Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dán vajas sütemény

Dán vajas sütemény
Dán vajas sütemény
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még finomabb lesz a töltelék, ha a mandulát, mielőtt a vajjal elkevernénk, egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. Tálaljuk vanília cukros tejszínhabbal.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta: szitáljuk a lisztet egy nagy keverő tálba, nyomjunk mélyedést a közepébe.

  2. Langyosítsunk fel 100 ml tejet, keverjük el benne a 2 ek cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és olvasszuk fel benne. Az élesztős tejet öntsük a liszt közepébe, keverjük el egy kis liszttel. Letakarva meleg helyen hagyjuk kb. 15 percig kelni.

  3. A maradék tejet fellangyosítjuk, a kockára vágott vajjal, a tojással és a sóval együtt az előtészhoz adjuk, sima tészvá dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük, míg duplájára nem nő.

  4. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, elkeverjük a cukorral és mandulával.

  5. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajjal kikenünk.

  6. A tészta 1/3-át kerekre kinyújtjuk (26 cm az átmérő), az előkészített tortaformába tesszük, egy villával többször megszurkáljuk. Megkenjük 25 g vajjal.

  7. A maradék tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk (25x40 cm négyszög). Rákenjük a mandula masszát. Hosszabbik oldalától feltekerjük.

  8. A tekercset 10 egyforma darabra vágjuk. 8 tészta csigát körbe a formába, 2-öt a forma közepébe rakunk. Letakarva 15 percig kelesztjük.

  9. A tojást egy villával felverjük. A csigákat megkenjük a felvert tojással.

  10. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük (20 perc után takarjuk le sütőpapírral).  A formába hagyjuk hűlni.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 096
elküldve: 27
receptkönyvben: 652
elkészítve: 17/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1910 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás csigatorta, mandulás darázsfészek, vajas mandulás kelt tészta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Xénia.Dóra
Xénia / Xénia.Dóra Sat, 2013-11-30 16:19

Olyan darázsfészek receptet kerestem, mint amilyet anyu csinált mindig... közben megtaláltam ezt a vajas sütit... nagyon finom! Biztosan sokszor fogom még megsütni.

712
finomliszt 400 g
tej 225 ml
cukor 2 ek
friss élesztő 2.5 dkg
vaj 75 g
tojás 1 db
1 csipet
vaj 1 ek
vaj 100 g
mandula 100 g
cukor 80 g
vaj 25 g
tojás 1 db