r
Nosalty Logó

Csülökpörkölt krumplival

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Csülökpörkölt krumplival
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 483 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1932 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 89 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.4 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    734.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    425 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    323.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    419 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    309 micro
Összesen 483 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    133.7 g

Zsír

  • Összesen
    85.6 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    400 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2937.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    324 mg
  • Foszfor
    1700 mg
  • Nátrium
    545 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1294.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    239 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    514 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    142 micro
  • β-karotin
    1675 micro
  • β-crypt
    253 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1234 micro
Összesen 1932 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    118 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 89 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Acsülköt megmossuk.Nem kínlódunk a szőrmaradvány pörkölésével, hanem a húst lefejtjük a bőrről. De ki ne dobjuk, mert beletesszük a pörköltbe! Ha a bőrön pecsét van, azt igyekszünk éles késsel leoperálni - állítólag ez ehető festékkel készül, de jobb a békesség.
  2. A hústfalatnyi darabokra összevágjuk. Ne szedjük le a kövérjét, legfeljebb a nagyon inas izomköteg-végeket vágjuk le, mert a kövérkés részeknek lényegi szerepük van a csülökpörkölt végeredményében.
  3. A hagymát finomra, az édes és csípős paprikát, a meghámozott paradicsomot apróra összevágjuk.
  4. Egy kanál zsíron megdinszteljük a hagymát, rátesszük a paprikát-paradicsomot, együtt pároljuk. (Ez kb. 5-7 perc.)Ha már jó pépes, lehúzzuk a tűzről, és bőven meghintjük pirospaprikával.
  5. Belekeverjük a húst és a lefejtett bőrt is. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon,néha megkeverve készre, puhára pároljuk. (Ez kb. 90 perc.)Ha a víz elfogyna alóla, pótoljuk, a végén levesesnek kell lennie.
  6. Kihalásszuk a csülök bőrét. Most két dolgot tehetünk: a puha bőr szőrtelen részét felkockázzuk és visszatesszük, vagy az egészet akutyának adjuk.
  7. A megtisztított és hosszú gerezdekre vágott krumplit belekeverjük a kész pörköltbe, ismét sózzuk, és fedő alatt akrumplit is puhára főzzük a pörkölt saját levében (kb. 15 perc). Ha nagyon sűrű vagy ragad az alja, természetesen önthetünk még rá egy kis vizet.
  8. Akkor jó, ha sűrű, pépes szaftja van - ennek elérésében a krumpli is segít. Forrón tálaljuk, mert kihűlve megdermed.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 78
  • Össznézettség: 53593
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 09.

Ajánló

Nem elég, hogy a csülök magában is testes étel, legjobban a sör csúszik rá. Fogyókúrázók csukják be a szemüket!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Csülökpörkölt krumplival
koszider 91 recept

A csülök megosztó személyiség. Aki szereti, lelkesedik a kövérkés részéért, a cuppogós bőréért, a ragacsos szaftjáért. Aki nem szereti, ugyanezt gyűlöli benne. Nincs light csülök! Vagyis ha lecsupaszítjuk az inaktól, hártyáktól, a lényegét dobjuk ki. A bőrrel lehet variálni, de ne feledjük, hogy a bőr alatt lapuló kövérkés réteg ennek a pörköltnek a lelke. A krumpli a ráadás, a csülök szaftjától parádés lesz - és viszont: a szaft meg még sűrűbb, izgalmasabb. A csípősség ízlés kérdése, én szeretek tőle lángot lehelni, de az erős paprika utólag is beletehető.

Hozzászólások

Bea-68

Imádom ezt a kaját, a b?rös részekért ugyan nem rajongok, de a krumplival együtt összetöröm villával, bele a szaftba, és így már isteni. Hozzá kovászos uborka... A csülökpörköltet még édesapámtól tanultam meg f?zni, mert ez egy igazi, férfias étel. Apu is így szokta elkészíteni, de mi már az elején összekockázzuk a b?rt is, és bele szoktuk rakni a csontot is (ez aztán tényleg mehet a kutyának a végén :D ), és szokott beletenni még 4-5 szem szegf?borsot is, ez igazán megbolondítja az ízét. Sajnos már nem tudok t?le tanulni...

koszider

Kedves Bea! Igen, azt hiszem a nagy vízválasztó a b?r. Én még azt is szeretem, csak az a sz?r ne lenne... A csont azért maradt ki bel?le, mert ügyetlen vagyok és nem igazán tudom a nyers csülköt kicsontozni, pedig tényleg jó lenne bele (kompromisszum: kicsontozott csülköt veszek). A kovászos uborka valóban elengedhetetlen, pláne így, nyáron. Üdvözöl: Koszider

M.Kata

Kedves Koszider! Csülökpörkölt fan vagyok. Én bizony teszek bele 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, egy babérlevelet és pici ?rölt köményt is. A fokhagyma még s?r?bbé, "ragacsosabbá" teszi a szaftot, és bizony az íze sem lesz rosszabb t?le. Gratulálok a recepthez, ínycsiklandó! :)

koszider

Kedves Kata! Azok közül, akik olvassák a kommentedet, biztos sokan kapnak kedvet ahhoz, hogy fokhagymával is tovább f?szerezzék ezt a pörköltet. Én is ingadoztam, hogy tegyek-e bele, de a végén a natúr csülök gy?zött. Üdvözöl: Koszider

Törölt felhasználó

Kedves Koszider! Jelenleg abba a kategóriába tartozom akinek be kellene csuknia a szemét,ugyanis fogyókúrázok.(Sajnos) Ez a pörkölt így tökéletes ahogy leírtad!Megfigyeltem sokmindent hasonlóképpen készítek én is ahogyan Te. Én a b?rön lév? sz?rt egy új,eldobható borotvával szoktam eltávolítani.Ez pillanatok alatt megvan.A csontozással szintén bajban vagyok,de mivel olyan puhára f? a hús,hogy simán le lehet fejteni a csontról,ezért ezzel sem sokat verg?dök és a csontot is belef?zöm.Az esetlegesen túl "rusztikus" darabokat a saját tányéromba csempészem! Ja, és a cicád gyönyör?! Imádom ?ket, Nekem is van kett?! Minden jót kívánok Neked! További jó sötést f?zést! Üdv:Kata

koszider

Kedves Kata! Borotva! Milyen pofon egyszer?, de nem jutott volna eszembe. Ki fogom próbálni! Üdv: Koszider, akinek szintén két macskája van (ez a csíkos a kotnyeles, ezért kerül rá a képekre, a másik megállapodott vénasszony, kerüli a felt?nést)

Marcsisef

Kedves Koszider! Megosztó, nem megosztó ami jó az jó. Ez finom Gratula! Üdv: Marcsi

koszider

Köszönöm, Marcsi, megtisztelsz! Koszider

Törölt felhasználó

Kedves Koszider! Mindig is imádtam a csülökpörköltet. A b?rét én úgy oldom meg, hogy gáz felett, leperzselem, utána már simán lekaparom, megmosom és kész. Így, elkészített csülökr?l, már nem kel eltávolítani a b?rét, mert az attól lesz olyan igazi, puha, szaftos. Ahogy írom ezeket a sorokat, már össze is fut a nyál, a számba. Én feltétlen teszek bele fokhagymát, 3-4 gerezdet, és kömény magot, és a megf?tt pörköltet, sült krumplira halmozva tálalom! Isteni :-)) igaz nem a legdiétásabb étel, de nagyon finom! :-)) Üdv.: napsugar

koszider

Kedves Napsugár! Amíg nem én csináltam a csülökpörköltet, hanem a bátyám (mert ez azért mégis csak férfias tevékenység) vagy édesanyám, szépen leperzselték a sz?rt, ahogy írod. Sajnos, már senki sincs, aki perzseljen helyettem. Nekem meg borsódzik a hátam az égett sz?r szagától - nem vagyok finnyás, de ezt nehezen állom. Így maradt a kisipari megoldás: alaposan megvizslatom a puhára f?tt b?rt és lenyasszantom, ahol sz?rt látok (tapintok). Azért f?zés után, mert akkor már könnyen megy a levágás, a nyers b?r viszont kemény és ruganyos, még az éles kés is alig viszi. Nyers állapotában épp elég kínlódás a pecsétet kivágni. Sajnos, ez van. Üdvözöl: Koszider

Törölt felhasználó

Kedves Koszider! :-) De kis aranyosan írtad :-) Semmi baj nincs ezzel, kis drága, nem vagyunk egyformák, de ez így van jól! A pecsétes részt én is kivágom! Nekem is nagyon nehéz, ezért olyat vásárolok, ha sikerül, amin nincs pecsét! :-)) Így, vagy úgy, csülök, ide, vagy oda, b?rrel, vagy anélkül, isteni egy lakoma! Az egyszer biztos! Szép estét! Üdv.: Napsugár

PÉTER946

Kedves mindenki! Én imádom a jó csülökpörköltet. De van egy nagyon finom laktato csülökpörkölt, ha mindezt füstölt csülökkel kászitik el. Egy mindenki álltal ismert pörköltalapra a megfött füstölt csülköt darabolva rámelegíteni és krumplival tálalni, Nagyon egyszerü és laktató PÉTER 946

koszider

Kedves Péter, h?ha!! Ez a "füstöltcsülökpörkölt" most aztán alaposan elindította a képzeletemet, nehogy ezt f?zzem hétvégén! Mert hogy egy csülöknél csak a két csülök vagy a füstölt csülök lehet jobb. Üdvözöl: Koszider

Törölt felhasználó

kedves koszider,ne haragudj de ha te leszeded a b?rt,ami elengedhetetlen a csülökpörkölthöz,miért nem veszel lapockát vagy combot és abból készited? üdv attila

koszider

Kedves Attila! A b?rt leszedem ugyan, de belef?zöm a pörköltbe. (Azért szedem le az elején, mert akkor könnyebb.) Igazából még kidobni se szoktam, amikor jó puhára megf?tt, feldarabolom és csak a nagyon sz?rös részét dobom ki, a többit felkockázva visszateszem. Lapockából is jó a pörkölt, de a csülöknek nincs párja, mert a csülökhús inas-kocsonyás állagából (b?rrel vagy nélküle) lesz a legzamatosabb pörköltszaft (szerintem). Vagy a körömb?l, mert azt is szeretem - de abba meg egy kis húsos cucc kell. Combból nem is szoktam pörköltet f?zni, az a húsféle az én ízlésemnek túl száraz. Üdvözöl: Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek