Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Croquembouche

Croquembouche
Croquembouche
52 perc / előkészület: 40 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Legutóbbi elkészítése során csak 2 dl tejszín volt otthon, ezért egy adag csokipudingot készítettünk, és azzal töltöttük meg az üresen maradt ördögpirulákat. Így építettem fel a piramist vegyesen a tejszínes és csokis gombóckákból. Ha pudinggal szeretnétek megtölteni, akkor azt előre meg kell főzni, majd jól lehűteni, különben kifolyik belőle. A tejszínbe sem árt, ha habfixálót tesztek, mert a forró karamelltől az is felolvadhat.

hozzávalók / 4 adag

Az omlós tésztához

Az égetett tésztához

A töltelékhez

A karamellhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy 22 cm átmérőjű kerek lapot sütünk belőle.
  2. Az égetett tészta hozzávalóiból diónyi ördögpirulákat sütünk az alábbiak szerint: a vizet, a sót és a vajat összeforraljuk, majd állandó keverés közben beleszitáljuk a lisztet. Közepes lángon addig kevergetjük, amíg a liszt egy masszává összeáll. A masszát még kb. 2 percig kevergetjük a fazékban. A tűzről levéve a tojásokat egyenként adjuk hozzá, és jól keverjük el. A következő tojást csak akkor tegyük bele, ha az előző már elkeveredett.
  3. Kinyomózsákkal diónyi nagyságú rózsákat nyomjunk a sütőlemezre, és 200°C-os sütőben 12-15 percig sütjük. Kinyomófejjel nyomjunk egy mélyedést a pirulák aljába.
  4. A tejszínből a cukorral és a vaníliás cukorral verjünk kemény habot, ezzel töltsük meg a kihűlt pirulákat.
  5. A cukorból a vízzel főzzünk világosbarna karamellt, ebben mártsuk meg félig a pirulákat, és tornyozzuk őket az omlós tésztából készült tortalapra. (Vigyázzunk, a karamell nagyon forró!)
  6. Ha szükséges, a karamellt még egyszer melegítsük meg, majd villával húzzunk szálat belőle, és fonjuk be vele a piramist.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 13 595
elküldve: 8
receptkönyvben: 74
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Pesti Szonja

Mióta szakács: 2013.03.26.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, Valentin-nap
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

croque-en-bouche, francia karamellás fánk, töltött égetett tészta karamell mázzal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nosugar
nosugar Wed, 2013-03-27 19:57

Egyszer tv paprikán láttam hogy csinálják. Szeretek sütni, de nem tudom mi vehetne rá arra, hogy ezt elkészítsem. Szóval minden elismerésem!! :)

Pesti Szonja
Pesti Szonja / Pesti Szonja Thu, 2013-03-28 18:16

Köszi az elismerést! A dobostortám kapcsán mondták már páran, hogy nem vagyok normális. De én szeretek ilyesmivel szöszmötölni. :D

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-03-27 11:28

Csodás, finom is, látványos is és nagyon nehéz elkészíteni, legalábbis én még nem mertem nekikezdeni...
Nagyon ügyes kezed van és türelmed! :)
Szavaztam.:)
Éva-Anyóca

Pesti Szonja
Pesti Szonja / Pesti Szonja Wed, 2013-03-27 16:27

Köszi a dicséretet, és a szavazatot is! :D Annyira nem nehéz elkészíteni, szerintem nyugodtan próbáld meg, biztosan sikerülni fog neked is.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-03-29 00:07

Köszi, ez alapján megpróbálom majd...csak legyen végre vége a sulinak!! :-)
A gyerekek is végre itthon lesznek, megcsinálom, ha sikerült, megírom...:)
Éva-Anyóca

1296
cukor 5 dkg
vaj 10 dkg
finomliszt 15 dkg
tojás 1 db
víz 2.5 dl
1 csipet
vaj 10 dkg
finomliszt 15 dkg
tojás 4 db
habtejszín 5 dl
cukor 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 15 dkg
víz 4 ek