Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis Marlenka Medovnik

Csokis Marlenka Medovnik
Csokis Marlenka Medovnik
126 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 36 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Staro cesky medovnik (ócseh mézes) az eredeti neve. Egy cseh/szlovák barátunktól szereztük meg a receptet.

A párom készítette el először szülinapomra, de azóta többször készítettük különböző variációkban, dióval és karamellás sűrített tejjel is.

Kb. háromszor akkora, mint a bolti, és ugyanannyiba kerül.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sűrített tejet dobozostól forrásban lévő vízbe rakjuk 1 órára, hogy sűrűsödjön.
  2. A tésztához való mézet és vajat felolvasztjuk, összedolgozzuk, és gyúrjuk az összes tésztához való alapanyagot, majd a gombócot 6 egyenlő részre osztjuk.
  3. Kinyújtjuk, majd sütőpapírra rakjuk, és a tepsi hátlapján egyesével 6-6 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A krémhez elkészítjük a pudingot (a tasak hátulján található leírás szerint). 6dl-1l tej felhasználásával, de minél több a krém annál jobb!
  5. A kihűtött sűrített tejet, a pudingot és a vajat géppel összekeverjük, ha kevésnek találjuk a tölteléket, akkor kevés tejjel lehet növelni a mennyiséget. (A mennyiség és állag az alapanyagok típúsától függ, így lehet, hogy kell egy kicsit játszani a tej mennyiségével.)
  6. Fogjuk az első megsült lapot, megkenjük, majd rárakjuk a következőt, és így tovább. A tetejét is megkenjük, majd rászitáljuk a kakaóport.
  7. Lefedve 1-2 napra állni hagyjuk, hogy jól összepuhuljon.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 52 462
elküldve: 40
receptkönyvben: 707
elkészítve: 28/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Myazs

Mióta szakács: 2010.06.22.
45 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
alkalom: születésnap, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

medovnik marlenka, mézes marlenka, csokis marlenka

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

duszil
duszil / duszil Sat, 2016-08-13 10:05

Szuper recept már 2-szer elkészítettem a sütit. A tésztát én is egy tojással és egy pici vizzel tudtam összegyúrni. A krém tökéletes.

marcsa1
marcsa1 / marcsa1 Mon, 2014-12-29 08:36

Elkészítettem. Igazi sikerem volt vele! Nem volt egyszerű valóban. A tészta feladta a leckét. A lisztből nem kellett a leírt mennyiség és így sem volt könnyű bánni vele. De a végeredmény kárpótolt minden nehézséget. Tesómnak a szülinapi tortája lett és azt mondta ez volt a legjobb amit valaha evett. Ő egyébként Marlenka imádó :)

Köszönöm a receptet, biztos, hogy többször fogom még elkészíteni!

knekató
knekató Tue, 2014-05-06 16:41

Én már többször is megcsináltam, de nekem mindig a tésztával van gondom. A hozzávalókból ahogy le van írva, csak morzsa lesz, és sosem áll össze. Próbáltam géppel, kézzel, de sosem sikerült. Eddig tejet tettem hozzá, de akkor meg vastagok lettek a lapok. Most még egy tojást és kevés vizet tettem még hozzá, hogy jól gyúrható legyen, és most szépek lettek a lapok, aránylag könnyen ki is lehetett őket nyújtani. Egyébként mikor kisül a lap, pizzavágóval szép egyenesre le szoktam vágni a széleket, és amikor megszárad (kihűl) diódarálón ledarálom, és ezzel szórom meg a sütemény tetejét. A krémmel semmi gondom, az orosz boltból szoktam karamell konzervet hozatni hozzá Budapestről. A sütemény egyébként nagyon finom és mutatós, ajánlom mindenkinek.

Sasi Eszter
Sasi Eszter Wed, 2014-03-19 07:30

Szia!

A tésztám jó lett,de az Aldis sűrített tej nem állt össze,hanem folyós maradt (valószínűleg azért,mert nem cukrozott),innentől hiába tettem lisztet a krémbe nem állt össze. :(

Vajda Juli
Vajda Juli Thu, 2015-02-19 16:59

Én is megcsináltam. Nem aldis tejből, hanem a Markomilkből Van is egy ilyen oldal,www.markomilk.hu
Abból jól sikerült.

zsuzsi76
zsuzsi76 Thu, 2013-09-12 20:29

A cukrozott tubusos sűrített tejből mennyi kell, (hány db)?
A diós és a karamellás változatnál mennyiben módosul a recept?

Myazs
Myazs / Myazs Thu, 2013-09-19 09:13

Nem csináltam még tubusosból, a konzerv kb. 300g os. Diósat úgy csináltuk, hogy a tészába nem raktunk kakaót, a rétegeket meghintettük dióval és karamellás sűrített tejet használtunk (finom volt, de a kakaós jobban hasonlít a boltira).

Micali
Micali Tue, 2013-08-06 16:42

Kedves Myazs!
Érdeklődnék, hogy mekkora méretű tepsire van ez az adag? Gáztepsire kb?
Köszi a választ!
Nagyon sokaknak bejött a recept ahogy olvasom, remélem nekem is sikerülni fog!:)

Icipici24
Icipici24 Sat, 2013-07-06 14:40

Nagyon tuti recept, a barátnők könyörögnek érte! Köszi, és most csinálom meg megint!

mari21
mari21 Wed, 2013-06-12 17:30

Szia! Én 60 dkg lisztet használtam a tésztához, így könnyebb vele dolgozni. A sûrített tejet pedig házilag állítom elõ.

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Tue, 2013-06-04 09:52

Sziasztok! Pár napja barátnőm készítette el, és kaptunk belőle kóstolót. Nagyon ízlett, eddig ez a legfinomabb házi Marlenka, amit ettünk. Volt már én is, hogy kísérleteztem, de nem találtam eddig jó receptet. Ma én is megpróbálkozom ezzel, tubusos sűrített tejet vettem, már feltettem egy dunsztos üvegben. Csináltam ilyet, szóval azzal nem lesz gond. Amit eddig próbáltam recept, azzal az volt a gond, hogy túl kemény lett a tésztája, és napok alatt sem puhult. Sok reményt fűzök ehhez, szóval majd jövök, és újságolok! :) Üdv: Ági

Melcset
Melcset Thu, 2013-02-21 17:21

Dobozos sűrített tejet egyszerűen sehol nem kaptam, így cukrot karamellizáltam, és felöntöttem 5 dl-es sparos kávétejszínnel, és egy kis liszttel besűrűsítettem. Nagyon finom lett! A krém tényleg szinte kevés, mert a lapok aztán szépen be is szívják. :)

vzorka
vzorka Fri, 2013-01-25 20:26

Nagyon finom süti, és tényleg nagyon közel áll a bolti változathoz. Megszenvedtem vele, de tulajdonképpen olyan, mint a szülés: ha túl vagy rajta, már nem is tűnik olyan borzasztónak. A tészta nekem is nehezen állt össze, viszont nagyon jól lehet vele dolgozni. A krém az 1 liternyi puding ellenére is kevés lett, így a 6. lapot rámorzsoltam a tetejére. Azt nem mondanám, hogy a bolti méret háromszorosa jött ki a hozzávalókból, de mindenképp nagyobb a bolti változatnál. A sűrített tejet egyébként magam készítettem hozzá, gyönyörűen karamellizálható az is.

zsuzska78
zsuzska78 Sat, 2012-06-09 10:37

Szia!

Megcsináltam a receptet, azzal a változtatással, hogy a sűrített tej helyett mascarpone sajtot kevertem bele. Tökéletes lett, és nem kellett a sűrített tejjel vacakolni. Már sok marlenka receptet kipróbáltam és eddig ez hasonlít a legjobban a boltban kaphatóra.
Jó sütést mindenkinek!
üdv.

ajitta
ajitta Fri, 2012-11-23 11:23

Szia! az lenne a kérdésem,hogy mennyi mascarpónéból csináltad és ahhoz mennyi cukrot tettél?mert ugye a sűrített tej az cukrozott,a mascarpone viszont nem!
Üdv.
Anita

Szoffy
Szoffy Mon, 2012-03-05 13:42

Sajnos nekem a tészta olyan morzsás lett, hogy képtelenség volt összeállítani, kellett bele még 1 tojás meg 1 ek tejföl. A tej meg nem akart besűrűsödni, pedig 3 órán át főztem.Úgyhogy a krémet egy másik recept alapján kellett megcsinálnom, a tésztát meg pedig eszerint.Harmadnap volt a legfinomabb.

Myazs
Myazs / Myazs Mon, 2012-03-05 13:54

Sajnálom a sikertelenséged. Nem egy könnyű recept, de Nekem eddig semmi ilyen gondom nem volt. Valószínű, hogy más minőségű alapanyagokat használunk. Érdemes azt a fajta, konzerves sűrített tejet vásárolni, amit ajánlottam, mert az jól bevállt és én tojásokból a nagyi szép nagy házi tojásait használom.

Szoffy
Szoffy Wed, 2012-03-07 11:41

A tészta amúgy finom volt,házi tojásból raktam 2+1 közepeset. A krémet pedig eszerint készítettem: http://mollykonyhaja.blogspot.com/2009/11/marlenka.html csak dió nélkül,margarinnal,és hozzá kevertem a 2 cs főzött van. pudingot. Másnap még érződött a sűrített tej íze,harmadnap meg már nagyon nagyon finom volt :)

Myazs
Myazs / Myazs Wed, 2012-03-07 12:21

Mi volt a márkája annak a sűrített tejnek, amit használtál? És mi az, hogy másnap még érződött az íze, volt mellékíze? Fura...
Gyakorlatilag csináltál egy új receptet. Kérünk fotót és feltöltést! :)

Szoffy
Szoffy Thu, 2012-03-08 07:52

Hát nem tudom, nekem tehén ízűnek tűnt, szüleimnek meg műtej íznek :D A márkáját nem tudom, lehet hogy azért volt fura mert 7,5 %-os volt a szírtartalma?Mert volt alacsonyabb is, nem tudtam hogy melyiket kell venni. Meg ugye sűrített tej....ez lötyögött, mint a tejszín.Csak egyben van lefényképezve,mert harmadnap mire hazaértem csak 1 szelet volt, azt meg gyorsan megettem :) de biztos, hogy közkívánatra még egyszer el kell készítenem,akkor majd szelt állapotban teszem fel.

Szoffy
Szoffy Wed, 2012-02-29 10:15

Úgy döntöttem, hogy megcsinálom. :) Az Aldiban találtam sűrített tejet, de üveges,és fél liter. Kérdéseim:
1. Amikor főzöm, kell közben néha néha rázogatni, vagy nem piszkálom 3 órán keresztül?
2. Mind a fél litert beletegyem a krémbe?
köszönöm előre is a választ, remélem ma ezeket megtudom, mert holnap neki szeretnék állni :)

Szoffy
Szoffy Wed, 2012-02-29 10:17

És azt kihagytam, hogy kb mekkorára, vagy milyen vastagra kell nyújtani a tésztát?

Myazs
Myazs / Myazs Wed, 2012-02-29 21:40

Szia,
szerintem mehet az összes sűrített tej. Üvegesből még nem csináltam. A konzerveset én csak belerakom és nem csinálok vele semmit, viszont totál kemény lesz, mire kiveszem. Ha szűkül az üveg nyaka, akkor nem tudom, hogy hogy varázsolod ki, lehet, hogy az egyik hozzászóló javaslatát ajánlom, és tedd át befőttes üvegbe, zárd le és úgy melegítsd 1 óráig. De csak egy tipp, mert így még én nem csináltam. A tésztát kb. 3mm nyújtsd.
Jó sütést! Szép napot!

Szoffy
Szoffy Thu, 2012-03-01 07:06

Köszönöm, eszembe sem jutott hogy nem jönne ki az üvegből, még jó, hogy mondtad :) majd áttöltöm befőttesbe, és majd beszámolok az eredményről :)

baby_katika
Katika / baby_katika Thu, 2012-02-16 19:26

Kedves Myazs!
Nagyon szimpi a recept, csak annyi kérdésem lenne, hogy mennyire hasonlít az eredetire, mármint amit a boltban, kávézókban lehet kapni? Egyik ismerősömnek szeretném bebizonyítani, hogy otthon is elő lehet ugyanazt állítani! :)
Köszi, Kati

Myazs
Myazs / Myazs Thu, 2012-02-16 19:52

A csokis tésztás, sima sűrített tejes variáció szerintem ugyanaz. Ajánlom úgy készíteni, ahogy az egyik hozzászóló tanácsota, hogy a tetejére kakaópor helyett reszelsz kakaós tésztát. Csináld meg és meglátod! :)

Rencsuszi8
Rencsuszi8 Tue, 2012-02-07 16:20

En cseh recept szerint csinaltam, ami elegge hasonlo ehhez annyi kulonbseggel, hogy en nem 125 g margarint tettem a tesztaba, hanem csak 100at, es a tetejere ha elkeszult nem tettem kakaoport, hanem amikor kisikaltam a tesztat, es a tepsibe tettem a rendes oldalara, akkor levagtam a kiallo szeleket es a vegen azokat a kis cafatokat is megsutottem, majd mikor kihult beraktam a mixerbe, de reszelni is lehet, es osszetorettem. Hasonlo mint a kakao, es megis semmi nem veszett karba a tesztabol sem.
Masik aprosag az, hogy ha a teszta mar kihult, es nehez sikalni, akkor 5-10 masodpercre tegyetek be mielott sikaljatok a mikroba, igy az jol sikalhato lesz.
Tejbol pedig szerintem lehet tenni picit tobbet, mondjuk 8 dclt, mert nekem kevesek tunt, ugyhogy legkozelebb ugy csinalom majd.
Amugy ez szuper recept es sutemeny, picit nehezebb mint a tobbi, de amugy ha va segitseg es egy pici akarat, akkor egy kettore megvan... :)

Myazs
Myazs / Myazs Tue, 2012-02-07 16:41

Az a tésztareszelés jó ötlet! És a tej/puding mennyiségével a krémnél valóban lehet játszani. Minél több annál jobb, maximum ha marad, akkor a gyerek/férj megeszi :)
Viszont ezt a sikálni részt nem igazán értem? A tetejére reszelt szélek feldolgozására gondolsz?

Rencsuszi8
Rencsuszi8 Tue, 2012-02-07 16:51

Igen, igen. :) Az cseh receptben is ugy van, hogy a maradek tesztat ha nem akarjuk kidobni, akkor az is mehet a vegen a sutobe, es ra lehet tenni a tetejere. Tokeletesen helyettesiti szerintem a kakaoport, es olyan edeskes izt is ad neki. :) Az enyem meg csak 1 napja eheto, minthogy puha, es mar csak vagy 10 kis szelet maradt belole, es csak 3an vagyunk itthon. Szoval fiiinom... :)

Myazs
Myazs / Myazs Tue, 2012-02-07 16:59

Oké, köszi. Hétvégén kipróbálom ezt a reszeléses módszert, márha sütés közben nem csipegeti el a családom a széleket :)

Szoffy
Szoffy Fri, 2012-02-03 14:06

Szia!

Szeretném megkérdezni, hogy a karamellás krém hogyan készül?Előre is köszi!

Myazs
Myazs / Myazs Fri, 2012-02-03 14:07

Szia, a sűrített tejből lehet olyat venni, ami karamelizált, nagyon finom, és azt használva.

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Fri, 2012-02-03 13:22

A 2 csomag pudingot a 6 dl tejjel főzöm? Csak mert ha a leírás alapján csinálom (és te azt ajánlod), akkor az ugye 1 liter tej.

Myazs
Myazs / Myazs Fri, 2012-02-03 13:41

Amit én csináltam a főzős puding, ahhoz a fajtához 3-3dl tej kellett. De csináltam már nem főzősből is, finom lett úgy is, és akkor 2x5dl kellett. Ha a főző puding leírásán (2x)5dl van, akkor az szuper, mivel a lényeg, hogy sok krém legyen, hogy jól összepuhuljon. Nekem jobban tetszik főző pudingból, állaga is sűrűbb kicsit, könnyebb vele dolgozni. Meg kell várni, hogy kihüljön! Mehet az 1literes megoldás nyugodtan!

SzalaiB
SzalaiB Fri, 2012-02-03 11:32

Köszönöm a válaszokat! A sütit ki fogom próbálni, mert vagy szétnézek az általatok ajánlott helyeken vagy pedig a dunsztos üveges tippet próbálom ki.

Barbara

pazipa
pazipa Thu, 2012-02-02 17:51

Mintha ALDI-ban láttam volna, mert meglepett, hogy nem tubusos. De hogy üvegben,vagy konzervdobozban volt, nem emlékszem.

SzalaiB
SzalaiB Thu, 2012-02-02 17:08

Szia!

Hol lehet konzerv sűrített tejet kapni? Én eddig még csak tubusossal találkoztam, azt pedig nem tudom így besűríteni. Egyébként milyen súlyú az általad használt sűrített tej?

Barbara

Bakk Zoltánné
Bakk Zoltánné Thu, 2013-02-21 08:26

Én a tubusost használom és belenyomom egy befőttes üvegbe és lecsavarozom tökéletesen besürűsödik én nagyon sokat készitek még az ismerőseimnek is.

kge23
kge23 Fri, 2012-09-28 14:18

A Corvin Plazában lévő CBA-ban a héten vettem dobozost, kicsivel kevesebb, mint 400ml.

Kooperatív Pufi
Kooperatív Pufi Thu, 2012-02-02 20:07

Szia!

Egy tipp: megveszed a tubusos sűrített tejet, beleöntöd egy dunsztos üvegbe, jó erősen rácsavarod a tetejét, és tökéletesen működik a főzős dolog. Kipróbáltam, tudom..

Sikeres sütögetést! :-)

733
finomliszt 700 g
cukor 300 g
vaj 125 g
cukrozatlan kakaópor 3 ek
méz 3 ek
szódabikarbóna 1 ek
tojás 2 db
ecet 1 kk
sűrített tej 400 g
vaníliás pudingpor 2 csomag
tej 6 dl
vaj 250 g
cukrozatlan kakaópor 2 ek