r
Nosalty Logó

Csörögedaru

NS
Csörögedaru
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

312
Kalória
5.2g
Fehérje
35.4g
Szénhidrát
16.6g
Zsír
12g
Víz
84.3g
Koleszterin
1g
Élelmi rost
6.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 312 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 2497 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 285 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 312 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.5 g

Zsír

  • Összesen
    132.9 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    675 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1020.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    588 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    282.9 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    96.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    278 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    531 mg
  • Retinol - A vitamin:
    271 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    712 micro
Összesen 2497 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    11 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 285 kcal

Elkészítés

  1. Az égetett cukor nagyon hamar megszilárdul, így gyorsan kell dolgozni. Közben persze vigyázzunk, ne égessük meg magunkat! Ebből a mennyiségből kb. 12-14 daru lesz. Egyenként tenyérnyi nagyságúak, helyes kis origami madarak.
  2. A tojások sárgáját felverjük egy nagyobb tálban, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot és a sót, majd apránként belekeverjük a lisztet. Alaposan összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg szép, sima, jól formázható tésztát nem kapunk. Letakarjuk, és kb. fél órát pihentetjük.
  3. Felhasználás előtt a tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. Éles késsel kivágjuk a formákat, majd bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
  4. Óvatosan helyezzük az olajba, hogy ne deformálódjon el sütés közben. Lecsepegtetjük, alaposan leitatjuk róla a zsiradékot, majd amikor már langyosra hűl, összeállítjuk a madarakat.
  5. Először a "ragasztót" készítjük el, ehhez addig melegítjük egy serpenyőben a kristálycukrot, míg karamellizálódni nem kezd. Az összeállítást először a szárnyakkal kezdjük, majd a fejjel, végül a farkincával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p

Szabó T. Anna, a Senki madara című könyvéhez készült ez az étel. Mi mást is csinálhattam volna hozzá, mint darut! Külföldi oldalakon már láttam hasonlót, de ott vékony rétestésztából hajtogattak origami madarat. Bár szeretem az elborult dolgokat, ez azért még rajtam is túltesz, így valami szolidabb megoldást kerestem. Végül maradtam a csörögefánk tésztájánál, mert vékony, könnyen formázható és egyszerű vele dolgozni. Külön kivágtam a szárnyakat, a fejet és a farkincát, majd égetett cukorral összeragasztottam. A fánk receptje ezer éve megvan a titkos dobozomban, nálunk bevált, és bár ritkán készítem, nagyon szeretjük, mert isteni csemege. Azt hittem az elgondolás macerás lesz, de csak a vagdosás vesz el némi időt, a többi szinte gyerekjáték. Csak egyre vigyázz! A karamell nagyon forró, óvatosan dolgozz vele!

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek