Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülök sárga gévagombával agglegény módon

Csülök sárga gévagombával agglegény módon
Csülök sárga gévagombával agglegény módon
175 perc / előkészület: 15 perc sütés: 160 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most, április végén kezdődik a sárga gévagomba (más néven sárga fűzfagomba) szezonja. Ilyenkor ez a felül narancssárga, alul világossárga karéjos alakú taplógombaféle puha és rugalmas, később befásodik. Az első tavaszi gombák egyike, nem jellegzetes ízű, de finom. Kiváló rántva, egészen csirkehús jellegű. Ebben a receptben kihasználtam azt a jó tulajdonságát, hogy bármeddig süthető-főzhető, megtartja kellemes, jól harapható textúráját. Az agglegény módra nálam az egy lábasban elkészített és tálalt ételt jelenti, a hús a körettel együtt készül, nincs 16 mosogatni való csetres edény, ilyen-olyan külön flancolás. A sűrű szaftot, amit szeretek, a hosszú sütés alatt szétfővő póré biztosítja. A lábas hagyományos zománcos, fémfülű, a fedő is az. Ez azért fontos, mert a lábasban teszem be az ételt a sütőbe. Mint minden csülkös ételt, ezt is addig kell sütni, amíg a csülökbőr kanállal vágható lesz. Természetesen a fűszerezés és a felhasznált zöldségek köre opciós, mindenki vágjon hozzá olyat, amit akar, és szórja meg azzal, ami szimpatikus neki. A módszer cseréptállal is működik, már sütöttem abban is. Ez az étel is gluténmentes, mert így étkezem. Ja, a csülökcsontban lévő velőt feltétlen együk meg, igazi csemege.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Egyszerű egytálétel, fogyasztható magában vagy némi főtt rizzsel, akkor hagyjunk kicsit több szaftot neki. A csülök vörösbort kíván, a gomba fehéret, kiegyezhetünk egy könnyű szekszárdi rozéval vagy sillerrel. De egy masszívabb furmint is szóba jöhet hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

Pácolás

  1. A csülköt a hentesnél karikára szeleteltetjük. Összekeverjük a paradicsompürét, paprikakrémet, mustárt, apróra vágott vöröshagymát és a fűszereket, rákenjük a húskarikákra.
  2. A sütésre szolgáló lábasba tesszük a cuccot, és hűtőben tartjuk egy napot.

Sütés

  1. A lábast kivesszük a hűtőből, beleszórjuk a zöld résszel együtt összevágott pórét, sózzuk, összekeverjük. Ráöntjük a megtisztított és feldarabolt gombát.
  2. Felöntjük fél liter vízzel, a lábost fedővel fedve a sütőbe tesszük, és 40 percet 200 C fokon sütjük.
  3. Még két deci vizet öntünk hozzá, majd még két órát sütjük 150 C fokon. A végén a szaft mennyiségét fedő nélküli sütéssel állítjuk be.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 684
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mikibácsi

Mióta szakács: 2016.04.29.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombás csülök

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kokladit
kokladit Thu, 2018-05-10 19:22

Nagyon izgalmasnak találom a receptet! Találtam a Duna parton egy kis adag géva gombát (ehhez kerestem receptet) és éppen csülköt is vettem. Véletlenül minden másom is van itthon, igaz mindenből felezett mennyiség. Most rögtön beindítom a ....pácolást. Lássuk mi sül ki belőle. Lehet holnap vendégem is lesz rá, úgyhogy hajrá. Ha ízlett, elmondom, de már előre is köszönöm az egyszerű, agglegényes indítást.

409
sertéscsülök 650 g
sűrített paradicsom 100 g
mustár 20 g
paprikakrém 20 g
vöröshagyma 100 g
fekete bors 2 csipet
kakukkfű 2 csipet
póréhagyma 250 g
gomba 600 g
0 ízlés szerint
víz 7 dl