Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csörögedaru

Csörögedaru
Csörögedaru
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szabó T. Anna, a Senki madara című könyvéhez készült ez az étel. Mi mást is csinálhattam volna hozzá, mint darut! Külföldi oldalakon már láttam hasonlót, de ott vékony rétestésztából hajtogattak origami madarat. Bár szeretem az elborult dolgokat, ez azért még rajtam is túltesz, így valami szolidabb megoldást kerestem. Végül maradtam a csörögefánk tésztájánál, mert vékony, könnyen formázható és egyszerű vele dolgozni. Külön kivágtam a szárnyakat, a fejet és a farkincát, majd égetett cukorral összeragasztottam. A fánk receptje ezer éve megvan a titkos dobozomban, nálunk bevált, és bár ritkán készítem, nagyon szeretjük, mert isteni csemege. Azt hittem az elgondolás macerás lesz, de csak a vagdosás vesz el némi időt, a többi szinte gyerekjáték. Csak egyre vigyázz! A karamell nagyon forró, óvatosan dolgozz vele!

hozzávalók / 8 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Ohó! A daru sablonját itt nem tudom feltölteni, de az oldalamról letöltheted! Sikerült? Akkor olvass tovább. :)

A sablonon láthatod, hogy a madarat 4 háromszögből állítottam össze. Két szárny, egy hosszabb farktoll és a fej. A daru feje egy részből áll, így azt a képen/fotókon is láthatod, hogy behajtottam. A rajzon vastagítottuk az összeillesztendő részeket, hogy lásd, mit mihez rögzítettem.

Tipp: A tésztába tehetsz 1 evőkanál rumot vagy rumaromát. Tálald porcukorral és lekvárral!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az égetett cukor nagyon hamar megszilárdul, így gyorsan kell dolgozni. Közben persze vigyázzunk, ne égessük meg magunkat! Ebből a mennyiségből kb. 12-14 daru lesz. Egyenként tenyérnyi nagyságúak, helyes kis origami madarak.
  2. A tojások sárgáját felverjük egy nagyobb tálban, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot és a sót, majd apránként belekeverjük a lisztet. Alaposan összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg szép, sima, jól formázható tésztát nem kapunk. Letakarjuk, és kb. fél órát pihentetjük.
  3. Felhasználás előtt a tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. Éles késsel kivágjuk a formákat, majd bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
  4. Óvatosan helyezzük az olajba, hogy ne deformálódjon el sütés közben. Lecsepegtetjük, alaposan leitatjuk róla a zsiradékot, majd amikor már langyosra hűl, összeállítjuk a madarakat.
  5. Először a "ragasztót" készítjük el, ehhez addig melegítjük egy serpenyőben a kristálycukrot, míg karamellizálódni nem kezd. Az összeállítást először a szárnyakkal kezdjük, majd a fejjel, végül a farkincával.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 991
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

KönyvParfé

Mióta szakács: 2015.05.09.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csöröge, csöröge másképp

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

312
tojássárgája 3 db
tejföl 2 ek
cukor 1 ek
1 csipet
finomliszt 30 dkg
cukor 4 ek