Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Császármorzsa Katharosz konyhájából

Császármorzsa Katharosz konyhájából
Császármorzsa Katharosz konyhájából
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy igazi retró édesség, de mi nagyon szeretjük, aki még nem próbálta, ajánlom a figyelmébe.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A búzadarát tálba tesszük, ráöntjük a hideg tejet és az olvasztott vaj felével jól összekeverjük. Pár órát pihentetjük.
  2. A tojások sárgáját, egy pici sót, a reszelt citromhéjat, a cukor felét a megduzzadt búzadarával jól összekeverjük.
  3. A tojáfehérjét habbá verjük, és apránként lassan a tésztába forgatjuk.
  4. A tésztát a maradék forró vajra öntjük, és keverés nélkül mérsékelten meleg sütőben addig sütjük, amíg meg nem szilárdul. Ekkor összevegdaljuk, beleszórjuk a mazsolát, a maradék cukrot, kissé összeforgatjuk, és visszatesszük a sütőbe, kb. 10-15 perc múlva kivesszük, és morzsalékosra keverjük. Baracklekvárral, porcukorral meghintve tálaljuk.

Tepsi: 35x37 cm, magassága: 4 cm

  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 35x37 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 36 772
elküldve: 13
receptkönyvben: 337
elkészítve: 27/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
454 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

smarni, kaiserschmarrn, császármorzsa liszt nélkül

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

juditmária
juditmária Fri, 2014-01-17 21:44

Szia kedves Katharosz, nagyon szépen köszönöm a receptet. Ma elkészítettem, igazán remek lett. A családom imádja :).

katharosz
Katharosz / katharosz Sat, 2014-01-18 00:16

Szia, örülök, hogy sikerült és persze, hogy ízlett, bevallom nálunk is nagyon régóta a család egyik kedvence.
Üdv. Kati

momari
momari Thu, 2013-01-24 19:34

Szia Kati! Érdekes a sütőben készült császármorzsa,legközelebb én is kipróbálom és így fogom elkészíteni :)
Lenne egy kérésem,ha már itt vagyok és nézegettem a receptjeidet... nem vagyok egy műszaki zseni...szóval el szerettem volna menteni 2 receptet (ami nem az enyém,hanem másé) a kedvenceim közé,de véletlenül a receptkönyvembe ment (mert béna voltam)...kiszeretném törölni és/vagy át tenni ahová szerettem volna,nehogy "lopással" vádoljon valaki...
Előre is köszönöm a segítségedet!
Üdv Mari

katharosz
Katharosz / katharosz Thu, 2013-01-24 20:24

Szia, sajnos ezt én sem tudom még, nem régóta vagyok fenn ezen az oldalon, de talán a szerkesztők tudnak válaszólni.
Üdv.
Kati

Kirion
Kirion Tue, 2013-01-22 13:07

Mivel ez a császármorzsa recept volt a legújabban felrakott, ez volt legelöl és nem is néztem, hogy ez sütőben sült... csak elkezdtem csinálni. :) Utána meg már, amikor eljutottam odáig a receptben (és persze már 2 órája ázott a dara), akkor gondoltam, kipróbálom.
Nálam valami nem stimmelt, pedig mindent ugyanúgy csináltam, ahogy leírtad. Egyrészt iszonyat nagy adag és esélye sem volt beleférni a tepsimbe (pedig pont ugyanakkora, mint a Tiéd - de gondolom, akkor nem elég magas, kb. 1,5 cm), így kb. a 2/3-át tudtam beleönteni. 25 perc sülés után is csak a teteje kezdett el megpirulni - és mint később kiderült, az alja meg odasülni. A közepe gyakorlatilag még ennyi idő után nyers maradt.
Így inkább kivettem, kikanalaztam a tepsiből és a szokásos módon folytattam tovább a készítését, nagy serpenyőben, kavargatva-forgatgatva. És minden jó, ha a vége jó: nagyon finom császármorzsim lett, csak kicsit kalandos volt az elkészítése. :D
ui.: a vajnak összesen a fele is bőven elég hozzá, mert így kicsit zsíros lett (szerintünk)

katharosz
Katharosz / katharosz Tue, 2013-01-22 22:54

Szia, sajnálom, hogy nem síkerült a leírás alapján, de én kb 30 éve készítem ilyen módon a császármorzsát, nekem még nem, volt olyan, hogy ne sikerült volna. A vajat teljesen beszívja, soha nem tapasztaltam, hogy zsiros lenne, de ha úgy érzed csináld kevesebb vajjal. A tepsi amiben sütni szoktam a régi gáztűzhelyemhez volt, és magasabb mint a mostani tűzhely tepsik, lemértem: 4 centi a magassága. Remélem tudtam segíteni.
Üdv:
Kati

Kirion
Kirion Wed, 2013-01-23 21:53

Szia Kati!

Köszönöm, hogy válaszoltál. :) Ez lesz akkor a titok, a 4 cm magas tepsi. Én olyat már nagyon rég láttam, illetve talán Édesanyámnak van egy régi, tényleg.

Ne érts félre, végül is nagyon finom lett, és lehet, hogy csak tovább kellett volna sütnöm, nem tudom. Nyilván függ a sütőtől is, a hozzávalóktól is, stb.

A második adagba már csak fele annyi vajat raktam és így már tökéletes volt. :)

802
búzadara 400 g
tej 8 dl
vaj 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 6 db
porcukor 20 dkg
mazsola 10 dkg