r
Nosalty Logó

Csülök sárga gévagombával agglegény módon

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mikibácsi
Csülök sárga gévagombával agglegény módon
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pácolás

Sütés

Összesen 409 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pácolás

Sütés

Összesen 1228 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pácolás

Sütés

Összesen 49 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1012.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    542 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    605.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    671 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    9588 micro
  • Lut-zea
    705 micro
Összesen 409 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.7 g

Zsír

  • Összesen
    59.5 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    314 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3038.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    229 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1625 mg
  • Nátrium
    756 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.1 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1816.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    479 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    2012 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    28764 micro
  • Lut-zea
    2116 micro
Összesen 1228 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1179 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 49 Kcal

Hozzávalók

Pácolás

Sütés

Elkészítés

Pácolás

  1. A csülköt a hentesnél karikára szeleteltetjük. Összekeverjük a paradicsompürét, paprikakrémet, mustárt, apróra vágott vöröshagymát és a fűszereket, rákenjük a húskarikákra.
  2. A sütésre szolgáló lábasba tesszük a cuccot, és hűtőben tartjuk egy napot.

Sütés

  1. A lábast kivesszük a hűtőből, beleszórjuk a zöld résszel együtt összevágott pórét, sózzuk, összekeverjük. Ráöntjük a megtisztított és feldarabolt gombát.
  2. Felöntjük fél liter vízzel, a lábost fedővel fedve a sütőbe tesszük, és 40 percet 200 C fokon sütjük.
  3. Még két deci vizet öntünk hozzá, majd még két órát sütjük 150 C fokon. A végén a szaft mennyiségét fedő nélküli sütéssel állítjuk be.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 160 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 909
  • Feltöltés dátuma: 2017. április 29.

Ajánló

Egyszerű egytálétel, fogyasztható magában vagy némi főtt rizzsel, akkor hagyjunk kicsit több szaftot neki. A csülök vörösbort kíván, a gomba fehéret, kiegyezhetünk egy könnyű szekszárdi rozéval vagy sillerrel. De egy masszívabb furmint is szóba jöhet hozzá.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Csülök sárga gévagombával agglegény módon
Mikibácsi 42 recept

Most, április végén kezdődik a sárga gévagomba (más néven sárga fűzfagomba) szezonja. Ilyenkor ez a felül narancssárga, alul világossárga karéjos alakú taplógombaféle puha és rugalmas, később befásodik. Az első tavaszi gombák egyike, nem jellegzetes ízű, de finom. Kiváló rántva, egészen csirkehús jellegű. Ebben a receptben kihasználtam azt a jó tulajdonságát, hogy bármeddig süthető-főzhető, megtartja kellemes, jól harapható textúráját. Az agglegény módra nálam az egy lábasban elkészített és tálalt ételt jelenti, a hús a körettel együtt készül, nincs 16 mosogatni való csetres edény, ilyen-olyan külön flancolás. A sűrű szaftot, amit szeretek, a hosszú sütés alatt szétfővő póré biztosítja. A lábas hagyományos zománcos, fémfülű, a fedő is az. Ez azért fontos, mert a lábasban teszem be az ételt a sütőbe. Mint minden csülkös ételt, ezt is addig kell sütni, amíg a csülökbőr kanállal vágható lesz. Természetesen a fűszerezés és a felhasznált zöldségek köre opciós, mindenki vágjon hozzá olyat, amit akar, és szórja meg azzal, ami szimpatikus neki. A módszer cseréptállal is működik, már sütöttem abban is. Ez az étel is gluténmentes, mert így étkezem. Ja, a csülökcsontban lévő velőt feltétlen együk meg, igazi csemege.

Hozzávalók

Pácolás

Sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek