Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csíkos méteres kalács torta

Csíkos méteres kalács torta
Csíkos méteres kalács torta
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta karácsony másnapjára készült Eszti keresztlányomnak. Nagyon finom torta. A receptet egy gasztronómiai újságban találtam. Az általam felhasznált hozzávalókból, az elpárolgást is beleszámítva 100 grammban 322 kalória van.

hozzávalók / 8 adag

Sima és kakaós piskóták

Krém

Tetejére

ajánlat

Ha az oldalára is szeretnénk csokoládét, akkor 20 dkg étcsokoládét olvasztunk fel, és az oldalát is bevonjuk vele.

Szólj hozzá!

elkészítés

Sima és kakaós piskóták

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéket a kristálycukor felével kemény habbá verjük.
  2. A sárgákat a kristálycukor másik felével, az olvasztott, de kihűlt vajjal, és a langyos vízzel habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet 2-3 részletben. Ezután óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot.
  4. Egy 23 cm-es tortaformát kivajazunk, megszórjuk liszttel, és a tésztának valamivel kevesebb, mint a felét (kb. 2/5-ét) belesimítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, tűpróba! A megsült piskótát rácsra tesszük, és kihűtjük.
  5. A maradék tésztába óvatosan belekeverjük a cukrozatlan kakaóport. Egy 38x38-as tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a kakaós tésztát. Előmelegített 170 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Tűpróba! A megsült piskótalapot kihűtjük.
  6. A kihűlt, kerek piskótát kettévágjuk. A kakaós piskótáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és visszatesszük rá a piskótát. 4 cm-es csíkokra vágjuk.

Krém

  1. A krémhez 5 dl tejet felforralunk. Közben a 2 tasak puncs pudingport a 15 dkg kristálycukorral és 2 dl tejjel simára keverjük. A felforrt tejbe beleöntjük, és sűrű pudingot készítünk belőle. Kihűtjük.
  2. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudinggal és a rummal habos krémet keverünk belőle.
  3. A csíkokra vágott kakaós piskótára kenjük a krém 2/3-át.
  4. A kerek piskóta alsó részét megkenjük a krémmel. Ezután a kakaós, krémmel megkent piskótacsíkot középről elkezdjük körbetekerni. Az összes krémmel megkent csíkot feltekerjük, és mire elfogynak, egy krémes csigát kapunk, és ez pont a kerek piskótalap széléig ér. A kerek piskótalap tetejének az alját is megkenjük a krémmel, és a piskótából tekert csiga tetejére tesszük a krémmel lefelé. A maradék krémmel vékonyan bevonjuk a tortánkat.
  5. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megszilárduljon.

Tetejére

  1. A csokoládét felmelegítjük, kihűtjük, és a torta közepére kezdjük csorgatni. Egy lapos késsel elsimítjuk a torta tetején.
  2. Hűtőbe tesszük másnapig, hogy az ízek összeérjenek.
  3. Szeletelve tálaljuk másnap ezt a dekoratív és finom tortát.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 295
elküldve: 5
receptkönyvben: 49
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

méteres kalács torta, csíkos torta, puncs pudingos torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1048
tojás 6 db
cukor 20 dkg
vaj 19 dkg
víz 1.5 dl
finomliszt 31 dkg
sütőpor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 1 dkg
puncs pudingpor 2 tasak
tej 7 dl
cukor 15 dkg
vaj 30 dkg
porcukor 15 dkg
rum 30 ml
étcsokoládé 10 dkg