r
Nosalty Logó

Csirkezúzapörkölt 2.

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Csirkezúzapörkölt 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 244 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 975 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 112 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    311 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    393.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    167 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    396 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    257 micro
Összesen 244 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    91.8 g

Zsír

  • Összesen
    56.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1243 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1574.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    830 mg
  • Nátrium
    360 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    668 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    133 micro
  • β-karotin
    1582 micro
  • β-crypt
    250 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1027 micro
Összesen 975 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    143 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    182 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    296 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 112 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsomot meghámozzuk, magjait kikaparjuk, majd kis kockára vágjuk. (Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor összepöndörödött paradicsomhéjakat kell kiköpködni, jobb esetben a tányér szélén parkoltatni. :)
  2. Ahagymát felaprítjuk, a paprikát úgyszintén, utóbbit apró kockára vágjuk.
  3. A zsíron a hagymát és a paprikát üvegesre dinszteljük, adunk hozzá pici sót és egy falatnyi vizet, hogy ne égjen meg. Hozzáadjuk a paradicsomot i,s és együtt pároljuk egy kicsit még.
  4. A tűzről lehúzva (!) hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük, majd mehet bele a megmosott zúza is.
  5. Visszatesszük a tűzre és alaposan átkeverjük, majd pár percig pirítjuk.
  6. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, ízlés szerint sózzuk és nagyon kis lángon, lefedve főni hagyjuk. Időnként kevergessük meg. Nem igényel sok törődést, csak elég időigényes. Ha nagyon elfőné a vizet, viszont a zúza még nem vajpuha (merthogy elég nehezen fő meg) pótoljuk a vizet, nehogy odakozmáljon.
  7. A legvégén (amikor a zúza már puha, de úgy ítéljük meg, hogy túl sok a leve) kis ideig fedő nélkül főzzük, kevergetve, így elfő a felesleges víz és szép sűrű szaftunk lesz.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 33
  • 7 napos nézettség: 261
  • Össznézettség: 160109
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 15.

Ajánló

Puha kenyér, tört krumli. :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Imádom a zúzapörköltet. Magában, langyosan, puha kenyérrel, tört krumplival. A legjobb az egészben a kenyér hajával kitunkolni a szaftot. Ha külföldön élnék, azt hiszem, ez lenne az az étel, ami legjobban hiányozna (a Pöttyös Óriás Rudin kívül :) ) mert "odakint" nem igazán rajonganak a belsőségekért... nem tudják, mit hagynak ki. Valahogy úgy adódott a családunkban tinikorom óta, hogyha elmentem valahová nyaralni, anyukám mindig zúzapörkölttel várt haza. Idén nyáron elmaradt a zúzapörkölt, nem is tudom miért, valahogy kiment a fejünkből (volt helyette nyári töltött káposzta :) Pár nappal a nyaralás után jutott eszembe, hoppá! Zúzapörkölt! Úgy megkívántam, hogy neki is láttam azonmód. Sokáig gondolkodtam, hogy feltegyem-e ide, mivel nem egy "nagy recept", végül is egy sima pörkölt, gyakorló háziasszonyok számára semmi újjal nem szolgál a leírás. Így azok figyelmébe ajánlom sok szeretettel, akik még csak most próbálkoznak a főzéssel, és ha még soha nem készítettek ilyet, hát íme a recept, úgy, ahogy én a drága anyukámtól tanultam.  

Hozzászólások

Durcsó

Szia, Juci, nagyon igazad van a sztoriban - ezek odakint tényleg nem tudják, mi a jó! Angol tapasztalatok szerint semmi baj nincs a hússal, a marha- és báránykultúra kifejezetten példamutató, de hát semmiért nem adnám a piaci baromfiboltot a májjal (!), zúzával, szívvel, csirkefejjel :) Nem mintha én igazi nagy rajongója lennék a bels?ségeknek, inkább elvi okai vannak, ami fel lehet használni (akár csak az ízét belef?zni), azt minek kidobni?! Na mindegy, azért lehet, hogy ezt a pörköltet kipróbálom ;) Durcsó

Törölt felhasználó

Ajánlom sok szeretettel, tényleg nagyon finom, csak egy titka van, hogy ténylag vajpuhára kell f?zni a zúzát, ami elég id?igényes, de megéri a fáradságot! :) pussz, Juci

nyamóka

Amíg Angliában éltünk a párommal, mi is gyakran emlegettük ezt az ételt! A csirkének ?k csak a combját és a szárnyát eszik meg, még csirkeszárnyat is csak nagyritkán lehet kapni náluk, nemhogy bels?séget. Nekem a máj is nagyon hiányzott odakint. Jaaa, és nagyon guszta a kép, hiába, aki profi, az profi! :)

Kephera

Utálom a zúzát. De ez annyira jól néz ki, hogy ma elkészítem, és holnap megírom, hogy még mindig utálom-e:)))

Törölt felhasználó

Kedves kephera, ha ezzel a recepttel hozzásegítelek a zúza megszeretése felé vezet? úton, már megérte.:))) A titka, hogy nem szabad b? lére hagyni, akkor jó, ha jó s?r? pörköltszaftunk van. Nekem az egyik kedvencem.:) Juci

Törölt felhasználó

 Hat,aki a zuzat nem szereti az nem tudja,hogy mi a finom!Legyen az csirkezuza,vagy pulykazuza,igaz ,hogy turelem kell az elkeszitesehez,de megeri!Imadom en is a zuzat,igazad van Juci!Udv!

Törölt felhasználó

Szia husika! :) Én a pulykazúzát annyira nem szeretem, mint a csirkét, májból is a csirke a finomabb nekem.

Törölt felhasználó

S???t! Anya pacalpörit csinál aug.20-án (kerti party) majd lefotózom és felteszem. Imádom! Egyszer egy pasi azt mondta, hogy Úúúúristen, egy n?, aki szereti a pacalt! Aztaaa:)))) Mire én: hámáméneszeretném, mikor állati jó? :)))))

Törölt felhasználó

 Varom az aug.20-i pacalpori kepet(jo etvagyat!),en is imadom,meg a pacal csorbat is,te szereted?Jo szorakozast!Szia Juci!

Kephera

Jelentem én is szeretem a pacalt. S?t a körmöspacalt még jobban. És a sertésvel?t, és a kakasherét is. A zúzapörkölt viszont. Ez. Kifejezetten ez. Egy álom volt. Új dimenzió. Persze annak érdekében, hogy csinos legyen, és ne úgy nézzen ki, mint egy fura állatka, vagy például mint egy zúza, felvágtam kockára. Nekem ez fontos volt, mert eddig utáltam a zúzát, és ezek után is csak ezt fogom szeretni. Így. Sokat tanultam t?led Juci. Köszönöm. (Ja és a pasim is imádta. Bizony ám!)

Törölt felhasználó

Jajj, én olyan boldog vagyok:DDDDD Egyébként a zúzapörkölt is amolyan "cupákos" cucc, azért imádom. Nálunk még a kiskutya is odavan érte (aki amúgy egy finnyagép, egy 4 lábon járó hófehér plüssálat) csak utána szigorúan fürdés, mert az egész pofija tiszta pörköltszaft:)))

Kephera

Egyem a zúzáját:)))

Törölt felhasználó

A mai recept a zúzapörkölt, rá is kerestem, Ti hogyan csináljátok itt az oldalon. Tényleg egyszerü recept, de azért mindig jó magadat ellen?rizni :) Mi a tengeren túl élünk, és itt, hál istennek a sok európainak, vannak bels?ségek. Pl. disznómáj az nincs. vagyis az évek alatt még nem találtam, de minden egyéb akad. Egy barátunknak ez a kedvence és ? mondta, hogy aki szereti a zúzapörköltet, az a csigapörköltet is szeretni fogja :) ? egyenesen imádja. Amúgy tény, nem sok a különbség. Ezt csak azoknak mondom, akik idegenkednének a csigától.

Törölt felhasználó

Még sosem csináltam zúzapörköltöt, de annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni, mégpedig ezzel a recepttel. Szeretem az egyszer?séget az ételekben. :)

Törölt felhasználó

Még sosem csináltam zúzapörköltöt, de annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni, mégpedig ezzel a recepttel. Szeretem az egyszer?séget az ételekben. :)

Törölt felhasználó

Még sosem csináltam zúzapörköltöt, de annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni, mégpedig ezzel a recepttel. Szeretem az egyszer?séget az ételekben. :)

Törölt felhasználó

Fúú, ezer hála a receptért, ma kipróbáltam, és nagyon jól sikerült, szinte úgy, ahogy drága nagymamám készítette mindig.

Törölt felhasználó

Kedves Gábor, igazán örülök!

Zsiki

Szia! Fél kiló csirkezúza elég 4 személyre Nem nagy étk?ek lehettek:) személyenként 3-4 zúza:) A fél kilóhoz nem sok a 3 ek zsír? Mert akkor 2 kg-hoz (én annyiból akarom csinálni, hogy le tudjam fagyasztani) 12 kanál zsír kell, Ez olvasztott (folyós) vagy hideg fagyos állapotban. A sokáig kell f?zni, az mennyi id?t jelent,2- 3-4- órát? Csak hogy tudjam mikor kezdjek neki:) És végül: són kívül semmi más f?szert nem szoktál belerakni? Bors, kömény, fokhagyma? Annyit kérdezek, mint egy kezd?, de zúzát emlékeim szerint még nem csináltam.

Törölt felhasználó

Szia Zsiki! A képen, mait látsz kisbográcsot, annyi pörkölt lett a fél kiló zúzából. Körettel elég lett. :) de egyébként inkább 60 deka volt, mint fél kiló...szerintem 2 kiló zúza alá tegyél 3 fej gahymát, zsírt úgy kb. "szemre", de vagy 10 ev?kanályni biztos kell. Ehhez még kb. 3 paradicsom és 2 paprika. A zúzapörkölthöz nem nagyon kell semmi más f?szer, csak só, fokhagyma nem igazán kell bele, mert elviszi az ízét, legfeljebb 1, max. 2 gerezd. Kömény végképp nem, bors se nagyon. Remélem segítettem, majd írd meg, milyen lett! Juci

terranova56

A recept jó, DE, én még sohasem köpködtem ki a paradicsom héját, s?t a magjait sem. Gondolom a lecsót is úgy csinálod, hogy lehúzod a paradicsom és a paprika héját, kiszeded bel?le a magokat, a paradicsomét is, nagyon macerásan f?zhetsz

Törölt felhasználó

Én nagyon szeretem a bels?ségeket. Kiadós, mert nincs pl csont v egyéb eltávolítandó anyag. 49 éve f?zöm és sokan f?znek a rokonságban és barátaim között is. F?ztünk már 15 kilóból is zúzapörköltet. Viszont csodálkozom az ilyen kevés f?szeren. A bels?ségek sok fajta f?szert kívánnak. Ilyen például a kömény, bors, majoránna és a foghagyma, ami lemaradt. Mindezt persze nagyon finoman kell kezelni. A másik amit furcsállok a paradicsom hámozása és magtalanítása. Olyan embert sem láttam, aki a tányér szélre kapargatta volna. Azt hiszem anyám is a kezemre vágott volna.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek