r
Nosalty Logó

Csülök sárga gévagombával agglegény módon

Mikibácsi
Csülök sárga gévagombával agglegény módon
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Pácolás

Sütés

409
Kalória
39.6g
Fehérje
21g
Szénhidrát
19.8g
Zsír
605.6g
Víz
104.5g
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
10.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pácolás

Sütés

Összesen 409 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pácolás

Sütés

Összesen 1228 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pácolás

Sütés

Összesen 49 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1012.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    542 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    605.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    671 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    9588 micro
  • Lut-zea
    705 micro
Összesen 409 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.7 g

Zsír

  • Összesen
    59.5 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    314 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3038.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    229 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1625 mg
  • Nátrium
    756 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    63.1 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1816.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    479 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    2012 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    28764 micro
  • Lut-zea
    2116 micro
Összesen 1228 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1179 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 49 kcal

Elkészítés

Pácolás

  1. A csülköt a hentesnél karikára szeleteltetjük. Összekeverjük a paradicsompürét, paprikakrémet, mustárt, apróra vágott vöröshagymát és a fűszereket, rákenjük a húskarikákra.
  2. A sütésre szolgáló lábasba tesszük a cuccot, és hűtőben tartjuk egy napot.

Sütés

  1. A lábast kivesszük a hűtőből, beleszórjuk a zöld résszel együtt összevágott pórét, sózzuk, összekeverjük. Ráöntjük a megtisztított és feldarabolt gombát.
  2. Felöntjük fél liter vízzel, a lábost fedővel fedve a sütőbe tesszük, és 40 percet 200 C fokon sütjük.
  3. Még két deci vizet öntünk hozzá, majd még két órát sütjük 150 C fokon. A végén a szaft mennyiségét fedő nélküli sütéssel állítjuk be.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 160 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Most, április végén kezdődik a sárga gévagomba (más néven sárga fűzfagomba) szezonja. Ilyenkor ez a felül narancssárga, alul világossárga karéjos alakú taplógombaféle puha és rugalmas, később befásodik. Az első tavaszi gombák egyike, nem jellegzetes ízű, de finom. Kiváló rántva, egészen csirkehús jellegű. Ebben a receptben kihasználtam azt a jó tulajdonságát, hogy bármeddig süthető-főzhető, megtartja kellemes, jól harapható textúráját. Az agglegény módra nálam az egy lábasban elkészített és tálalt ételt jelenti, a hús a körettel együtt készül, nincs 16 mosogatni való csetres edény, ilyen-olyan külön flancolás. A sűrű szaftot, amit szeretek, a hosszú sütés alatt szétfővő póré biztosítja. A lábas hagyományos zománcos, fémfülű, a fedő is az. Ez azért fontos, mert a lábasban teszem be az ételt a sütőbe. Mint minden csülkös ételt, ezt is addig kell sütni, amíg a csülökbőr kanállal vágható lesz. Természetesen a fűszerezés és a felhasznált zöldségek köre opciós, mindenki vágjon hozzá olyat, amit akar, és szórja meg azzal, ami szimpatikus neki. A módszer cseréptállal is működik, már sütöttem abban is. Ez az étel is gluténmentes, mert így étkezem. Ja, a csülökcsontban lévő velőt feltétlen együk meg, igazi csemege.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek