zsírt. Bár valószínűnek tartom, hogy ez se nagyon van arrafele, csak ötletként mondtam, mert sose lehet tudni! Üdv: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-24 04:44

Nagyon szepen koszi az ajanlatot, majd probalkozom helyettesiteni, mert zsirszalonna, kacsa,liba haj az meg tavolabb van a lehetosegekhez.( Itt a libat nem is tomik,allat kinzas motton,nevetseges,) de koszi az otleteket! Kedves csaladom hasan fogok probalkozni es biztos sikeres lesz.
Koszonet es sok udvozlet:
Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-24 00:34

Nagyon fincsin nez ki es ki is szeretnem probalni de tudna valaki ajanlani az 1 ek zsir helyett valamit, mivel tudom a zsirt helyettesiteni? Itt Amiban nincs zsir es ami van az u.n "lard" az minden csak nem zsir.Koszonom a valaszt elore is.
Nagyon jol nez ki a pogi!
Marika

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2010-03-24 01:50

Kedves Marika,
Háh, egy cipőben járunk! 7 hónapja próbálom Angliában rekonstruálni az otthoni finomságokat, eddig elég sikeresen. Mindenhez lard-ot használok, amibe zsír kell, nekem működik. A vadastól kezdve a bejglin át a képen látható pogácsákig azt tettem bele, és tökéletesen funkcionált. Nyugodtan használd te is, pontosan azt fogod kapni, amit a képen látsz. És egyébként szerintem máshoz is, ha zsír kell, használd, mert közelebb áll hozzá, mint bármi más, ami itt kapható.
Sok sikert, remélem, ízleni fog! Üdv, Durcsó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-24 03:57

Kedves Durcso, nagyon koszi a gyors valaszt, bar ki fogom probalni, de en mar itt probalkoztam a "lard"-al,szerintem itt meg az is mas mint Angliaban.Csak a neve ugyan az..Kis kockaban aruljak es olyan kellemetlen szaga van, de probalkozom vele ujra.Eppen egy magyaros kis szakacs konyvecsken dolgozom eszak amerikai alapanyagokat hasznalva, s mindenbol kihagytam a zsirt, mivel itt el sem fogadnak de termeszetesen itthon kiprobalom a csaladon.
Megegyszer nagyon koszi es sok udvozlet:
Marika

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2010-03-24 12:57

Szia, ez érdekes. Az itteni lard-nak én nem éreztem kellemetlen szagát. 250 grammos kis tömbökben árulják, mint a sütőmargarint. Ott nem? Ez a szakácskönyv nagyon jó ötlet! Abszolút átérzem a problémát :) (Most épp például darahiányban szenvedek. A végén kénytelen voltam polenta feliratú csomagot venni, amiben, feltételezem, puliszkához használható kukoricadara van, végülis jobb, mint a semmi...) Mindenesetre szerintem egy próbát még megér a lard, ha nem megy, akkor marad a vaj. Üdv a családnak is, minden jót! Durcs

davila
davila Mon, 2010-03-22 19:59

Istenien néz ki ez a pogi, összefutott a nyál a számban, ahogy rápillantottam a képre! :))
De! Miért kell egy élesztős tésztát hideg (hűvös) helyre tenni? Hogyan fog így megkelni? :O
Elég sok pogácsát elkészítettem már, ilyen utasítással még nem találkoztam.
A választ előre is köszönöm!

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-03-22 20:36

Kedves Davila,
A kelés miatt ne aggódj, abszolút rendesen megkel, nem lesz hatalmas, de mikor megsül, tökéletes az állaga. Én már láttam más receptet is (pl. Dacota hajtogatott pogácsáját), ahol hűvös helyen kell "keleszteni" - nem igazi kelesztés ez, hanem pihentetés, több ideig is kell csinálni, mint ha meleg helyen kelesztesz. Talán azért is ez a módszer, mert sokkal könnyebb a tésztával dolgozni, ha hideg. Bízz bennem, nagyon szuper lesz a végeredmény! ;)
Sok sikert, és köszi a képnek szóló dicséretet!
Durcs

szelindek69
szelindek69 Wed, 2010-03-17 19:07

Kedves Durcsó!Ha a tejföl helyett kefirrel vagy joghurttal készíted, tovább marad puha. Legjobb a házi tejből készült aludttej. Nálam ez minden poginál bejött! Ezt is ki fogom próbálni, de így első ránézésre is isteni lehet. Talán még ballagási csemege is lesz belőle! Köszi

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2010-03-17 20:53

Szia, köszönöm a tanácsot, legközelebb megpróbálom joghurttal! Bizony, nagyon finom, csak ajánlani tudom! ;) Üdv, Durcs

587
finomliszt 50 dkg
mangalica zsír 1.5 ek
tej 1 dl
cukor 1 teáskanál
élesztő 40 g
tojás 1 db
tejföl 3 dl
0 ízlés szerint
margarin 25 dkg
tojás 1 db
köménymag 1 ek
napraforgómag 1 ek