Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos pite Heston Blumenthal nyomán

Citromos pite Heston Blumenthal nyomán
Citromos pite Heston Blumenthal nyomán
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Heston Blumenthal szakácskönyvében található ez a recept, bár némileg módosítanom kellett rajta, de ami a lényege, a töltelék, az valóban zseniális! Oké, kell hozzá némi elhivatott őrültség, de megéri, mert az állaga pont tökéletes: szeletelés után is egyben marad, de lágy, selymes, krémes és rezgős.

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet és a porcukrot szitáljuk egy nagyobb tálba, majd adjunk hozzá egy csipet só és a kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat. A tésztakeverő karral 3-4 percig keverjük, amíg morzsalékos nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a három tojássárgáját, a vanília kikapart magjait és citrom reszelt héját, majd 2-3 percig tovább dolgozzuk a tésztát, amíg nagyobb darabokban össze nem áll. Kivesszünk a tálból, kézzel összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.
  2. Kivajazunk és kilisztezünk egy 29 cm-es piteformát. A pihentetett tésztát két sütőpapír között, 2 mm vékonyra nyújtjuk. A felső sütőpírt eltávolítjuk és belefordítjuk a tésztát a formába (tehát a sütőpapíros fele lesz felül) és belenyomkodjuk, majd a szélén a felesleget levágjuk, majd 15 percre fagyasztóba tesszük.
  3. A tésztát szurkáljuk meg, tegyük rá vissza az egyik sütőpapír és szórjuk rá a pitesúlyt (ez lehet csomó aprópénz vagy bab is).
  4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd utána vegyik ki belőle a nehezéket és süssük még 10 percen át.
  5. Ha a tészta elkészült, vegyük ki és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

Töltelék

  1. A töltelékhez az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba öntjük, kézi habverővel alaposan összedolgozzuk, majd vízgőz fölé tesszük. Ekkor már spatulára vagy fakanálra váltunk és 62 fokig melegítjük.
  2. Közben a sütőt előmelegítjük 120 fokra és visszatesszük bele az elősütött tésztát.
  3. Ha a citromos töltelék elérte a kellő hőfokot, akkor egy nagy kancsóba átszűrjük, hogy a citromhéjak ne kerüljenek bele, majd a pitét a ráccsal együtt kijjebb húzzuk a sütőből és beleöntjük a krémet és visszatoljuk a sütőbe.
  4. A pitét kb 20-25 percig sütjük, amíg a töltelék 70 fokos lesz. Ekkor kivesszük és hagyjuk kihűlni.
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 29 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 18 474
elküldve: 7
receptkönyvben: 314
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nemtalaloknevt
nemtalaloknevt Sun, 2016-01-10 14:17

Nagyon jó recept! Szerintem nem bonyolult, csak egy maghőmérő kell hozzá. A tészta fantasztikusan omlós. A krém pedig.... Citrusligetekben érzem magam miközben eszem! Köszönjük szépen!

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2016-01-09 19:39

Az eredeti fotokon narancsok vannak. (?) A cikk tul terjedelmes es komplikaltabb a
fenti leirasnal. Üdvözlettel, Marti

myday
myday Sat, 2016-01-09 11:41

Egy dolgot nem értek a receptben! A töltelék hozzávalóit - írja - egy habverővel összekeverjük. Viszont 4 citromot is ír a hozzávalóknál. Annak a levére van szükség, vagy hogy képzeljem el? Mert ha csak a kifacsart leve kell, akkor miért kell leszűrni, hogy a citrom héja ne maradjon benne?? Hogy csináljam akkor??
Köszönöm a választ!

460
finomliszt 300 g
porcukor 120 g
0.5 kávéskanál
vaj 150 g
tojássárgája 3 db
vanília 0.5 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
citrom 4 db
habtejszín 250 ml
cukor 320 g
tojás 8 db
tojássárgája 1 db