r
Nosalty Logó

Dédi tejfölös pogácsája -Tejfölös pogácsa 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Dédi tejfölös pogácsája -Tejfölös pogácsa 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 589 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4712 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 350 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    37.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    309.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    322 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    305 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 589 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    79.6 g

Zsír

  • Összesen
    303.3 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    558 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2478.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    218 mg
  • Kálcium
    568 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    1159 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    415.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    421.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2575 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    239 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    528 micro
  • Kolin:
    453 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2438 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1602 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    589 micro
Összesen 4712 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    22.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    185.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    183 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 350 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, és a cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt.
  3. Belegyúrjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel, a tojást és a tejfölt.
  4. Alaposan megsózzuk, nyersen sósabbnak kell éreznünk a tésztát, mint amilyen megsütve lesz.
  5. Jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a margarint.
  6. A tésztát összehajtogatjuk (két szélét behajtjuk, majd annyiszor hajtjuk félbe, ahányszor csak engedi), kinyújtjuk, ezt megismételjük, végül ismét összehajtjuk, s egy éjszakára, de legalább pár órára hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük.
  7. Ezután elővesszük, 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk, és közepes méretű (~3 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha nem szórunk a tetejére semmit, előtte bevagdossuk a tetejét.
  8. A pogácsákat (80 db lesz) megkenjük tojással, s tetejükre magokat tehetünk.
  9. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt tepsinként megsütjük a pogit.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 157
  • Össznézettség: 167506
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 17.

Ajánló

Ugyan nálunk azon melegében elfogyott az egész, édesanyám figyelmeztetése szerint csak frissen, kb. 1 napig van igazán elemében a tejfölös, tehát előre ne süssük meg!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Dédi tejfölös pogácsája -Tejfölös pogácsa 2.
Durcsó 161 recept

Ismét egy Öreganya-féle recept! Ahogy azt a keresztanyám remekénél már ígértem, sor kerül Dédi többi receptjére is szép sorjában. Most méltán híres tejfölös pogácsája következett. Kicsit macerás fajta, de megéri a munkát: gyönyörűen rétegződő, kívül ropogós, belül lágyan omló, szájban olvadó békebeli pogácsáról van szó. Önfegyelem szükségeltetik hozzá!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nagyon hasonlót szoktam én is sütni, és én is a nagyim receptje szerint!

Törölt felhasználó

Kedves Durcsó!Ha a tejföl helyett kefirrel vagy joghurttal készíted, tovább marad puha. Legjobb a házi tejb?l készült aludttej. Nálam ez minden poginál bejött! Ezt is ki fogom próbálni, de így els? ránézésre is isteni lehet. Talán még ballagási csemege is lesz bel?le! Köszi

Durcsó

Szia, köszönöm a tanácsot, legközelebb megpróbálom joghurttal! Bizony, nagyon finom, csak ajánlani tudom! ;) Üdv, Durcs

Törölt felhasználó

Istenien néz ki ez a pogi, összefutott a nyál a számban, ahogy rápillantottam a képre! :)) De! Miért kell egy éleszt?s tésztát hideg (h?vös) helyre tenni? Hogyan fog így megkelni? :O Elég sok pogácsát elkészítettem már, ilyen utasítással még nem találkoztam. A választ el?re is köszönöm!

Durcsó

Kedves Davila, A kelés miatt ne aggódj, abszolút rendesen megkel, nem lesz hatalmas, de mikor megsül, tökéletes az állaga. Én már láttam más receptet is (pl. Dacota hajtogatott pogácsáját), ahol h?vös helyen kell "keleszteni" - nem igazi kelesztés ez, hanem pihentetés, több ideig is kell csinálni, mint ha meleg helyen kelesztesz. Talán azért is ez a módszer, mert sokkal könnyebb a tésztával dolgozni, ha hideg. Bízz bennem, nagyon szuper lesz a végeredmény! ;) Sok sikert, és köszi a képnek szóló dicséretet! Durcs

Törölt felhasználó

Nagyon fincsin nez ki es ki is szeretnem probalni de tudna valaki ajanlani az 1 ek zsir helyett valamit, mivel tudom a zsirt helyettesiteni? Itt Amiban nincs zsir es ami van az u.n "lard" az minden csak nem zsir.Koszonom a valaszt elore is. Nagyon jol nez ki a pogi! Marika

Durcsó

Kedves Marika, Háh, egy cip?ben járunk! 7 hónapja próbálom Angliában rekonstruálni az otthoni finomságokat, eddig elég sikeresen. Mindenhez lard-ot használok, amibe zsír kell, nekem m?ködik. A vadastól kezdve a bejglin át a képen látható pogácsákig azt tettem bele, és tökéletesen funkcionált. Nyugodtan használd te is, pontosan azt fogod kapni, amit a képen látsz. És egyébként szerintem máshoz is, ha zsír kell, használd, mert közelebb áll hozzá, mint bármi más, ami itt kapható. Sok sikert, remélem, ízleni fog! Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

Kedves Durcso, nagyon koszi a gyors valaszt, bar ki fogom probalni, de en mar itt probalkoztam a "lard"-al,szerintem itt meg az is mas mint Angliaban.Csak a neve ugyan az..Kis kockaban aruljak es olyan kellemetlen szaga van, de probalkozom vele ujra.Eppen egy magyaros kis szakacs konyvecsken dolgozom eszak amerikai alapanyagokat hasznalva, s mindenbol kihagytam a zsirt, mivel itt el sem fogadnak de termeszetesen itthon kiprobalom a csaladon. Megegyszer nagyon koszi es sok udvozlet: Marika

Durcsó

Szia, ez érdekes. Az itteni lard-nak én nem éreztem kellemetlen szagát. 250 grammos kis tömbökben árulják, mint a süt?margarint. Ott nem? Ez a szakácskönyv nagyon jó ötlet! Abszolút átérzem a problémát :) (Most épp például darahiányban szenvedek. A végén kénytelen voltam polenta feliratú csomagot venni, amiben, feltételezem, puliszkához használható kukoricadara van, végülis jobb, mint a semmi...) Mindenesetre szerintem egy próbát még megér a lard, ha nem megy, akkor marad a vaj. Üdv a családnak is, minden jót! Durcs

Törölt felhasználó

Kedves Marika Gonzalez! Szerintem vajat használj helyette, ha nincs jó zsír. Lehet margarin is, de a vaj sokkal jobban megközelíti azt az eredményt, amit el akar az ember érni a pogácsánál -puha omlós legyen. Ha véletlenül kapsz zsírszalonnát, vagy kacsa - libahájat, abból Te magad esetleg készíthetsz zsírt. Bár valószín?nek tartom, hogy ez se nagyon van arrafele, csak ötletként mondtam, mert sose lehet tudni! Üdv: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Nagyon szepen koszi az ajanlatot, majd probalkozom helyettesiteni, mert zsirszalonna, kacsa,liba haj az meg tavolabb van a lehetosegekhez.( Itt a libat nem is tomik,allat kinzas motton,nevetseges,) de koszi az otleteket! Kedves csaladom hasan fogok probalkozni es biztos sikeres lesz. Koszonet es sok udvozlet: Marika

Törölt felhasználó

Kedves Partnerek, Itt, Ausztráliában ugyanaz a zsir probléma létezik, igy oldottam meg - hentesnél veszek sertés bört, legalább 2cm zsir réteggel. Levágom a bört, 2cm kockára vágom a zsirt, lassan kisütöm. Két használható terméket kapok, házi zsirt és töpörtyüt.

Törölt felhasználó

Koszi az ajanlatot, a 80-as evekben itt is volt erre lehetoseg, jo zsirzsalonnat venni, manapsag talan csak a nagy Vago Piacon lehetne kapni, amelyet majdnem lehetetlen megkozeliteni a kornyek biztonsaga miatt.Szomoru de azert a pogacsa nincs elveszve, vannak szerb es lengyel kis uzletek itt ott ahol meg osszel, telen toportyut is lehet venni. Koszi Neked is a jo tanacsokat. Sok udvozlet: Marika

Törölt felhasználó

Kedves Durcsó, köszi szépen a kielégít? választ! :) Hamarosan elkészítem a pogit, és elmondom, hogyan sikerült, megették-e :-D

Törölt felhasználó

Olvasom a hozzaszolasokban, hogy az allamokban nincs zsir...pffff az eszaki reszen elsz es nem talalsz se zsirt se szalonnanak valot...erkekes...en mindent megkapok a ShopRite-ban vagy Stop&Shop-ban szarnyasoknak a hajat es a sertes zsiiiiros szalonna reszet. A zsir is disznozsir amit kb.fel kilos kiszerelesben arusitanak, semmi kellemetlen szag es iz, tokeletes zsir. Marika probald ezekben az uzletekben...a lengyel es magyar boltokban azoknak keszul a teperto es abbol a pogi akik nem tudjak elkesziteni...Kalandra fel!

Törölt felhasználó

Szia, megsütöttem, nagyon finom lett. Kicsit magasabbra hagyom legközelebb, mert így kiszárítottam egy picikét! De mind elfogyott utolsó szálig. Üdv: Kriszta

Durcsó

Szia Kriszta, örülök, hogy ízlett, remélem, legközelebb még ezt is túlszárnyalja majd! :) Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

A pogi jól néz ki, mit csináljak a 25 dkg margarinnal?

Törölt felhasználó

Kedves László, az 5. lépés szerint: "Jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a margarint." Sok sikert, üdv, Durcsó

tgi

Miután összeállítottam a tésztát egy elég lágy masszát kaptam. Ez normális? Most fogom a pihentetés után kisütni, remélem nem hiába próbálkoztam!

Törölt felhasználó

Nagyon szuper recept,köszönöm,hogy megosztottad! Isteni finom lett:)

Törölt felhasználó

Nagyon klassz recept!!!!!!!!!!Nagyon finom, könny? pogácsa lett bel?le!Köszi a receptet!!Üdv:Zsóka.

Törölt felhasználó

Tuti recept! Zsír helyett vaj is jó. Nagymamám tisztán vajjal készítette. 30 dkg vaj, ebb?l 10 dkg-ot belemorzsolt a tésztába, a többit belehajtogatta. Én a fenti recept szerint készítem. Valóban lágynak t?nik a tészta, de a h?t?ben megkeményedik. Egy éjszakát hagyom pihenni, másnap sütöm ki.

Hevike

Ez valami isteni! Ilyen finom pogácsát még nem ettem! Köszönjük a receptet, és várjuk "Dédi mamád többi receptjét is"! Üdv: Hevike

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek